Apie gyvūnus

Jūrų ūdra yra nykstantis gyvūnas

Pin
Send
Share
Send


Jis gyvena Meksikos ir Pietų Amerikos ežeruose, upėse, pelkėse ir lagūnose. Pietų Amerikoje jis randamas Urugvajuje, Paragvajuje, Bolivijoje, Brazilijoje ir šiaurinėje Argentinoje. Iš visų Pietų Amerikos ūdrų ji yra plačiausia.

Gyvūnas yra vidutinio dydžio, mažesnio dydžio nei Kanados upės ūdra. Kaip ir visos upių ūdros, jis turi tankų pailgą cilindrinį kūną ir trumpas, stiprias kojas. Kailis yra trumpas ir purus, tamsiai rudos spalvos, pilvas lengvas, beveik baltas. Plotas aplink burną yra beveik baltas. Trys porūšiai skiriasi nosies forma. Apatinis kailis minkštas, išoriniai plaukai kieti, žvilgantys. Pietų Amerikos ūdra neturi riebalų atsargų, o kailis yra vienintelis būdas palaikyti kūno temperatūrą šaltame vandenyje.

Ūdros galva yra apvali ir plokščia, o mažos apvalios ausys yra žemai galvos šonuose. Snukis yra trumpas ir platus, su ilgais ūsukais. Kaklas storas, trumpas, plačios galvos. Akys yra mažos, apvalios, aukštai pakeltos ir suteikia gerą apžvalgą.

Uodega stora, kūgio formos, raumeninga nuo pagrindo iki galo. Kojos yra su membranomis, kiekviena iš jų turi penkis pirštus. Ant apjuostų kojų - stiprios letenos. Priekinės ūdros kojos yra trumpesnės nei užpakalinės, todėl jomis galima gerai plaukti. Kai ūdros lėtai plaukia, jos eina su visomis keturiomis letenėlėmis. Greitai plaukdami ar nardydami, jie paspaudžia trumpas priekines letenas prie kūno šonų ir dirba su stipriomis užpakalinėmis kojomis ir uodega, veikiančiomis propelerio atvaizdą. Panardinus į vandenį, ausys ir šnervės užsidaro.

Pietų Amerikos ūdra maitinasi žuvimis, vėžiagyviais ir vėžiagyviais, dažnai vabzdžiais, mažais ropliais, paukščiais ir mažais sausumos gyvūnais.

Jis neturi konkretaus veisimosi sezono. Kaip ir kitos ūdros, ji gali patirti embriono vystymosi vėlavimą, tačiau nėštumo laikas nežinomas. Patinai nedalyvauja palikuonių auginime. Su moterimis jie susitinka tik poravimosi metu - tai nutinka vieną dieną per metus.

Pietų Amerikos ūdra iškasa skylę žemėje prie rezervuaro, dažnai medžių šaknyse arba užima urvą uolienose.

Pietų Amerikos ūdra aktyviai medžiojama, ir tai yra priežastis, kodėl ji nerandama daugelyje įprastų paplitimo vietų. Šiuo metu ši rūšis yra saugoma daugelyje valstijų. Natūralios ūdros persekiotojai yra anakondai, jaguarai, grobio paukščiai, kaimanai ir laukiniai šunys.

Yra žinomi trys porūšiai.

Lutra longicaudis anenctens,

Lutra longicaudis enudris

Lutra longicaudis platenisis.

Subfamily Badger Melinae

Paprastasis blogeris (Meles meles)

Žvėris ant trumpų kojų yra vidutinio šuns dydžio, kūno ilgis 90 cm, uodega 24 cm, svoris 24 kg. Jis gyvena visoje Europos ir Azijos teritorijoje iki Tolimųjų Rytų.

Badgeris aktyvus naktį. Medžioklės metu jis turi apeiti didelius plotus, klaidžiodamas per nukritusius medžius, nuplėšdamas medžių žievę ir kelmus ieškodamas kirminų ir vabzdžių. Medžioklės metu jam pavyksta suvalgyti 50–70 varlių, šimtus vabzdžių, taip pat maistingų šaknų. Po medžioklės jis grįžta į skylę, kad joje miegotų iki kitos nakties.

