Apie gyvūnus

Juodojo gandro paukštis

Pin
Send
Share
Send


Šeima: Gandrai - Ciconiidae

Būrys (skyrius): Ciconiiformes - Ciconiiformes

Statusas II kategorija. Plačiai paplitusi, bet reta rūšis, kurios skaičius visur mažėja. Įtrauktas į SSRS ir RSFSR raudonąsias knygas.

Trumpas aprašymas. Didelis paukštis, šiek tiek mažesnis už baltąjį gandrą. Krūtinės ląstos, pilvo, apatinės dalies ir slankstelių užpakalinė dalis yra balta, likusi dalis - juoda, su tamsiai žaliu ir vario-raudono metalo atspalviu. Jauniems žmonėms viršutinė nugaros pusė yra ruda, bukas ir kojos raudonos.

Paskirstymas. Už NVS ribų jis gyvena daugelyje Vakarų Europos, Kaukazo, Vakarų Azijos, Mongolijos ir Kinijos šalių. Rusijoje - visoje miško zonoje. Smolensko srityje vasarą stebima nacionalinė pora „Smolensko ežeras“ ir šiaurinė Smolensko sritis. Patikimai įkurtas lizdas Velizh, Safonovsky, Yershichsky ir kai kuriose kitose regiono vietose.

Buveinė. Paprastieji ir kalnų miškai. Smolensko srityje, kaip taisyklė, užliejantys ar pelkėti miškai, medžių grupės.

Gausumas gamtoje. Rusijoje skaičius nežinomas. Smolensko srityje, remiantis mūsų stebėjimais ir anketų duomenimis, šios rūšies lizdų gausą galima įvertinti 10–15 porų.

Pagrindiniai ribojantys veiksniai. Senų užliejamų miškų sumažinimas, pelkių nusausinimas, trikdžių faktorius lizdų vietose. Pastebimi šaudymo žuvininkystėje atvejai, atsitiktinis gaudymas spąstuose.

Biologijos ypatybės. Veislės atskiromis poromis, slapta. Labai atsargus, tylus paukštis. Skraidymas ir maisto gavimo būdai yra panašūs į baltojo gandro. Lizdai yra masyvūs ir šiurkštūs, Smolensko srityje jie yra ant senų medžių ir yra naudojami daugelį metų.

Veisimas. Neatlikta.

Imtasi saugumo priemonių. Įtraukta į CITES I priedą. Tai saugoma rezervuose. Smolensko srityje - Smolensko ežerų rajono nacionaliniame parke.

Būtinos saugumo priemonės. Lizdaviečių identifikavimas ir apsauga.

Juodojo gandro aprašymas ir ypatybės

Nuo visų kitų brolių šis skiriasi originalia plunksnų spalva. Viršutinė jo kūno dalis yra padengta juoda plunksna su žaliais ir raudonais atspalviais. Apatinė dalis yra balta. Paukštis yra gana didelis ir įspūdingo dydžio.

Jo aukštis siekia iki 110 cm, o svoris 3 kg. Plunksnoto paukščio sparno ilgis yra apie 150-155 cm, lieknas paukštis turi ilgas kojas, kaklą ir snapą. Kojos ir bukas raudonos. Krūtinę vainikuoja storos ir skurdžios plunksnos, kurios šiek tiek primena kailio apykaklę.

Akys puošia raudonas kontūras. Negalima atskirti patelės nuo patino, nėra jokių požymių, kad jų išvaizda skirtųsi. Tik vyrai yra didesni. Bet jaunas juodasis gandras nuo subrendusio galima atskirti kontūrą aplink akis.

Jaunimas turi pilkai žalią spalvą. Kuo vyresnis paukštis tampa, tuo labiau šios figūros įgauna raudonus atspalvius. Tas pats nutinka ir su pliusu. Jauniems žmonėms jis yra šiek tiek išblukęs. Su amžiumi plunksna įgauna daugiau blizgesio ir įvairumo.

Šiuo metu gandrų yra labai mažai. Visoje didžiulėje jų migracijos teritorijoje yra ne daugiau kaip 5000 porų šių paukščių. Vienas iš labiausiai gandrų nykstančių gandrų laikomas juodu.

