Apie gyvūnus

Pranešimas tema Dove (rūšis, buveinė)

Pin
Send
Share
Send


Balandžiai yra vidutinio dydžio paukščiai, kurių gyvenimo būdas glaudžiai susijęs su uolomis, sumedėjusia augmenija ir žmonių pastatais. Kaitrus, gerai supaprastintas kūnas prisideda prie greito ir manevringo skrydžio. Daugelio rūšių sparnai yra ilgi ir aštrūs, o viršūnę sudaro antras ar trečias muselė. Šiek tiek suapvalinta uodega, kaip taisyklė, išsikiša šiek tiek už sulenktų sparnų galų. Plunksna yra gana stora, gana standi ir tanki. Maža, šiek tiek pailga galva, esanti ant plono trumpo kaklo, plečiama ties krūtinė goiterio pavidalu. Krūtinė yra gerai išsivysčiusi. Snapas yra gana trumpas ir plonas, prie pagrindo padengtas minkštu odiniu vašku. Vaške esančios šnervės yra šiek tiek pailgos, įpjautos.

Kojos raudonos arba raudonos. Tarša yra trumpa, nešvari, priekyje uždengta skydais, o užpakalinės ir šoninės jos turi tinklinį modelį. Pirštai su trumpomis, bet stipriomis žnyplėmis, gerai išvystyti. Visų rūšių balandžiai gerai juda žemėje.

Viščiukai peri bejėgiai, akli, bet su atviromis ausimis. Kūną dengia negausūs į plaukus panašūs pūkai, kuriuos netrukus pakeičia nepilnamečių plikledis. Pirmąjį rudens-žiemos sezoną išėjus iš lizdo, jauniklinius plunksnus keičia suaugusiųjų apranga.

Balandžių ir balandžių seksualinis dimorfizmas yra silpnai išreikštas. Daugelyje rūšių patinai yra šiek tiek didesni nei patelės ir šiek tiek skiriasi savo plunksnų spalva (maži, dideli balandžiai, sūkuriai). Pagrindiniai smagračiai 10–11, vairavimas 12–14.

Balandžių kaukolė yra šizorinė ir schizognastinė, noragėlis sumažintas. Gimdos kaklelio slanksteliai 14–16, krūtinės ląstos 3–5 (os dorsale). Užpakaliniame krūtinkaulio krašte yra dvi poros sumuštinių. Yra dvi miego arterijos. Goiteris yra gerai išsivystęs, turėdamas du didelius stemplės šoninius peraugimus. Goiterio sienos maitinant viščiukus labai sutirština ir išskiria goiterio (balandžio) pieną. Raumeningas skrandis su labai galingomis sienomis. Žarnos yra gerai išvystytos. Balandžius valgančiuose kapuose jis ilgesnis nei mėsėdžiuose. Cecum dažniausiai nėra arba yra pradinis. Daugelis rūšių neturi tulžies pūslės. Kokcidinė liauka yra maža, be plunksnų, kai kuriose rūšyse ji sumažėjusi. Paskutiniai trys trachėjos žiedai dalyvauja formuojant apatinę gerklą. Dorsalinėje pusėje šie žiedai visiškai išnyksta, o ventralinėje pusėje juos jungia kaulas ar kremzlės tiltas.

Žemyn nėra, bet kontūrinis plunksna turi gerai išvystytą žemyn dalį. Kai kuriose kūno vietose yra plonų plaukuotų plunksnų, taip pat plunksnų, iš kurių gaminami milteliai. Be išimties visos plunksnos be šoninių kamienų. Oda plona, ​​o plunksnos jose silpnos. Sparnas daugeliu atvejų yra diastoksiškas.

Visų rūšių naminių gyvūnėlių balandžiai gyvena kasdienį gyvenimą. Papildomo lizdo metu jie laikomi dideliuose pulkuose. Lizdavimo metu kai kurios rūšys (melsvi, uoliniai balandžiai, viesulas, dideli vėžliai) įsikuria grupėse ar kolonijose ir skraido kartu maitintis ir gerti. Veisimosi sezono metu balandžiai dažnai ilgą laiką vėsta, tuo tarpu kitais metų laikais jie tyli.

Columba genties atstovų veisimosi sezonas Europoje prasideda kovo – balandžio mėn., Balandžių - gegužės – birželio mėn. Centrinėje Azijoje nusistovėjusios balandžių rūšys (mažos, žiedinės) pradeda lizdus kovo mėnesį. Sibiro sąlygomis pilki ir uolėti balandžiai pradeda lizdus kovo - balandžio mėnesiais, klintukh balandį, o didieji vėžliai - gegužę.

Balandžiai yra monogamiški ir poromis laikosi net ne veisimosi sezono metu. Lizdavimo laikotarpiu daugelis balandžių porų yra priešiškos kitiems savo rūšies paukščiams ir varo jas iš savo lizdų. Lizdai yra uolienose, įtrūkimuose uolose, ant medžių šakų, daubų ir žmonių pastatuose.