Badgerio urvas yra kapitalo struktūra, turinti kelis aukštus, iki 50 įėjimų. Centrinė 5–10 m dydžio skylė yra 1–3 arba 5 m gylyje. Ji išklota sausa žole, kuri reguliariai keičiasi. Badžiai tvarkingai palaidoti žemėje. Dažnai atsitinka, kad kelios barsukų šeimos įsikuria kartu, o tada jų skylių plotas siekia kelis tūkstančius kvadratinių metrų. Anot mokslininkų, kai kurios barsukų skylės jau siekia kelis tūkstančius metų. Skylėje barsukas praleidžia visą žiemą be pertraukos. Iki žiemos jis nesudaro atsargų, bet sukaupia didelius - kelis kilogramus - riebalų atsargas. Jo miegas yra jautrus, o kūno temperatūra sapne nemažėja.

„Teledu“, „Arctonyx“ kiaulienos blogeriai

Teledu (Arctonyx collaris)

Pietryčių Azijos tropikų gyventojas. Jis aptinkamas Bangladeše, Indijoje, Butane, Mianmare (Birmoje), Tailande, Laose, Vietname, Kambodžoje, taip pat Sumatos saloje. Kiaulių barsukai gyvena miškingose ​​teritorijose, aptinkamose džiunglėse lygumose ir aukštumose. Labiausiai būdingas kiaulę turinčio barsuko išvaizdos bruožas yra jo nosis. Blogo veidas nukopijuoja kiaulę, o jos nosis yra labai panaši į kiaulės pleistrą, ilga, judri ir neturinti plaukų. Jis turi tą patį pailgą tankų kūną ant trumpų storų kojų. Galva pailga, kūgio formos. Akys mažos, viena nuo kitos nutolusios. Kiaulę turinčio barsuko spalva yra tokia pati kaip jos giminaičio iš Eurazijos, su tam tikrais pastebimais skirtumais. Vidutinio ilgio kailis yra pilkos arba gelsvai rudos spalvos, priekinėje dalyje yra juodai baltų žymių. Pats veidas dažniausiai yra baltas su dviem juodomis juostelėmis, einančiomis nuo nosies, virš akių ir ausų iki kaklo. Kai kuriems asmenims matoma antra, apatinė juostelė, einanti nuo burnos kampų per skruostus iki ausų, kur ji pereina į viršutinę juostelę. Kojos, pėdos ir apatinė kūno dalis yra juodos. Balta gerklė - skirtingai nei Eurazijos badgeris, turintis juodą gerklę. Kiaulę nešiojančio barsuko uodega ilgesnė, priekinės kojos su baltais nagais (juodos spalvos Eurazijos badgelyje).

Visagaliai. Jie randa savo maistą, pasikliaudami išsivysčiusiu instinktu, iš po žemės iššluoksdami kirminus. Padedant apatinio žandikaulio kandikams ir priekiniams žandikauliams, barsukai kasa kirminus, kurie sudaro jų pagrindinį maistą.

Apie kiaulių barsukų veisimą yra mažai žinoma, siūloma, kad kiaulių bloginiuose embriono vystymasis būtų atidėtas, o nėštumas trunka 6 savaites. Gamtoje poravimosi sezonas pratęsiamas. Yra duomenų, kad šiaurės Kinijoje jaunikliai gimsta balandžio mėnesį. Apie jauniklių vystymąsi žinoma nedaug, išskyrus tai, kad vienas iš Toronto zoologijos sodo jauniklių sulaukė 7–8 mėnesių amžiaus suaugusio gyvūno dydžio.

Jie gyvena naktinį gyvenimą, kartais pasirodo sutemose, dienos metu sėdi prieglaudose, kurias rengia jų iškastose urvose ar akmenuotuose plyšiuose.

Natūralūs barsukų priešai yra tigrai ir leopardai. Kitiems plėšrūnams nėra lengva susitvarkyti su barsuku: jis yra ginkluotas didelėmis nagomis ir stipriais dantimis, turi storą odą ir atkaklų, užsispyrusį charakterį.