Kodėl taip nutinka, vis dar nėra aišku, nes šis paukštis gamtoje praktiškai neturi priešų. Įspūdingas dydis atbaido mažus plėšrūnus ir sugeba bėgti nuo didelių.

Įdomi rūpinimosi savo kūdikiais apraiška šie paukščiai parodo per karštą laiką. Kai gatvėje yra nepakeliamai karšta ir, atitinkamai, paukščių lizdelyje, jie pabarsto neseniai gimusių jauniklių ir visą lizdą vandeniu. Taigi jiems pavyksta sumažinti temperatūrą.

Autorius juodojo gandro aprašymas galite nustatyti visą šio paukščio žavesį ir grožį. Tie, kuriems pasisekė realiame gyvenime pamatyti šį gamtos stebuklą, ilgai prisiminė šią akimirką su emocijomis. Malonė ir paprastumas tuo pačiu metu neįtikėtinoje, atrodytų, kombinacijoje galima įžvelgti ir vaizduojamas juodasis gandras.

Iš stebėjimų tapo žinoma, kad balti ir juodi gandrai skirtingų kalbų, todėl jie absoliučiai nesupranta vienas kito. Viename zoologijos sode jie bandė suporuoti patiną ir juodąjį gandrą. Nieko iš to neišėjo. Kadangi šios rūšys poravimosi sezono metu turi visiškai skirtingus priekabiavimo būdus, o skirtingos kalbos tam tapo didele kliūtimi.

Juodojo gandro buveinė ir gyvenimo būdas

Šio paukščio buveinė yra visa Eurazijos teritorija. Juodasis gandras gyvena tam tikrose vietose, atsižvelgiant į metų laiką. Pastebėta, kad veisimosi sezono metu šie paukščiai stebimi arčiau šiaurinių platumų. Žiemą jie skraido į Aziją ir Centrinę Afriką.

Rusija taip pat patraukia šių nuostabių paukščių dėmesį. Juos galima pamatyti tiek Baltijos jūros gretimose teritorijose, tiek Tolimųjų Rytų teritorijoje. Primorye yra laikoma jų mėgstamiausia vieta.

Daugiausia juodųjų gandrų yra Baltarusijoje. Šie paukščiai labiau mėgsta pelkėtą mišką, mažomis upėmis ir upeliais, atokiau nuo žmonių gyvenviečių. Tiesiog tokios Baltarusijos vietos.

Droviam juodajam gandrui patogu ne tik ten gyventi, bet ir veisti savo atžalas. Norėdami žiemoti, jie turi vykti į šiltas šalis. Tiems paukščiams, kurie nuolat gyvena Pietų Afrikos žemyne, nereikia skrydžių. Nuskambėkite ir atsargiai pradėkite juodus gandrus.

Jie nemėgsta būti trikdomi. Laimei, šiuolaikiniame pasaulyje yra daugybė skirtingų prietaisų, kurių dėka galite stebėti paukščius ir gyvūnus jų neišgąsdindami ir neįtraukdami jų dėmesio. Pavyzdžiui, Estijoje tam, kad būtų galima geriau ištirti juodųjų gandrų gyvenimo būdą, kai kuriose vietose buvo įdiegtos internetinės kameros.

Įdomu stebėti paukštį skrendant. Jos kaklas traukiamas į priekį, o ilgos kojos pakreiptos atgal. Kaip ir balti gandrai, juoda dažnu atveju paprasčiausiai sukyla sparnais ir atsipalaidavusi. Jų skrydį lydi originalūs riksmai, pasiekiantys mus kaip „čili“.

Klausykite juodojo gandro balso

Migracijos metu paukščiai gali įveikti didžiulį atstumą - iki 500 km. Norėdami pereiti jūras, jie pasirenka savo siauriausias teritorijas. Jie nemėgsta ilgai skristi virš jūros paviršiaus.

Dėl šios priežasties jūreiviams retai pavyksta pamatyti juodus gandrus, kabančius virš jūros. Norėdami kirsti Sacharos dykumą, jie laikosi arčiau kranto.