Lizdus jie dažniausiai stato iš šakelių, žolių, šaknų, šiaudų ir sausos žolės. Dviejų (retai po vieną) gana didelių, baltų blizgančių kiaušinių sankaba. Inkubacija trunka 18–35 dienas. Viščiukai yra lizde 14-30 dienų. Veisimosi sezono metu 1–2 migruojančios rūšys ir 4–5 sankabos įsitvirtinusiose rūšyse.

Balandžių maistą daugiausia sudaro laukinių ir piktžolių augalų sėklos, kurias jie surenka daugiausia ant žemės. Miško balandžiai (klintukh, viesulas, balandžiai), be augalų sėklų, valgykite augalų ūglius ir lapus, taip pat vaisius ir uogas. Gyvūnų maistas balandžių racione nėra reikšmingas ir dažniausiai jį reprezentuoja maži bestuburiai. Norėdami patenkinti mineralinės mitybos poreikį, balandžiai dažnai čiulba smulkius moliuskus, skraido, norėdami išsikepti solonetų ir, be to, praryja daug kalkių granulių, mažų akmenukų ir smėlio grūdelių. Balandžiai turi didelį vandens poreikį, todėl jie dažnai įsikuria arti tekančio vandens šaltinių. Bent du kartus per dieną jie skrenda į laistymo vietą, kur dažnai maudosi ir ilsisi gulėdami ant drėgnos žemės.

Sisteminiu požiūriu balandžių būrys yra padalintas į dvi šeimas.

Vienas jų - dododai (Raphidae) - išnyko XVI – XVII a. Tai buvo dideli (sveriantys iki 10 kg) neskraidantys paukščiai, kurie gyveno Mascarene salose. Paprastai ši šeima laikoma primityvia balandžių šaka, kuri prarado galimybę skristi dėl salų pasiskirstymo ir padidėjusio dydžio. Kartais siūloma, kad dodo yra stipriai išvengta ne balandžių, o piemenų šaka ir turėtų būti įtraukta į „Ralloidea“ pošeimį (Kartashev, 1974).

Antroji šeima, kuriai priklauso visos gyvos rūšys, yra balandžiai (Columbidae).

Keletas iškastinių liekanų neleidžia atkurti atsiskyrimo istorijos. Remiantis šiuolaikinėmis idėjomis, Indo-Australijos salynas, Australija ar Pietų Amerika laikomos atskirties paskirstymo centru. Columba genties rūšių išvaizda žinoma iš viršutinio plioceno (Columba sicula Šiaurės Amerikoje). Iš pleistoceno gauti duomenys rodo išnykusių genčių (pavyzdžiui, Progoura) ir šiuolaikinių Columba ir Streptopetia genties rūšių egzistavimą: mėlynąjį balandį, klintukh, vyakhir ir paprastąjį balandį.

Šiuo metu balandžių paplitimas yra artimas kosmopolitui. Jų nėra tik poliarinėse Arkties ir Antarkties šalyse. Balandžių pasiskirstymas Rytų Europoje ir Šiaurės Azijoje atrodys taip: miško zonoje gyvena vyakhir, klintukh ir paprastieji balandžiai, atvirose erdvėse su negausia šių rūšių augalų augmenija įsikuria tik paprasti balandžiai, kalnuotose vietose visos 3 rūšys aptinkamos spygliuočių ir lapuočių juostose. miškai. Šiaurės Azijoje taigos tipo miškuose gyvena didelis vėžlys ir iš dalies klintukhas (Kemerovo sritis, Altajaus teritorija). Didelis vėžlys, be Sibiro, taip pat prasiskverbia į kalnuotą Vidurinės Azijos zoną iki pat Pamir-Alai pakraščio ir ten gyvena spygliuočių miško juosta. Platus Europos ir Pietų Azijos dalių atvirų erdvių plotas yra paplitęs pilkasis balandis. Rudasis balandis, žiedinis ir mažasis Streptopelia yra tipiški Vidurinės Azijos atvirų ir žemų kalnų zonos gyventojai.

Žieduotieji vėžliai dabar tapo įprasti Rytų Europoje.

Tipiški kalnuotų regionų atstovai yra balta skrynia ir uoliniai balandžiai, nors pastarasis šiuo metu taip pat paplitęs Rytų Sibiro lygumose, o balta skrynia gyvena tik Centrinės Azijos aukštumose. Trumpaplaukių Streptopelia radiniai priklauso mišrių Tolimųjų Rytų miškų plotui, žaliasis balandis - Kunashiro salos ir Primorės miškams, o Japonijos viesulas - Askoldo salos (Pietinė Primorėja) miškams.

Balandžių praktinė reikšmė yra įvairi. Didelės balandžių rūšys (vyakhir, klintukh, iš dalies balandžiai) yra sportinės medžioklės objektai, nors iki šiol Rytų Europoje ir Šiaurės Azijoje nėra organizuotos medžioklės. Kai kuriose veislių vietose balandžiai gali turėti labai pastebimą ekonominę vertę dėl to, kad tirščiuose sunaudojamos auginamų augalų sėklos, ypač pavasarį sėjos metu. Rudenį, derliaus nuėmimo metu, balandžiai maitinasi nuimtuose laukuose, kur nuimamas javų ir ankštinių augalų karionas. Be to, jie valgo daugybę piktžolių sėklų, valydami laukus.

