Apie gyvūnus

10 žavingų laukinių kačių, apie kurias tiek mažai žinome

Pin
Send
Share
Send


Felis silvestris ornata

Pasaulis ilgą laiką riedėjo bedugnėje,
Neišvengiamai bedugnė yra šalia!
Bet neskubėkite į dugną
Ramus stepinis indiškas katinas.

Ir žmonės kartu,
Vėl ridikai nukentėjo nuo ridikų.
O kai kur slepiasi nuo karščio,
Už kovos ribų - stepinė indėnų katė.

Žemė šurmuliuoja nuo kvailių
Kaip smegenys po viskio statinės!
Bet aš nesu pasirengęs būti kvailys
Sly stepių indėnų katė.

Nusprendęs pakabinti save, poetas
„Atsisveikink! rašė pastaboje.
O kai kur, įveikęs septynias bėdas,
Indijos stepių katė nepasidavė.

Kiekvienas draugas spjovė į veidą
Du aukso medalininkai
Bet be šalavijų medalių
Jis tapo kuklia stepių indų katė.

Ventiliatoriai meldžiasi žvaigždėms
Pašėlęs iš žemų aistrų
Ir kažkur žvaigždėms po uodega
Atsiuntė stepę indišką katę.

Vyras paliko žmoną kitam,
Išblukęs, galvijai, anglų kalba,
Bet tik vienas yra skirtas katei
Ištikima stepinė indėnų katė.

Tegul pasaulis valdo pinigus, kurie skamba!
Tiesą sakant - pūlingoji taisyklė.
. Jis visa tai tikrai žino,
Filosofas, Indijos stepių katė.

Geoffrey katė

Geoffrey katės, kurių dydis yra panašus į namines kates, gyvena Pietų Amerikoje. Tai liesas gyvūnas, linkęs atsargas kaupti, jei maisto yra daug. Geoffrey patinai, įstatyti į tą patį aptvarą su naminėmis katėmis, dažniausiai jas žudė, kai patelės, priešingai, lengvai poruojasi su naminėmis katėmis.

Sumatrano katė

Sumatrano katė randama Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje ir Sumatros bei Borneo salose. Šis kačių tipas yra retas, todėl jie nėra gerai suprantami. Skirtingai nuo daugelio kačių kačių, šios katės negali atsitraukti nagų. Jie taip pat turi neįprastą dantų struktūrą, kuri padeda sėkmingai pagauti vandens aplinkoje gyvenančius gyvūnus.

Servalas

„Serval“ yra liekna, ilgaaulė, vidutinio dydžio katė, gyvenanti daugelyje Afrikos regionų. Jie gana lengvai sutramdomi ir gali būti laikomi nelaisvėje kaip naminiai gyvūnai. Gamtoje servaliai gyvena vienišą gyvenimo būdą ir yra veiksmingi medžiotojai.

Stepinė katė

Stepių katės, kurios yra naminės katės protėviai, atsirado prieš maždaug 130 tūkstančių metų. Jie gyvena stepių ir dykumų regionuose Artimuosiuose Rytuose, Centrinėje ir Centrinėje Azijoje, Afrikoje ir netgi pasitaiko kai kuriuose Rusijos regionuose. Stepių katės yra aktyvesnės naktį ir prietemoje. Susidūrusi su priešu, ši gyvūnų rūšis pakelia savo kailius, kad pasirodytų didesnė ir įbaugintų priešą.