Paskutiniam rugpjūčio dešimtmečiui būdinga juodųjų gandrų migracijos pietų kryptimi pradžia. Kovo viduryje paukščiai grįžta į namus. Atsižvelgiant į šių paukščių slaptumą, mažai žinoma apie jų gyvenimo būdą.

Juodieji gandrai mieliau valgo gyvus produktus. Prie vandens gyvena nedidelė žuvis, varlės, vabzdžiai, kartais net ropliai. Retais atvejais jie gali maitintis vandens augalais. Norėdamas rasti maisto sau, šis paukštis kartais įveikia net 10 km. Tada jie grįžta į lizdą.

Gandrų tipai

Gamtoje yra 18 gandrų rūšių. Jų galima rasti bet kur. Šie atstovai laikomi dažniausiai ir populiariausiais:

  • Baltasis gandras Jis gali pasiekti iki 1m aukštį. Paukštis turi baltai juodą plunksną. Atsižvelgiant į tai, aiškiai išsiskiria plunksnos raudonos kojos ir snapas. Galūnių pirštai yra sujungti membranomis. Moteris ir vyras neturi reikšmingų skirtumų. Tik patelės yra šiek tiek mažesnio dydžio. Paukščiai neturi visiškai balso stygų. Iš jų niekada nebuvo girdėti garsai.

Nuotraukoje - baltas gandras

  • Tolimųjų Rytų gandras jis savo išvaizda nesiskiria nuo balto, tik Tolimieji Rytai yra šiek tiek didesni, o jo snapas turi juodą spalvą. Šių paukščių gamtoje yra vis mažiau, jų yra ne daugiau kaip 1000.

Tolimųjų Rytų gandras

  • Juodasis gandras kaip jau minėta, viršutinėje kūno dalyje yra juodas apnašas ir apačioje balta spalva. Jo galūnės ir bukas yra ryškiai raudonos spalvos. Dėl to, kad yra jo balso stygos, gandras skleidžia įdomius garsus.

Nuotraukoje - juodasis gandras

  • Bukas gandras laikomas vienu didžiausių šios genties paukščių. Vieta aplink paukščio akis be pūkelių yra raudona. Bukas pastebimai pasviręs, turi oranžinę spalvą. Juodos ir baltos spalvos apnašos ant buko kūno yra aiškiai matomos.

Nuotraukoje - gandro bukas

  • Marabu absoliučiai jokio galvos plunksnos. Be viso to, marabou gandrą galima išskirti dideliu snapu.

Marabou gandras

  • Gandras atsivėrė. Jos nespalvota plunksnos spalva žvilga su žalia. Bukas didelis, pilkai žalios spalvos.

Gandras

Juodojo gandro dauginimasis ir gyvenimo trukmė

Apie juodąjį gandrą galime pasakyti, kad tai yra monogaminis paukštis. Lojalumas savo porai, jie neša gyvenimą. Poros sukūrimas daugiausia vyksta kovo mėnesį. Lizdams šie paukščiai pasirenka kalnų grandines.

Juodojo gandro lizdas esančios ant aukštų medžių šakų arba neprieinamų uolų srityje. Šie paukščiai savo namus stato iš skirtingo ilgio šakų ir šakų.

Prijunkite juos kartu su velėna ir moliu. Paukštis gali naudoti vieną lizdą visą savo gyvenimą, tik periodiškai atnaujindamas jo būklę. Tam naudojamos naujos šakos ir velėna, todėl laikui bėgant lizdas tampa didelis.

Šie paukščiai nemėgsta kaimynystės ne tik su žmonėmis, bet ir vieni su kitais. Jų lizdai gali atitikti 6 km atstumą vienas nuo kito. Juodieji gandrai lytiškai subręsta sulaukę trejų metų.

Patinas paprastai skrenda pirmiausia iš šiltų kraštų. Jis tobulina savo namus, laukia sielos draugo. Norėdami paskambinti patelei, patinas turi paskleisti savo plunksną ant apatinės dalies ir padaryti audringą švilpuką.