Nuolat susisiekdami su žmonėmis, kai kurios balandžių rūšys gali būti gyvūnų ir žmonių infekcinių ligų nešiotojos. Ypač puikus šiuo atžvilgiu yra balandžių ir mažųjų balandžių vaidmuo, formuojant daugybę klasterių miestuose ir miesteliuose. Be to, neįmanoma nepaminėti balandžių, kaip laboratorinių tyrimų objekto, vaidmens.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į balandžių, kaip naminių paukščių, svarbą. Be mėgėjiškų balandžių veisimo, šiuo metu plačiai praktikuojamas mėsinių balandžių ir pašto (sporto) veisimas. Pastarosios yra plačiai naudojamos sporto tikslams ir bendravimui ypatingais atvejais.

2 variantas

Balandis - vienas iš labiausiai paplitusių paukščių pasaulyje. Nuo seno karvelis buvo prijaukintas žmogaus, o po to jis visada gyveno arti žmonių. Balandžių šeimoje yra daugiau nei trys šimtai paukščių rūšių, tarp kurių yra ir populiariausios rūšys - mėlynasis balandis.

Balandis gyvena tiek miesto aplinkoje, tiek gamtoje. Gamtoje balandžiai mieliau gyvena uolų plyšiuose ir uolų pakrantėse. Balandžio populiarinimas paplito beveik visame pasaulyje.

Namuose balandis gali gyventi iki trisdešimties metų. Laukiniai balandžiai negali pasigirti tokia gyvenimo trukme - jų gyvenimo trukmė yra maždaug penkeri metai.

Balandžio plunksna yra skirtingų spalvų, tačiau dažniausiai miesto aplinkoje galite rasti pilką balandį su pilku kaklu ir krūtiniu. Galite rasti balandžių ir kitų spalvų: rudos, baltos, dėmėtos. Tokie balandžiai buvo gauti kryžminant skirtingas veisles. Kalbant apie veisles, verta paminėti, kad žmonės išmoko veisti daugelio veislių balandžius, tarp kurių yra paukščių, turinčių labai gražią ir neįprastą išvaizdą: garbanoti, įvairių spalvų, su uodegomis, primenančiomis povo uodegas.

Viena iš atpažįstamiausių balandžio savybių yra vėsinimas. Balandžiai vėsina poravimosi metu, taip pat perų metu. Labai įdomu, kad balandžiai, susiradę meilužę, visą gyvenimą būna su ja.

Balandžiai maitinasi daugiausia augaliniu maistu: augalų sėklomis, vaisiais ir uogomis. Tačiau nuolat būdami šalia žmonių, balandžiai išmoko vartoti kitus produktus, pavyzdžiui, duonos gaminius.

Nuo seniausių laikų balandžiai garsėja ypač jautriu regėjimu ir klausa. Be klausos ir regos, balandis turi ir pakankamai išvystytą intelektą. Visiems žinomas faktas, kad balandžius žmonės naudojo pašto siuntimui - juk šie maži paukščiai kiekvieną dieną sugeba įveikti daugiau nei tūkstantį kilometrų atstumą ir teisingai randa kelią atgal. Balandis gali skristi labai greitai.

Gyvendamas daugybę metų šalia žmogaus, pasaulio kultūroje balandis tapo taikos, gėrio ir šviesos simboliu bei daugelio legendų veikėju.

Balandžių rūšys

Yra daug balandžių veislių, tačiau tarp tokių veislių yra ir laukinių balandžių, dekoratyvinių, pašto, taip pat mėsinių. Šį rūšių rinkinį sudaro balandžiai ir balandžiai, gyvenantys Europoje ir už jos ribų. Didžiausias rūšių skaičius gali pasigirti: Pietų ir Pietryčių Azija, taip pat Australija.

Kai kurios balandžių rūšys gyvena miškingoje vietoje, taip pat drėgnuose atogrąžų miškuose. Kai kurios rūšys, tokios kaip mėlynasis balandis, lengvai pritaikomos atšiauriam gyvenimui didmiesčiuose ir kituose miestuose, todėl jas galima lengvai rasti visuose pasaulio miestuose ir pakankamai dideliais kiekiais.

Klintuhas yra laukinių balandžių rūšis. Ši rūšis išsiskiria melsva spalvota spalvota spalva, žalsvo refliukso kakleliu, raudonu goiteriu ir pilkai mėlynos spalvos sparnais. Tuo pačiu metu ant uodegos galite pamatyti juodo atspalvio juosteles.

Šios rūšies balandžių buveinės yra Kazachstano šiaurėje, pietų Sibire, Turkijoje, Afrikoje ir Kinijoje. Balandžiai taip pat migruoja, jei jų natūrali buveinė yra susijusi su šaltais regionais. Tuo pačiu metu, gyvendami šilto klimato regionuose, balandžiai mieliau renkasi sėslų gyvenimo būdą.