Charakteristikos

Azijos „WildCat“ kailis yra lengvo smėlio, o viršutinę kūno dalį dengia mažos suapvalintos dėmės. Uodega atrodo daug plonesnė, nes ten esantys plaukai yra trumpesni ir labiau prigludę. Jos spalvos ir bendroji odos fono spalva viršutiniame kūno paviršiuje yra labai lengvai nuspalvinamos. Plaukai išilgai stuburo dažniausiai būna tamsesni ir sudaro tamsiai pilką, rusvą ar pūlingą grupę. Šios dėmės yra kietos ir aiškiai apibrėžtos, jos neatsiranda klasteriuose ir nėra rozetės raštų. Paprastai jie nesudaro skersinių eilučių ar skersinių juostelių ant kūno. Klubai yra aiškiai dryžuoti. Padai yra balkšvi, šviesiai pilkos, kreminės arba šviesiai geltonos spalvos. Dėmės ant krūtinės ir skrandžio yra daug didesnės ir neryškesnės nei ant nugaros. Apatinė kaklo dalis, gerklė, kaklas ir sritis tarp priekinių kojų yra be dėmės arba tik aiškiai toleruojami. Uodega iš esmės yra tos pačios spalvos kaip ir nugara, pridedant tamsią ir siaurą juostelę išilgai viršutinių dviejų trečdalių uodegos. Uodegos galas yra juodas, virš jo yra du – penki skersiniai žiedai. Viršutinės lūpos ir vokai yra šviesiai, gelsvai balti. Veido sritis yra intensyviai pilkos spalvos, o viršutinė galvos dalis padengta tamsiai pilkais plaukais. Kai kuriuose mėginiuose kakta padengta tankiomis rudų dėmių sankaupomis. Siaura, tamsiai ruda juostelė eina nuo akies kampo iki ausies pagrindo.

Azijietiški greito temperamento uodegos turi ilgą, siaurėjančią uodegą, visada su trumpu juodu galiuku ir su dėmėmis ties pagrindu. Kakta turi keturių gerai išvystytų juodų juostelių modelį. Iš kiekvienos ausies galiuko užauga mažas, bet ryškus iki vieno cm ilgio keteros kraštas. Azijinės laukinės katės lengvesnės formos gyvena sausringose ​​vietose, o tamsesnės, dėmėtosios ir dryžuotos formos yra drėgnose ir miškingose ​​vietose. Gerklės ir ventralinis paviršius yra nuo balkšvai pilkos iki šviesiai grietinėlės, dažnai su gerklėmis, krūtinės ir pilvo dalimis yra įvairių baltų dėmių. Azijos laukinės katės kailis dažniausiai būna trumpas, tačiau jo ilgis gali skirtis priklausomai nuo gyvūno amžiaus ir metų laiko. Palyginti su namine katė, Azijos laukinės katės turi gana ilgas kojas. Vyrai paprastai yra sunkesni nei moterys.

Pakistane ir Indijoje laukinės katės turi šviesiai geltono smėlio spalvos paltus, pažymėtus mažomis dėmėmis, kurios paprastai yra vertikalioje linijoje žemyn kamieno ir šonų. Rizikingas iš Vidurinės Azijos turi labiau pilkšvai gelsvą ar rausvą foną, pasižymintį ryškiai mažomis juodomis arba raudonai rudomis dėmėmis. Dėmės kartais susilieja į juosteles, ypač Vidurinės Azijos regionuose į rytus nuo Tien Šanio.

Azijos laukinė katė sveria apie 3–4 kg (6,6–8,8 svaro).

Pasiskirstymas ir buveinės

Kaukazas yra perėjimo zona tarp Europos laukinės katės į šiaurę ir vakarus, taip pat Azijos laukinė katė į pietus ir rytus. Šiame regione Europos laukinė katė yra kalnų miškuose, o Azijos laukinė katė - žemų dykumų ir pusiau dykumų regionuose, esančiuose greta Kaspijos jūros. Paprastai tai nutinka arti vandens šaltinių, bet taip pat gali ištisus metus gyventi bevandenėje dykumoje. Kalnuotose vietovėse, kur pakankamai tanki augmenija, tai yra iki 2000–3000 m (nuo +6600 iki +9800 pėdų). Sniego gylis žiemą riboja šiaurines diapazono ribas.

Irane Azijos laukinė katė buvo užfiksuota sausringose ​​lygumose, vešliuose miškuose, pakrančių zonose ir kalnuose, bet ne labai dideliame aukštyje ir dykumose.

Afganistane iki 1973 m. Buvo užfiksuota Azijos laukinė katė centriniame Khazarajat kalnų ir stepių regione, prie Šibaro perėjos ir Herato bei Bamjano provincijoje.

Indijoje Azijos laukinė katė gyvena Thar dykumoje ir yra susijusi su valymo dykuma. 1999 m. Ji toliau pasakojo, kaip dažnai susitiko Radžastano apylinkėse: Bikaner, Barmer, Jaisalmer, Pali ir Nagaur. Buvo pranešta tik apie keturis taikinius iš Taro dykumos nuo 1999 iki 2006 m. Pakistane buvo žinoma iš sausringų sričių Sindo provincijoje.