Poros lizde daugiausia yra nuo 4 iki 7 kiaušinių. Abu rūpestingi tėvai užsiima jų inkubacija. Pradėkite perinti, kai tik pasirodys pirmasis kiaušinis, taigi viščiukai pasirodys paeiliui.

Dešimt dienų vaikai yra tiesiog bejėgiai. Po to jie turi mažų bandymų atsisėsti. Tėvams, norintiems gerai vystytis, reikia 5 kartus šerti viščiukus.

Viščiukų kojos sustiprėja po 40 dienų. Tik po šio laiko jie pradeda lėtai keltis. Gandrai savo atžalomis rūpinasi du mėnesius. Šie gražūs paukščiai nelaisvėje gyvena iki 31 metų, o laukinėje - iki 20 metų.

Mokslinio darbo tema „Juodojo gandro Ciconia nigra paplitimas ir gausumas Leningrado srityje“ tekstas

Rusijos paukščių stebėjimo žurnalas 2019, 28 tomas, ekspreso leidimas 1743: 1147-1154

Juodojo gandro Ciconia nigra paplitimas ir gausumas Leningrado srityje

Ivanas Vladimirovičius Ilyinsky. Sankt Peterburgo valstybinio universiteto Biologijos fakulteto stuburinių zoologijos katedra. Universitetskaya krantinė, 7/9, Sankt Peterburgas, 199034, Rusija. El. Paštas: [email protected]

Vladimiras Michailovičius Drąsus. Rusijos mokslų akademijos Zoologijos instituto Ornitologijos ir herpetologijos laboratorija. Universitetskaya krantinė, 199034 m. 1 d., Sankt Peterburgas, Rusija. Paštas: lanius1 @ yandex

Gauta 2019 m. Vasario 28 d

Juodasis gandras Ciconia nigra yra reta veislinė migruojanti rūšis Leningrado srityje, įtraukta į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą (Prilonsky 2001) ir į Leningrado srities Raudonąją knygą (Ilyinsky 2018). Juodojo gandro paplitimo šiaurinė riba eina per Leningrado sritį, jo vasaros susitikimai ir lizdaviečių vietos dažniausiai būna tik pietiniuose ir pietvakariniuose regionuose (Malchevsky, Pukinsky 1983). Šiaurės rytiniuose ir rytiniuose regiono regionuose tokių stebėjimų yra kur kas mažiau, juodojo gandro pastebima mažai dėl Karelijos sąsmaukos (Ilyinsky 2002, 2018).

Remdamasis informacija apie 1850 m. Gegužės 26 d. Provincijoje pagautą juodąjį gandrą patinas (Bechner 1884), Johanas Fridrichas Brandtas (Brandt 1880) įtraukė juodąjį gandrą į Sankt Peterburgo provincijos paukščių sąrašą (Brandt 1880). Iki 1886 m. Tapo žinoma apie dar du juodus gandrus, pagautus Lugos apylinkėse ir netoliese Sankt Peterburgo (Büchner 1886). XX amžiaus antroje pusėje juodojo gandro geografija šiuolaikinio Leningrado srities teritorijoje smarkiai išsiplėtė, tačiau pirmasis šios rūšies lizdas buvo aptiktas tik 1959 m. (Malchevsky, Pukinsky 1983).

Toliau pateikiama visų žinomų juodojo gandro susitikimų Leningrado srityje chronologija nuo XX amžiaus vidurio iki šių dienų.

1955 m. Sausio 1 d. - vasaros susitikimas, Suidos upė, Gačinskio rajonas (Pokrovskaja, 1958 m.),

1955 m. Rugsėjo 2 d. - lizdas, Ukhora ir Ukhta tarpląsteliai, Volosovskio rajonas (Malchevsky, Pukinsky 1983),

3. 1963 m. - lizdas, Lugos miesto apylinkės, Lugos rajonas (Malchevsky, Pu-kinsky 1983),

4. 1964 m. - lizdas, Velha upė, ant Kirishi (Leningrado sritis) ir Chudovsky (Novgorodo sritis) rajonų (Malchevsky, Pukinsky 1983) pasienio,