Karūnuotas balandis taip pat priklauso laukinėms balandžių rūšims, o jo buveinė yra susijusi su atogrąžų šalimis, tokiomis kaip Naujoji Gvinėja. Čia jis apsigyvena drėgnuose miškuose, mangrovėse, taip pat atogrąžų džiunglėse. Balandis vadinamas taip, nes turi unikalų keterą, kuris, atsižvelgiant į paukščio psichologinę būklę, pakyla arba nusileidžia į pradinę padėtį.

Įdomu žinoti! Balandinis balandis yra vienas didžiausių šios genties atstovų. Tik jo uodegos ilgis yra apie 15 cm.Šio balandžio kaklas išsiskiria ryškiu žalsvo atspalvio atspalviu. Šio paukščio buveinė yra ne mažiau plati, nes balandis paplitęs visame Europos ir Azijos žemyne. Balandinis balandis gali gyventi be problemų bet kurioje klimato zonoje.

Kaip minėta pirmiau, yra mėsinių balandžių veislių, kurios dirbtinai veisiamos paukštininkystės ūkiuose.

Taip pat yra tokių rūšių balandžių, kaip nešantys ir skraidantys balandžiai. Deja, mūsų interneto ir aukštųjų technologijų ryšių laikais balandžių nešėjų funkcijos yra praeitis. Todėl šios rūšies balandžiai išimtinai domisi tikrojo grožio žinovais ir unikalių veislių žinovais.

Išvaizda, aprašymas

Papua Naujojoje Gvinėjoje gyvenantis karūnuotas balandis laikomas didžiausiu tokios šeimos atstovu. Suaugusieji sveria 1,7–3 kilogramus. Mažiausių atstovų tarpe yra deimantinės juostelės „Streptopelia“, gyvenanti Australijoje. Ji sveria ne daugiau kaip 30 gramų.

Įdomus momentas! Balandžiai yra maži paukščiai, užaugantys nuo 15 iki 75 cm ilgio ir sveriantys nuo 30 gramų iki 3 kilogramų.

Balandžiai pasižymi labai raumeningu kūno sudėjimu. Jų kaklas yra trumpas, o galva - maža. Sparnai yra gana ilgi ir platūs, sudaryti iš 11 pirminių musių plunksnų, taip pat iš 10–15 antrinių, su užapvalintais galais. Uodega taip pat yra gana ilga, tuo tarpu ji gali būti ir smailėjanti, arba suapvalinta, arba plati. Paprastai uodegą sudaro 12–14 plunksnų, o karūnuotiems ir fazaniniams balandžiams - iki 18.

Šių paukščių snapas dažniausiai yra trumpas, tačiau jis yra vidutinio ilgio, tiesus ir plonas, dažnai būdingu pailgėjimu pačiame gale. Buko pagrindui būdinga, kad yra plunksnų neuždengtų odos vietų, moksliškai vadinamų vašku. Tos pačios sritys gali būti stebimos ir akyse.

Šių paukščių seksualinis dimorfizmas nėra aiškiai išreikštas, nors patinai visada yra didesni už pateles. Kai kuriose tropikuose gyvenančiose rūšyse patinų plunksnos yra spalvinamos ryškiau nei patelių.

Paukščių plikledis yra tankus, sandariai prigludęs prie kūno, įvairių tonų, tačiau ne toks ryškus kaip kai kurių atogrąžų rūšių. Balandžių kojos yra palyginti trumpos, keturių pirštų, su trim pirštais, esančiais priekyje, o vienu - gale. Tokia struktūra leidžia balandžiams vaikščioti ant žemės be jokių problemų.

Pakankamai lengva nustatyti, ar paukštis priklauso balandžių šeimai, jei naudojama morfologinė savybė, nors kai kurios rūšys primena paukščius, tokius kaip fazanai, kurapkos, papūgos ir kalakutai.

Svarbus dalykas! Fazanų balandžiai savo išvaizda yra panašūs į fazanų, nors daugelis žmonių nežino, kad jie yra ne fazanai, o balandžiai.

Balandžiams, kaip ir kai kurioms kitoms paukščių rūšims, nėra tulžies pūslės. Net senovėje toks faktas suklaidino gamtininkus, kurie tikėjo, kad balandžiai negamina tulžies. Šią išvadą patvirtino viena iš 4 kūno skysčių teorijų. Atsižvelgiant į tai, tai, kad balandžiai nepaskyrė sekreto, buvo laikomi paukščio „dieviškumo“ ženklu. Iš tikrųjų balandžiai išskiria tulžį, tačiau ji iškart patenka į virškinimo sistemą.

Natūralios buveinės

Balandžiai gyvena beveik visuose žemynuose, išskyrus šiaurinį ir pietinį polius. Šie paukščiai gyvena įvairiais sausumos biotopais, pradedant tankiomis miško plantacijomis ir baigiant dykumomis, taip pat kalnuotose vietovėse, kurių aukštis siekia 5 tūkstančius metrų, įskaitant tas teritorijas, kuriose žmonės vykdo savo veiklą. Apie 60 procentų balandžių rūšių gyvena salose ir nėra randami žemyne.