Dešimtajame dešimtmetyje generolas pranešė apie didelę riziką, o Kazachstano žemumose gyventojų skaičius buvo stabilus. Ryškus diapazono praradimas užfiksuotas Azerbaidžane.

Kinijoje Azijos laukinė katė yra paplitusi Sindziange, Qinghai, Gansu, Ningxia, Shaanxi ir Vidinėje Mongolijoje. Įvažiavimai iš šiaurės Tibeto, taip pat iš Sičuano yra abejotini. Iki 1950 m. Ji buvo turtingiausia Xinjiango katė, gyvenanti pagal visas pagrindines upių baseinų ir Taklos dykumų sistemas, tačiau vėliau ji apsiribojo tik trimis pietinio Ksenjano regionais, tai yra, Bayingolin Mongolo autonominiu regionu, Aksu ir Khotanu. Natūralios buveinės Kinijos Xinjiango dykumoje greitai mažėja, daugiausia dėl per daug medžiojamų odų, o po to sumažėja jos buveinės dėl auginimo, naftos ir dujų gavybos bei per didelio pesticidų naudojimo.

Medžioklė ir dieta

Turkmėnistane Azijos laukinė katė maitinasi dideliaisiais ir raudonaisiais pelekais, afganų volais, plonyčiais goprais, kiškių kiškiais, mažais paukščiais (ypač lervomis), driežais, vabalais ir žiogais. Netoli Repetek laukinė katė yra atsakinga už sunaikinimą daugiau kaip 50% lizdų, kuriuos sukuria dykumos pelekai, suklijuoti krūmynių vijokliais, raudonuodegėmis vėžėmis ir balandžiais. Uzbekistano „Karshi“ stepėse laukinės katės grobis mažėjančia pirmenybės tvarka apima didelius ir raudonuodenius gerbilus, jurginus, kitus graužikus ir praeivius, roplius ir vabzdžius. Rizikingai rytinėje Kyzylkum dalyje kanopiniai turi panašias prekes, be tolai kiškių, vidurdienio gerbilų, penkiakampių jurginų ir stepinių agamų. Kirgizijoje pagrindinis laukinių kačių grobis svyruoja nuo jungčių iki kiškių netoli Issyk-Kul, fazanai Chu ir Talas upėse, slėniai ir pelėms prilygstantys graužikai bei pilkosios košės papėdėse. Kazachstano žemutinėje Ili upėje laukinė katė daugiausia skirta graužikams, muskatams ir tamarisko gerbelams. Kartais jo išmatose yra jaunų stirnos ir šerno liekanų. Po graužikų svarbūs paukščiai, taip pat ropliai, žuvys, vabzdžiai, kiaušiniai, žolės stiebai ir riešutai (kurie, matyt, patenka į katės skrandį per fazanų kultūrą).

Vakarų Radžastano išplovimo buveinėje jie daugiausia gyvena dykumos vėžiuose, bet taip pat medžioja kiškius, žiurkes, balandžius, pilkąsias kupranugarius, smėlio grupes, povus, lakštines, žvirblius ir valgo sausumos paukščių kiaušinius. Jie taip pat stebėjo kobros, viperų dydžio pjūklų, smėlio šernų, gekonų, skorpionų ir vabalų žudymą.

Azijos uolienų pašaro taško Tarimo baseine analizė parodė, kad pagrindinis jų grobis buvo kiškis Tarimas, po kurio eina gervės, jurginai, paukščiai ir maži paukščiai, žuvys, Kardiokranijus SPP., Agamido driežai ir aršioji driežas.

Parazitai ir užkrėtimai

Laukinę katę labai parazituoja helmintai. Kai kurie rizikingi Gruzijoje gali nešioti penkių rūšių helmintus: Hydatigera taeniaeformis , Diphyllobothrium mansoni , Tohosago mistaksas , Capillaria feliscati ir Antilostomos sėdėjimas . Azerbaidžane rizikinga Hydatigera krepkogorski ir T. mistax . Užkaukazijoje dauguma vėžių užsikrečia nuo erkės šuns erkė . Kai kurią vasarą laukinės katės yra užkrėstos genties blusomis Ceratophyllus jie tikriausiai sudarė sutartis su rudomis žiurkėmis.