1965 m. 5. tikriausiai įdėtas į lizdą (S. V. Skalinovas), Tigoda upės žiotimis netoli Turo kaimo (dabar Kusino kaimo dalis), Kirishi rajone (Malchevsky, Pu-kinsky 1983),

6. 1966–1967 m. - sraunuoliai, Dolgoy upės užtvanka Slantsevskio rajono Lozhgolovo kaimo apylinkėse (Malchevsky, Pukinsky 1983),

7. 1967 m. - vasaros paukščių susitikimas oro paskaičiavimo metu, du - Tikhvino regione ir vienas Boksitogorsky rajone, prie sienos su Vologdos regionu (Malchevsky, Pukinsky, 1983),

8. 1969–1970 m. - vasaros susitikimai, Lobainopolskio rajono Gumbaritsy kaimo apylinkės (Noskov et al. 1981),

9. 1972 m. - vasaros susitikimai, Lobainopolskio rajono Gumbaritsy kaimo apylinkės (Noskov et al. 1981),

1973 m. 10. vasaros susitikimas, Rakitinki upės aukštupys, Gatčinsko rajonas (1976 m. Martynovas),

1974 m. 11. jaunas paukštis (pagautas V. A. Petrovo) Voronino kaimo apylinkėse, Lomonosovo rajone (Malchevsky, Pukinsky 1983),

1975 m. Gruodžio mėn. - susitikimas gegužę (E. Melnikovas), Lustovkos upės aukštupyje, Tosnensky rajone (1976 m. Martynovas),

1975 m. Gegužės mėn. Keli susitikimai - Lustovkos upės užliejimas ir Eglino stoties apylinkės, Tosno rajonas (Malchevsky, Pukinsky 1983),

1978 m. - dviejų paukščių vasaros susitikimai Meryovo kaimo apylinkėse, Lugos rajone (Malchevsky, Pukinsky 1983),

1978 m. 15. lizdas (S. S. Roo), Khvoynoye ežero apylinkės Oredezh upės užtvankoje, Lugos rajone (Malchevsky, Pukinsky 1983),

1978 m. - susitikimas gegužę Tigodos užtvankoje, Tosno rajone („Drąsus 2001“),

1979 m. Liepos 17 d. - susitikimas gegužės pabaigoje Kovashi kaimo apylinkėse, Lomonosovo rajone (V. A. Fedorovas),

1979 m. 18. lizdas, Millo kaimo apylinkėse, Tosno rajone (V.A. Andronovas),

1970 m. - 1970 m. - vasaros susitikimai, Slantisio rajono Buryazhka kaimo apylinkės (Malchevsky, Pukinsky 1983),

1980 m. 20. 1980 m. - 3 paukščių vasaros susitikimas, Šiaurės beržo sala, Vyborgskio rajonas (Drąsus 1984 m.),

1984 m. Rugpjūčio 21 d. - susitikimas gegužę, Tigodos potvynis, Tosno rajonas („Drąsus 2001“),

1985 m. Gegužės 22 d. - susitikimas gegužę, Tigodos potvynis, Tosno rajonas („Drąsus 2001“),

1986 m. 23. vasaros susitikimai, Meryovo kaimo apylinkės, Lugos rajonas (Bek, Dombrowski, 2018),

1988–1999 m. - susitikimai migracijos laikotarpiu (2 asmenys), Vyborgas, Vyborgskio rajonas (KopIokogr1 2000),

1990 m. Sausio 25 d. - lizdas (lizdas čia pastatytas 1987 ir 1989 m.), Šalia Volosovskio rajono Bolšajos Vruda kaimo (V. G. Pchelintsevas),

1991 m. Birželio 26 d. - vasaros susitikimas, netoli Ogorelye stoties, ties Lugos (Leningrado sritis) ir Novgorodo (Novgorodo sritis) rajonų (V. M. Verevkin) pasieniu,

1992 m. 27. - susitikimas migracijos laikotarpiu (balandžio mėn.) Pavlovsko miesto apylinkėse ant Sankt Peterburgo sienos ir Leningrado srities Tosnensky rajone (S.V. Menshikov),