Rusijos teritorijoje yra 9 tokių paukščių rūšys, o Pietų Amerikoje ir Australijoje gyvena daugiausia esamų veislių.

Gyvenimo būdas

Laukiniai balandžiai savo gyvenimui pasirenka vietas, esančias upių krantuose, uolienų krūvos pakrantėse ar kalnų tarpeklį. Tai ypač pasakytina apie tai, kad balandžiai bando įrengti sau lizdą atokiose vietose. Šie paukščiai visada buvo traukiami į dirbamąją žemę kaip maisto šaltinis, todėl santykiai tarp žmonių ir šių paukščių susiformavo per daugelį amžių, nors tokį ilgą laiką žmonės šių paukščių nemylėjo mažiau.

Šie paukščiai lengvai prijaukinami, todėl žmogus visada mėgdžiojo, norėdamas išnaudoti savo unikalias galimybes. Ypatingas dėmesys skiriamas nešančiam ir skraidantiems balandžiams, kurie visada buvo šalia žmogaus. Tam žmogus sukūrė balandžiams tinkamas gyvenimo sąlygas. Dekoratyvinį balandžių vaizdą atspindi daugybė šių unikalių paukščių žinovų visame pasaulyje.

Balandžių dieta

Įdomūs faktai! Balandžių racionas yra pagrįstas augalinės kilmės maisto objektais, lapų, sėklų ir vaisių pavidalu. Paprastai balandžiai nuryja vaisius su sėklomis, o tada sėklos sudygsta. Balandžiai maitinasi sėklomis, nukritusiomis nuo žemės paviršiaus, arba nukasdamos jas savo snapu tiesiai iš augalų.

„Galapagų vėžlys“ išsiskiria tuo, kad ieško sėklos žemės storyje, tam jis renka dirvą savo snapu. Balandžiai taip pat gali maitintis mažais bestuburiais, tačiau dalis šio maisto balandžių racione yra labai maži. Natūralu, kad balandžiai geria vandenį, tačiau neįprastu būdu, kaip ir plunksnoms: jie čiulpia vandenį. Norėdami rasti sau vandens, kartais balandžiai skraido didelius atstumus.

Dauginimasis, gyvenimo trukmė

Šių paukščių reprodukcija priklauso nuo kiaušinių dėjimo. Jei balandžiai laikomi namuose, kiaušinių dėjimą galima numatyti pagal patelės elgesį. Prieš kelias dienas ji tampa neaktyvi ir dažnai sėdi lizde. Kiaušinių dėjimo procesas atliekamas praėjus kelioms savaitėms po apvaisinimo.

Balandžių pora sau stato lizdą, o patinas suranda ir atsineša reikalingą statybinę medžiagą, o patelė iš jo suformuoja lizdą. Natūralioje buveinėje šie paukščiai gyvena apie 5 metus, nes turi daug skirtingų priešų. Jei namuose laikysite balandžius, sudarydami jiems tinkamas sąlygas, tada balandžiai galės gyventi 3 ar net 5 kartus ilgiau.

Natūralūs priešai

Nebepridursite balandžių, nes jie turi daugybę natūralių priešų. Plunksniniai plėšrūnai, tokie kaip falšai, pelkės užkietėjimas, aitvarai ir kiti, medžioja balandžius. Jie puola šiuos paukščius tiesiai ore. Žemėje šie paukščiai taip pat turi staigmenų, tokių kaip martens, šeškai, katės ir net žiurkės.

Beveik visur, kur gyvena balandžiai, visi plėšrūnai neprieštarauja valgyti balandžius. Laikydami balandžius namuose, reikia pasirūpinti, kad į balandžius nepatektų nė vienas plėšrūnas šeško pavidalu ar dažniausia žiurkė. Šie graužikai kelia rimtą pavojų gimusiems viščiukams.

Kodėl balandžiai laikomi pasaulio paukščiais

Antikos laikais buvo manoma, kad balandis yra paukštis, kurį sukūrė pats grynas ir geras dievas, nes ji neturi tulžies, vadinasi, nėra nieko blogo. Šiuo atžvilgiu daugelis tautybių tikėjo, kad šis paukštis yra šventas, todėl jie jį siejo su gausiais pasėliais. Biblijoje taip pat minimas balandis, kuris žmonėms atnešė taiką.

Įdomu žinoti! Simbolis „taikos balandis“ atsirado pasaulinio garso dailininko P. Picasso dėka, kuris 1949 m. Pristatė savo kitą paveikslą. Ant drobės buvo balandis, kurio snape buvo alyvmedžio šaka. Nuo to laiko galutinai susiformavo balandžio, kaip ir pasaulio paukščių, įvaizdis.

Balandis ir žmogus

Šimtmečių istorija jungia žmogų ir balandžius. Senovėje, kai informacijos pateikimo priemonės nebuvo greita ir patikima, žmonės, norėdami greitai pristatyti laiškus, kreipdavosi į karvelius-nešėjus. Taip pat buvo žinomos balandžių „mėsos“ rūšys. Daugelio pasaulio tautų kultūroje tam tikra vieta yra palikta balandžiams. Kartu balandžiai minimi tiek Biblijoje, tiek šumerų mitologijose. Šiais laikais yra žmonių, vadinamų „balandžiais“, kurie visą savo laiką skiria balandžių laikymui ir jų priežiūrai.