Kitas blogerių persekiotojas yra žmogus. Badgeris yra medžiojamas visoje jo buveinėje, Indijos ir Vietnamo vietiniai gyventojai labai vertina badgerio riebalus. Kitas rūšies pavojus yra buveinių buveinių sumažėjimas. Net apytikslis kiaulę turinčio barsuko gausumas nebuvo nustatytas, todėl galima manyti, kad rūšiai gresia išnykimas.

Jūros ūdros aprašymas

Jūrų ūdros yra mažiausios Lontra genties atstovai. Kūno ilgis svyruoja nuo 57 iki 78,7 centimetrų, tačiau atsižvelgiant į uodegą, jis gali siekti 87–115 centimetrus. Suaugusio žmogaus svoris svyruoja nuo 3,2 iki 8,5 kilogramo.

Kūnas yra pailgos formos, tankus, cilindro formos. Kojos yra stiprios ir trumpos. Galva plokščia. Suapvalintos formos ausys yra žemai galvos šonuose. Snukis yra platus ir trumpas. Kaklas yra trumpas ir storas.

Akys yra mažos, jos yra aukštai, taigi ūdros turi gerą vaizdą. Uodega raumeninga ir stora. Ant kojų yra 5 pirštai, pasibaigę stipriais nagais. Tarp pirštų yra membranos. Panardinant į vandenį, ausys ir šnervės užsidaro. Dantys yra dideli, pritaikyti grobiui pjaustyti.

Kailis yra tankus, išorinio plauko ilgis siekia 20 milimetrų, o apatinio sluoksnio ilgis - 12 milimetrų.

Dėl ypatingos kailio struktūros, kai gyvūnas panardinamas į vandenį, apatinis kailis nesušlapina.

Jūrų ūdros neturi riebalų atsargų. Palto spalva yra tamsiai ruda. Apatinė kūno dalis yra lengvesnė su įdegiu.

Jūros ūdros gyvenimo būdas

Skirtingai nuo kolegų jūrinių ūdrų, jie gyvena jūroje ir šalia jos. Jie pasirenka uolėtus krantus, kur pučia galingas vėjas. Ūdra užima įlankas, kur potvynio zona yra 2–2,5 metro, o medžiai ir maži krūmai, sukuriantys šešėlį, driekiasi pakrante tiesiai iki vandens lygio.

Jūros ūdra (Lontra felina).

Jūrų ūdros yra slapti ir baimės reikalaujantys gyvūnai, kurie dažniausiai gyvena kasdienį gyvenimą.

Kartais jie būna aktyvūs auštant ar sutemoje. Vandenyje jie praleidžia apie 60–70% gyvenimo, kur medžioja ir randa maisto. Kai ūdra plaukia, jos viršutinė nugaros dalis ir galva iškrenta iš vandens.

Nors jūrinės ūdros dažniausiai gyvena vandens gyvenimu, jos kartais keliauja sausuma ir gali būti pašalintos iš kranto 30 metrų atstumu, o jei jos persekiotojas siekia aukos, jos gali pasitraukti iš vandens 500 metrų atstumu. Palei pakrančių uolas ūdros lipo prastai.

Kačių ūdros maitinasi aristokratišku meniu: krabai, aštuonkojai ir kiti jūriniai gyvūnai.

Jūros ūdros danga atrodo kaip tunelis, pasibaigiantis skylute. Vienas iš išėjimų veda į tankus tankus sausumoje. Kai ūdros nemedžioja, jos ilsisi. Jūrų ūdros mėgsta atsipalaiduoti tankioje augmenijoje ant kranto. Jie mėgsta šėlti saulėje, sėdėdami ant akmenų, virš 1 metro virš vandens lygio. Ūdros daro urvus ir rokerius tose vietose, kur yra daug maisto.

Pagrindiniai jūrinių ūdrų priešai yra žudikai banginiai, o rykliai, plėšrūs gyvūnai ir paukščiai puola jaunus žmones. Gamtoje jūrinės ūdros gyvena apie 10 metų.

Maistas jūros ūdra

Šios ūdros yra visaėdės. Jie ieško maisto potvynio zonoje. Jūrų ūdrų racioną sudaro žuvys, moliuskai, įvairios jūroje gyvenančios būtybės ir jūros paukščiai.