1992 m. 28. - susitikimas gegužę, Zhiloe Rydno kaimo apylinkėse, Lugos rajone (V. M. Verevkin),

1992 m. 29. lizdas, Ogorelsky medžioklės ūkis, Lugos rajonas (V. G. Pche-lintsev),

1995 m. 30. vasaros susitikimas, Kurgalskio pusiasalis, Kingisepo rajonas (Bublenko 2000, Bublenko, Bublenko 2001),

1997 m. Gegužės 31 d. - susitikimas gegužę, Voronino kaimo apylinkėse, Lomonosovo rajone (Ilyinsky 2002),

32. 1997 m. - vasaros susitikimas, Volhovo upė 10 km žemiau Tigoda žiočių, Kirishsky rajonas (Ilyinsky, Fedorov 1997),

33. 1997 m. - vasaros susitikimai, lizdas, Tesovo-Netylsky pelkės masyvas Novgorodo (Novgorodo sritis) ir Lugos (Leningrado sritis) rajonų pasienyje (Ilyinsky, Pchelintsev 2000),

1997 1 34 - lizdas, apylinkės. kaimas Kiemai, Slantsevskio rajonas (V. G. Pchelintsevas),

35. 1998 m. - vasaros susitikimas, Gyvenvietė Nr. 5, Kirovskio rajonas (Drąsus 2001),

36. 1999 m. - vasaros susitikimas tarp Pärnuy ir Sarka upių, Tikhvin rajone (V.G. Pestryakov),

37. 1999 m. - vasaros susitikimas, Dolgoe ežeras, Slantsevskio rajonas (V.B.Danilovas),

38. 1990 m. - vasaros susitikimas, Dubno kaimo apylinkės, Volhovsko rajonas (V. G. Vysotsky),

2000 m. 39. vasaros susitikimas, Narvos rezervuaras, Kingisepo rajonas (Ilyinsky 2000),

40.2001 m. - susitikimai migracijos laikotarpiu (balandžio mėn.), Nižnės-Svirskio draustinis, Ladogos ornitologinė stotis, Lodeynopolsky rajonas (Noskov et al. 2006; Iovchenko et al. 2016),

2002 m. Spalio 41 d. - vasaros susitikimas, Tosnos upės užliejimas į šiaurę nuo Duboviko kaimo, Tosnensky rajone (V. M. Khrabry),

42. 2003 m. - vasaros susitikimai, Lugos upė (prie Kemka ir Ifenka upių žiočių), Lugos rajonas (D. M. Mirin),

2004 m. 43 d. - vasaros susitikimas Čereveskajos kaimo apylinkėse, esančiose Tikhvino ir Boksitogorsko sričių pasienyje (Tolstenkovas, Ochagovas, 2012 m.),

2005 m. 44 m. - vasaros susitikimai, Kirovskio rajono Darbininkų kaimo Nr. 5 aplinka (V. M. Khrabryy),

2006 m. Balandžio 45 d. - vasaros susitikimai, Pyakhta upės užtvanka, Tikhvinsky rajonas (N.I. Borovskaja),

2006 m. 46 m. ​​- buvimas vasarą, Rudinka upės žiotys, Slantsevsky rajonas (V. M. Khrabryy),

2006 m. 47 m. - vasaros susitikimai, Neima upės žiotys netoli Imenitsa kaimo, Kingisepo rajono (V. V. Ivanovas),

2006 m. Balandžio 48 d. - vasaros susitikimai, Lolsonos apygardos Bolšaya Izhora kaimo apylinkės (A. V. Boguslavskis),

49. 2006–2010 m. - vasaros susitikimai, pietinė pelkės Veretinsky Mokh dalis ir Konechka kaimo apylinkės, Gatčinsko rajonas (Kovalev et al. 2010),

2007 m. Rugpjūčio 50 d. - upelis, Oredezh upė netoli Nesterkovo kaimo, Lugos rajono (A. V. Boguslavsky),

2007 m. Vasaros susitikimas - Lubenskoye ežero apylinkės, Lomonosovo rajonas (A. T. Sychevsky, Bubenko, „Brave 2018“ pastebėjimai),