Nešiojamieji balandžiai

Nešiojamųjų balandžių rūšių yra pakankamai, tačiau 4 iš jų kelia ypatingą susidomėjimą: Anglijos karjeras, Flandrija, Antverpenas ir Luttihas. Visi balandžiai yra nešiotojai yra vidutinio dydžio ir skiriasi nuo kitų atstovų tam tikru padidintu „namų jausmu“. Be to, jie skraido maždaug 100 km / h greičiu ir yra labai ištvermingi. Šiais laikais balandžiai nešiotojai praktiškai nėra naudojami korespondencijai pristatyti, tačiau grynai sportinis susidomėjimas jais neišblėso.

Naminiai balandžiai

Naminius balandžius laiko tie žmonės, kuriems patinka šių paukščių grožis. Balandžiai dažnai veisiami mėsai, nors iš karto galima pasakyti, kad tai yra retai. Naminiai balandžiai išsiskiria spalvų įvairove, kuri traukia balandžių mėgėjus.

Šiandien balandžių veislė yra laikoma populiariausia, ypač tarp Europos šalių gerbėjų. Balandžių gerbėjai Rusijoje žino apie šios veislės egzistavimą, tačiau juos gauti nėra taip paprasta, nes sunku rasti patelių, nors veislė nelaikoma reta.

Tiesą sakant, ši veislė mažai kuo skiriasi nuo kitų balandžių rūšių. Jie turi pilką pliką, o kakle galima pamatyti ne didelę bangą. Nepaisant to, verta paminėti, kad savivarčiai yra gana atletiško ir raumeningo kūno. Todėl jie turi unikalias skrydžio savybes: be nusileidimo paukščiai gali būti ore apie 20 valandų.

Įdomu žinoti! Grivinų balandžiai yra laikomi dekoratyviniais paukščiais, ir reikia priminti, kad juos atsivežė Rusijos ekspertai.

Tarp naminių balandžių mėgėjų ši veislė yra labai populiari. Paukščiai gavo savo vardą dėl to, kad ant jų galvų buvo palyginti didelis manekenas. Paprastai grivinos yra grynai balta veislė, o ant kaklo yra raudonos arba juodos spalvos dėmė.

Rusijos ekspertai taip pat dirbo ir atnešė „Armavir“ kosmosą. Šie balandžiai neišsiskiria puikiais skrydžio duomenimis, nes jie kyla į dangų maždaug iki 100 metrų aukščio. Ore jie gali būti ne ilgiau kaip 2 valandas. Nepaisant to, verta paminėti, kad skrydžio metu šie balandžiai atrodo labai patraukliai, todėl yra labai populiarūs tarp „balandžių namų“.

Balandžiai, pasirodo, yra daug protingesni, nei manė mokslininkai.

Per dešimtmetį eksperimentavę balandžiai sugebėjo įrodyti, kad yra pajėgūs mąstyti. Kai kurie žmonės balandžius vadina „žiurkėmis su sparnais“. Taigi šios „žiurkės su sparnais“, kaip keista, supranta, kas yra laikas ir erdvė.

Vienu metu žurnale „Current Biology“ buvo išspausdintas straipsnis, kuriame buvo pažymėta, kad balandžiai sugeba atskirti ilgus ir trumpus laiko intervalus, taip pat sugeba apskaičiuoti laiko intervalus.

Ajovos universitete ekspertai balandžiams pateikė trumpų ir ilgų linijų vaizdus trumpam ir ilgesniam laikotarpiui. Paukščių užduotis buvo spjauti tiesia linija ir už tai gauti atlygį. Kaip bebūtų keista, tačiau balandžiai lengvai susidorojo su užduotimi, nepaisant to, kad užduotis buvo nuolat sudėtinga. Jie žaidė šį dydžio žaidimą taip lengvai, kaip beždžionės.

Po ilgų eksperimentų paaiškėjo, kad balandžiai sugeba pereiti nuo vienos užduoties prie kitos greičiau nei žmonės. Jie lengvai prisimena žmonių veidus ir lengvai atskiria Moneto paveikslus nuo Pikaso paveikslų.

Eksperimentų rezultatai labai nustebino, nes manoma, kad paukščiams yra prastai išsivysčiusios smegenų dalys, atsakingos už abstraktų mąstymą. Šiuo atžvilgiu mokslininkai manė, kad tokios užduotys paukščiams yra neįmanomos.

Pabaigoje

Balandžiai yra unikalūs paukščiai ir, ko gero, dar nebuvo iki galo ištirti. Jų unikalumas slypi tame, kad balandžius pažįstame pažodžiui kiekvieną dieną, jų yra daug ir, atrodytų, jų lizdai turėtų būti kiekviename žingsnyje. Kiekvienas gali pasigirti, kad kiekvieną dieną mato balandžius, tačiau ne visi, nugyvenę savo gyvenimą, galėjo pamatyti balandžių jauniklius. Nebent „balandžiams“ tai nebuvo sunku.