Grėsmės

Azijos laukinių kačių patelės gana dažnai poruojasi su naminiais patinais, o hibridiniai palikuonys dažnai sutinkami netoli kaimų, kur gyvena laukinės patelės. Jie medžiojo už laisvę Afganistane, 1977 m. Kabulo turguose buvo eksponuota daugiau kaip 1200 įvairių gaminių odos.

Taksonomija

Felis ornata buvo mokslinis vardas, kurį Johnas Edwardas Gray'as naudojo 1830-ųjų pradžioje kaip parašą Indijos tyrinėjimams, kurį nupiešė Thomas Hardwickas. Vėlesniais metais keli gamtininkai aprašė Azijos šalių dėmėtus karšto karščio zoologijos pavyzdžius ir siūlomų vardų asortimentą, įskaitant:

  • Chaus caudatus 1874 m. Pilka turėjo odą ir kaukolę iš Uzbekistano Buharos regiono.
  • Felis Shawiana 1876 ​​m. nuo William Thomas Blanfordo oda buvo išblyškusi nuo karštos odos nuo Yarkend iki Xinjiang, vakarų Kinijoje.
  • Felis (felis) kozlovi iš Konstantino Satunino 1904 m., vakarinės Kinijos Turpano depresijos oazėje buvo trumparegystė.
  • Felis (felis) murgabensis ir Felis (felis) matschiei 1914 m. Liudvikas Zukowskis turėjo laukinių kačių ir kaukolių iš Murghabo upės Afganistane ir Gokdepe Turkmėnistane.
  • Felis ornata nesterovi Aleksejus Birulis 1916 m. Buvo laukinių kačių odos moteris iš Žemutinės Mesopotamijos.
  • Felis ornata issikulensis iš Sergejaus Ognevo 1930 m. iš Issyk-Kul ežero pietvakariniame krante, Kirgizijoje, buvo laukinės katės patino oda ir kaukolė.

Ketvirtajame dešimtmetyje Reginald Innes Pocock ištyrė „Wildcat“ odos ir kaukolių kolekciją Gamtos istorijos muziejuje, Londone, ir pavaldė visus taškinių „Wildcat“ egzempliorius. Felis lybica teigdamas, kad kaukolės ir dantų dydis nesiskiria nuo Afrikos šalių diapazono.

Margay

Margay, arba ilgauodegė katė, gyvena drėgnuose Pietų ir Centrinės Amerikos miškuose. Ši gyvūnų rūšis beveik visą savo gyvenimą praleidžia ant medžių. Skirtingai nuo kitų kačių kačių, ilgauodegės katės gali pasukti kulkšnis 180 ° ir laipioti medžio galva žemyn, kaip voverė.

Smėlio katė

Smėlio katė pasižymi mažiausiu dydžiu tarp laukinių kačių: maksimalus jos kūno ilgis yra 90 centimetrų. Jis gyvena ypač karštose ir sausose vietose. Jie vadovaujasi griežtai naktiniu gyvenimo būdu, todėl gamtoje jie beveik nesusiduria su žmogumi.

Felis silvestris ornata

Felis silvestris ornata, arba Azijos laukinė katė, randama Indijos, Pakistano, Kazachstano ir Kinijos dykumų regionuose. Jie medžioja naktį, dienos metu slėpdamiesi uolų plyšiuose ar urvuose, kuriuos iškasė kiti gyvūnai.

Felis silvestris ornata

Bengalijos katė

Bengalijos katės gyvena Pietų ir Rytų Azijoje. Šios rūšies nereikėtų painioti su namine Bengalijos katė, kuri buvo veisiama sukryžminus laukinę Bengalijos katę su namine. Šie gyvūnai visada gyvena šalia vandens, nors jie gali įsitvirtinti miškuose ir kalnuose. Pažymėtina, kad jų išvaizda labai skiriasi priklausomai nuo regiono.

Bengalijos katė (kub.)

Jaguarundi

Jaguarundi gyvena Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Jauni šios rūšies individai lengvai sutramdomi ir pripranta prie žmonių. Skirtingai nuo daugumos kačių, ši rūšis aktyvi daugiausia dienos metu. Laukinėje gamtoje tai yra slapti gyvūnai, vedantys vienišą gyvenimo būdą.

Pin
Send
Share
Send