Apie gyvūnus

HUNDI (Ctenodactylus gundi)

Pin
Send
Share
Send


Skriaustinio struktūra yra tanki, kurguzinė, snukis trumpas su ilgais virpesiais, o ausys trumpos ir apvalios. Kūno ilgis yra 16–24 cm, uodegos - 1–5 cm, letenos yra trumpos ir stiprios, plikomis padais ir 4 pirštais ant kiekvienos letenos. Pirštai yra ginkluoti trumpais aštriais nagais. Būdingiausias išorinis kuojų ženklas, dėl kurio jie ir gavo savo vardą, yra tam tikras šepetėlis, sudarytas iš dviejų eilių kietų raguotų šerių ir vienos eilės minkštų plaukuotų baltų šerių, esančių virš užpakalinių kojų pirštų. Šios šerių eilės sudaro keterą, patogu kasti smėlėtame dirvožemyje, taip pat greitai judant ant laisvo pagrindo ir plikų uolienų. Kiekvienoje viršutinio ir apatinio žandikaulio pusėje - 5 arba 4 moliai (kartu su priešmolariais). Bendras dantų skaičius yra 24 arba 20. Priekiniai dantys yra silpni ir stipriai išlenkti, pirmoji priekinė dalis yra maža ir dažnai jų nėra, krūminiai dantys auga iš priekio į užpakalį. Apatinė žandikaulio kairioji ir dešinė pusės yra judamai sujungtos. Paprastasis cepelinas Šiaurės Afrikos uoliniuose kalnuose ir pusiau dykumose nuo Maroko ir Senegalo iki Somalio. 6 rūšys yra sujungtos į 4 gentis.

Gundi (Ctenodactylus gundi) yra mažas gyvūnas: kūno ilgis 16-20 cm, uodega 1-2 cm, aptrauktas labai minkštu pūkuotu rausvai gelsvu kailiu, minkštumu primenančiu šinšilos kailį. Vienas šakninis dantis arba jo visai nėra. Kramtomieji liaukos raumenys yra silpnai išvystyti dėl polinkio valgyti tik minkštą maistą. Ant kojų pirštų yra plikos išgaubtos pagalvėlės, kurios skatina bėgimą ant uolų.

Gundžiai gyvena uolų plyšiuose kalnuotose vietose ir pusiau dykumose. Jie nemandagiai bėga ir laipioja plikiais akmenimis, laipioja beveik vertikaliomis sienomis. Šie gyvūnai yra aktyvūs dienos metu. Netrukus po saulėtekio tarp uolų pasigirsta jų balsas - savotiškas švilpimas ir šnypštimas, panašus į mažų paukščių verkimą. Išėję iš savo prieglaudų ir atidžiai apžiūrėję, gundžiai pradeda valgyti, rinkdami įvairius javus, sėklas ir kitų augalų augalus iš arti. Gundi vanduo vartojamas nedideliais kiekiais, tačiau reguliariai. Kai jie sotūs, jie eina į tualetą: atsargiai šukite plaukus šukomis panašiais užpakalinių kojų šereliais. Tada jie imasi saulės vonių: jie išsisklaido ant plokščio akmens ir ilgą laiką nejudėdami guli po ryto saulės spinduliais.

Kai saulė pakyla aukštai ir leidžiasi šiluma, gundiai slepiasi savo pastogėse ir vėl pasirodo, kai sumažėja šiluma - ankstyvomis valandomis.

Gundės neturi konkrečių vietų. Jie gyvena šeimose ir atskirai, tačiau ieškodami maisto, gyvūnai bėga į kaimynų teritoriją, ir tai nesukelia jokių incidentų. Nerimo atveju gundi pakyla į užpakalines kojas, apsižvalgo ir, pastebėjęs pavojų, greitai išnyksta į plyšį, išleisdamas trumpą nerimą keliantį švilpuką.

Gundžiai turi daugybę priešų - tai įvairios gyvatės, stebintys driežai, lapės, šakalai, katės, medžiojančios mažus neapsaugotus graužikus. Netikėto išpuolio metu gundi patenka į ypatingą „siaubo siaubą“. Jis nukrenta į vieną pusę, ištiesia kojas, suka akis. Negyvo gyvūno burna pusiau atidaryta, kvėpavimas neatsektas. Ši būklė gali trukti nuo vienos iki trijų minučių, ir tai nėra paprastas apsimetimas, o specifinė kataleptoidinė būsena, pasireiškianti netyčia dėl išgąsčio.

Gundžiai į vadą atveda kelis jauniklius, kurie nuo gimimo jau turi kailinius, regimus ir gali judėti. Kartą zoologams pavyko stebėti, kaip suaugęs gyvūnas tempė jauniklius iš vieno plyšio į kitą, laikydamas dantis už kaklo kaklo ir taip pernešdamas keturis iš eilės.

Be gundų, žinomos ir kitos vėžių rūšys - kitų genčių atstovai.

Krūminės uodegos šukos (Pectinator spekei) yra mažas gyvūnas (jo kūno ilgis vos siekia 17), su gana ilga uodega (iki 5 cm). Uodega pūkuota, kailis sidabriškai pilkas. Graužikas gyvena Somalio ir Rytų Etiopijos kalnuose ir pusiau dykumose.

Didžiausi koldūnai yra masoutieriai (Massoutiera). Jų kūno ilgis yra 24 cm,

Pin
Send
Share
Send