Problema ta, kad balandžiai aprūpina savo lizdus tose vietose, kur žmonėms beveik neprieinamos. Kaip minėta aukščiau, balandžiai žino, kaip galvoti, todėl jie gali lengvai nustatyti, kokia neprieinama vieta lizdui. Greičiausiai tokia padidinta paukščių priežiūra balandžiams leido išgyventi šiuolaikiniame gyvenime. Panašu, kad jų kasmet tampa vis daugiau.

Aprašymas:

Pilkojo balandžio išvaizda yra gerai žinoma šios rūšies naminiams ir laukiniams asmenims. Balta apatine nugaros dalimi ir dviem tamsiomis juostelėmis, einančiomis per sparną, nesunku ją atskirti nuo kitų giminaičių. Kūno svoris nuo 240 iki 360g. Kūnas yra tankus, galva maža, kaklas trumpas, sparnai paprastai ilgi ir aštrūs, uodega vidutinio ilgio, suapvalinta. Kojos yra trumpos keturių pirštų, pirštai ilgi, su trumpomis stipriomis žnyplėmis. Bukas yra mažas, tiesus, plonas prie pagrindo ir šiek tiek patinęs viršūnės link. Buko pagrindas padengtas minkšta oda - vašku. Balandžių plunksna yra tanki ir tanki, dažnai būna įvairių ryškių spalvų. Patinai yra didesni nei moterys, jie nesiskiria spalva.

Balandžiai vadovaujasi griežtai kasdieniu gyvenimo būdu. Maistas paprastai renkamas ant žemės, su kuriuo jie gerai vaikšto. Jie maitinasi įvairių augalų, tiek laukinių, tiek auginamų, sėkla, kurie yra nuimami žemėje. Jie skraido nepriekaištingai: lengvai, greitai, gali staigiai pasisukti.

„Naminiai“ ir „Laukiniai“ mėlynieji balandžiai turi beveik tą patį balsą ir elgesį. Pavasarinis vėsinimas ir poravimas prijaukintose balandose prasideda labai anksti - vasario mėn. Laukiniai balandžiai pradeda lizdus daug vėliau. Į balandžių srovę įeina ritualinis sparčiai didėjantis sparnas, iškeltas kampu, ir „pasigirti“ galinti srovė žemėje, kai patinas išpūstina krūtinę, lanko patelę ir lengvai vėsta. Balandžių pora visą gyvenimą ištikima vienas kitam. Po srovės balandis stato lizdą sienų nišose ir abu partneriai pradeda inkubuoti kiaušinius, patinas „budi“ kasdien po pietų. Sankabą sudaro 2 balti kiaušiniai. Maždaug po 17 dienų viščiukai peri iš kiaušinių, jie kaitinami dar savaitę ar dvi, priklausomai nuo oro. Viščiukai vystosi atsižvelgiant į viščiuko tipą: jie peri plika ir bejėgiai ir lieka lizde iki visiško plikimo. Pirmą savaitę abu tėvai juos maitina „paukščių pienu“, paskui - mirkytomis kruopomis. Viščiukai iš lizdo išskrenda būdami 30–35 dienos, o po kelių dienų tėvai juos palieka ir pereina prie antrosios sankabos.

Tai viešas paukštis, dažniausiai jis lizdas kolonijose, pulkai skraido maistui ir vandeniui, o vasarą ir žiemą pulke yra iki kelių šimtų paukščių. Jei šis paukštis nėra nukirstas, jis tampa nešvankus, pavyzdžiui, pusiau prijaukinti balandžiai, vaikščiojantys miestų gatvėmis.

Mėlynasis balandis yra pradinė visų naminių balandžių forma. Laukinis cezaris paplitęs Šiaurės Afrikoje, pietinėse Europos dalyse ir Azijoje nuo Britų salų iki Japonijos, imtinai. Pusiau buities būsenoje vyras apsigyveno daug toliau į šiaurę. Laukinis mėlynasis balandis iš esmės yra sėslus paukštis, todėl klaidžioja tik nereguliariai. Čia gyvena uolos, kalnų tarpekliai, vagos, statūs upių krantai. Vengia miškų ir atvirų erdvių. Pusiau naminiai balandžiai gyvena kaimuose ir tvarko lizdus žmonių pastatuose.

Teminiai dokumentai

Velykos yra ryškiausios ir įdomiausios atostogos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Daugelis žmonių žino, kad būtent šią dieną Jėzus Kristus prisikėlė. Daugybė tradicijų ir pati šios dienos šventė prarado savo poveikį šiuolaikiniame pasaulyje.

Atėjus pavasariui, daugelis gyvūnų išeina iš žiemos miego. Citrinžolių drugelis nėra išimtis tarp kitų gyvų dalykų. Citrinžolė, kaip ir kiti vabzdžiai, taip pat atsibunda atšilimo metu, tačiau tai daro daug anksčiau

Žodis „kiaulė“ nebus įžeidžiantis, jei išmoksite iš arčiau nuostabių gyvūnų tokiu vardu. Jie nėra tai, apie ką daugelis galvoja. Dabar mokslas atskleidžia daugybę vieno iš seniausių ir išmintingiausių žmogaus draugų paslapčių.