Kartais jūrinės ūdros maudosi upėse, kur medžioja gėlavandenes krevetes. Gausiu vaisių sezonu ūdros valgo pakrančių augalų vaisius.

Jūrų ūdrų racioną sudaro apie 40% vėžiagyvių, 30% žuvų, 20% moliuskų ir 10% kito maisto. Jūrų ūdra sugauna grobį 100–500 metrų atstumu nuo kranto, tuo tarpu ji gali pasinerti į 30–50 metrų gylį. Nardymas trunka ne ilgiau kaip 15-30 sekundžių. Jūrų ūdros, skirtingai nei upių ūdros, nenaudoja akmenų kaip įrankio vėžiagyvių kriauklėms suskaidyti.

Jūros ūdra kubelis.

Jūrų ūdrų socialinė struktūra

Šios ūdros veda į vienišą gyvenimo būdą. Viename kvadratiniame kilometre kranto yra nuo 1 iki 10 asmenų. Kartais jūros ūdras galima rasti 2–3 asmenų grupėse, bet ne daugiau. Iš esmės jie renkasi nesigyventi arčiau vienas kito nei 200 metrų.

Jūrų ūdros nepasižymi teritoriniu elgesiu, jos ne agresyviai elgiasi su kitais į jų teritoriją patekusiais gyvūnais. Vienoje teritorijoje gali įsikurti kelios patelės. Kartais jie pažymi išmatų ir šlapimo akmenis bei jų tankus. Kai ūdros kovoja tarpusavyje, jos garsiai verkia.

Ūdra muštynių metu skleidžia auskarų garsą.

Jūrų ūdrų dauginimas

Turima mažai informacijos apie šių gyvūnų reprodukciją. Dažniausiai jūrinės ūdros laikosi monogamiško elgesio, tačiau, jei jūrinė ūdra susikaupia daugybėje maisto gausos vietų, tada tarp jų dažnai galima pastebėti poligaminius ryšius.

Poravimosi sezonas jūrinėse ūdose būna gruodžio – sausio mėnesiais. Kai poros susiformuoja ir įvyksta poruotis, vyrai dažnai kovoja tarpusavyje. Netgi poriniai partneriai gali kovoti vienas su kitu.

Nėštumas trunka 60–70 dienų. Kūdikiai gimsta denyje. Viena patelė gali turėti 5 šuniukus, tačiau dažniausiai gimsta 2 kūdikiai. Šeima kartais keičia savo pastogę.

Tėvai nešiojasi kūdikius ant pilvo, o patys maudosi ant nugaros, kaip tai daro jūrinės ūdros, arba perkelia juos į naują prieglaudą.

Motina jauniklius maitina pienu kelis mėnesius. Jaunimas nepalieka tėvų 10 mėnesių. Tėvai atneša šuniukams maisto ir moko juos medžioti. Pubertumas jūrinėse ūdose atsiranda po 2–3 metų.

Jūrų ūdrų populiacija

Dėl kailio ir odos žmonės persekiojo jūrines ūdra. Be to, buvo sugautos ūdros, nes jos buvo laikomos konkurencijomis žvejyboje ir moliuskų žvejyboje.

Ūdra yra lengvai dresuojamas gyvūnas.

Jei pagaunate ūdrą jauname amžiuje, ją nesunku sutramdyti ir išmokyti žvejoti bei nunešti savininkui.

1994 m. Jūrinės ūdros buvo įtrauktos į Tarptautinę raudonąją knygą, o vėliau jas persekioti buvo uždrausta. Tačiau ūdros saugomos tik legaliai, tačiau iš tikrųjų jų medžioklė tęsiasi iki šiol.

Jų buveinių užteršimas sunkiaisiais metalais, aktyvus pakrančių dumblių rinkimas, prarastos tinkamos gyvenimui ir palikuonių auginimo vietos, populiarėjantis turizmas ir panašiai lemia jūros ūdrų populiacijos sumažėjimą.

Jei radote klaidą, pasirinkite teksto dalį ir paspauskite „Ctrl“ + „Enter“.

Pin
Send
Share
Send