Istorija apie balandį jaunesniems studentams

Balandis yra gerai žinomas paukštis. Jie gyvena visame pasaulyje, išskyrus poliarinius ir Antarkties regionus. Tarp jų ypatingą vietą užima nešantys balandžiai, kurie kelis šimtmečius tarnavo kaip plunksnoti paštininkai.

Balandžiai turi mažą galvą ir tankų kūną su galingais skraidančiais raumenimis. Bukas trumpas. Kai balandis ieško maisto, jis linkteli galva, „žvilgčioja“ į žingsnį. Paukščių kojos trumpos, bet stiprios, atkakliais pirštais, nes daugelis jų gražiai lipo palei šakas.

Jie renka maistą žemėje. Bet šie paukščiai skraido puikiai - greitai, manevringai. Ne veisimosi sezono metu balandžiai gali susirinkti labai dideliuose pulkuose.

Balandžiai stato paprastus lizdus. Du ar net keturis penkis kartus per metus deda kiaušinius. Šiuolaikiniuose didžiuosiuose miestuose pilki balandžiai lizdus ištisus metus. Viščiukai peri aklinai ir be plunksnos, visiškai bejėgiai. Tėvai maitina savo atžalas „paukščių pienu“ arba, kaip kartais dar vadinama, „balandžiu“. Kai atsiranda viščiukai, suaugusių paukščių goiterio sienelės išsipučia ir pradeda išskirti medžiagą, primenančią varškės masę. Šioje masėje paukščių valgomos sėklos suminkštėja - gaunamas maistingas mišinys, kurį reikėtų vadinti, greičiau, „paukščių varške“.

Balandžiai maitina kūdikius savo ruožtu, lygiai taip pat, kaip jie anksčiau buvo išperėję kiaušinius. Po keturių savaičių viščiukai jau žino, kaip skristi. Ir tėvai pradeda taisyti lizdą ar statyti kitą. Balandžiai dažnai turi kelis lizdus. Jie stato taip: patelė sėdi pasirinktoje vietoje, o patinas nešioja statybines medžiagas - šakeles, lazdeles, bet kokias skudurus. Patelė vietoje to palieka viską po savimi. Lizdas laisvas, tačiau jis tinka balandžiams. Kartais viščiukai vis dar sėdi viename lizde, o kitame jau guli kiaušiniai, kuriuos reikia perinti.

Pirmą kartą žmogus balandį prijaukino prieš penkis tūkstančius metų. Nuo tada veisėjai veisė pačias įvairiausias šių paukščių veisles. Tai tapo įmanoma dėl to, kad laukiniai balandžiai lengvai sutramdomi. Balandžiai buvo auginami mėsai, taip pat įvairiems poreikiams tenkinti.Paukščių prisirišimas prie lizdo paskatino žmones galvoti apie juos kaip paštininkus. Balandžio paštas išgyveno šimtmečius. Balandžiai yra stiprūs ir tvirti paukščiai. Geras paštininkas gali pasiekti greitį iki 140 km / h, o kartais jie skraido net iki 3000 km atstumu. Balandžio paštas buvo naudojamas net per Antrąjį pasaulinį karą svarbiems pranešimams pateikti.

Balandžiai yra ne tik pilki. Tarp jų yra ir tokių, kurie pagal savo plunksnos ryškumą gali saugiai konkuruoti net su papūgomis. Taigi, karūnuotas balandis - Naujosios Gvinėjos gyventojas - yra toks didingas, kad sunku suklysti už balandį. Šie didžiausi balandžiai ant galvos turi grakščią keterą ir yra nudažyti gražiais mėlynos ir violetinės spalvos tonais. Jei karūnuotas balandis - didžiausias - sveria beveik 1,5 kg, tai mažiausias amerikietiškas balandis - mažiausias, sveria ne daugiau kaip 70 g.

Balandžiai skiriasi ne tik dydžiu, bet ir buveine. Uoliniai balandžiai dažniausiai gyvena kolonijose ir lizdus laiko nišose tarp akmenų, esančių kalnų šlaituose. Mūsų šalies rytuose uoliniai balandžiai, kaip ir pilkieji, gali įsikurti šalia žmogaus. Miške gyvena daugybė balandžių rūšių. Tarp labiausiai paplitusių mūsų šalies miško balandžių turėtų būti įvardijami vyakhir ir Klintuha, kurie aptinkami visoje Europos Rusijos dalyje.

Didžiųjų geografinių atradimų laikais jūreiviai Mauricijaus saloje atrado didžiulį neskraidomą balandį - dodą. Tačiau mažiau nei po 100 metų visus Dodo žmogus sunaikino. Tada iš salos pradėjo nykti daug augalų, kurių sėklos sudygo tik patekusios į dodo skrandį.

Pin
Send
Share
Send