52. 2007 m. - susitikimas migracijos laikotarpiu (balandžio mėn.), Suidos upė, Krasnitsy kaimo apylinkės, Gatčinsko rajonas (Golovan 2012),

2007 m. 53 m. - vasaros susitikimas, Boksitogorsky rajono Glinos kaimo apylinkės (Travin ir kt., 2018 m.),

2008 m. Kovo 54 d. - vasaros susitikimas, Kurgalskio pusiasalis, Kingisepo rajonas (Fedorovas, 2009),

2008 m. 55 m. - vasaros susitikimas, Darbininkų kaimo Nr. 5, Kirovskio rajono aplinka („Drąsus 2015a“),

56. 2008 m. - vasaros susitikimas (A. V. Shizhensky), Isakovo kaimo apylinkėse, Tikhvinsky rajone („Drąsus 2017“),

2009 m. Gegužės mėn. - susitikimai Luga upėje, Železo miesto apylinkėse, Lugos rajone (S. B. Koroleva),

58. 2009 m. - vasaros susitikimas, Peluškio ežero apylinkės, Boksitogorsky rajonas („Drąsus 20156“),

2011 m. 59 m. - vasaros susitikimas, Meryovo kaimo, Lugos rajono apylinkės (Bek, Dombrowski 2018),

2013 m. 60 m. - susitikimas rugsėjį, Syaznegos upės žiotys, Tikhvinas (Filippovas, 2014 m.),

2013 m. 61 m. - vasaros susitikimas, Lugos upės potvynis prie Žhalinkos upės žiočių, Lugos rajonas (V. I. Baranovas),

2014 m. 62. vasaros susitikimas, Nižnės-Svirskio draustinis, Kovnitsy kaimas, Lodeinopolsky rajonas (Kovalev, Smirnov 2014),

2014 m. 63 m. - susitikimas, Boksitogorsko rajono Mozolevo kaimo apylinkės (Travin ir kt., 2018 m.),

2015 m. 64 m. - susitikimas migracijos laikotarpiu (balandis), Nižnės-Svirskio gamtos rezervatas, Kovnitsy kaimas, Lodeynopolsky rajonas (Kovalev, Smirnov 2015),

2015 m. Vasaros susitikimas, Lugos upė, Tolmachevo stoties apylinkės, Lugos rajonas (K. D. Milto),

2015 m. Vasaros susitikimas, Lugos upė, Shalovo-Perechitsky draustinis, Lugos rajonas (K. D. Milto),

2016 m. 67 m. - upelis, Luženkos upės žiotys, tekančios į Zaluzhstezhskoye ežerą, Lugos rajoną (N.I. Ermakovas),

2016 m. 68. 2016 m. - vasaros susitikimai, Nižnės-Svirskio gamtos rezervatas, Kovnitsy kaimas, Lodeynopolsky rajonas (Kovalev 2016, Kovalev 2017, Starikov, Smirnov 2017),

2017 m. 69 m. - susitikimas migracijos laikotarpiu (balandžio mėn.), Kuzmolovo kaimo apylinkėse, Vsevolozhsko rajone (S. I. Baybekova),

2018 m. 70 m. - vasaros susitikimas prie Luženkos upės žiočių, tekančios į Luga rajono Zaluzhstezhskoje ežerą (V. M. Khrabryy).

2018 m. Liepos 7 d. - vasaros susitikimas Pyat upės žiotyse, tekančios į Narvos rezervuarą, Kingisepo apygardoje (V. M. Khrabry).

Fig. 1. Juodojo gandro susitikimo vieta prie Pyatės upės, tekančios į Narvos rezervuarą, žiočių. 2018 m. Liepos 5 d. V. M. Khrabroy nuotr.

Fig. 2. Rudinkos upės žiotys, juodojo gandro susitikimo vieta 2006 m. Birželio 3 d. V. M. Khrabry nuotr.

Taigi per pastaruosius 60 metų, nuo 1958 m. Iki šių dienų, buvo padaryta apie 70 juodųjų gandrų susitikimų Leningrado srityje įrašų. Tuo pačiu metu 12 atvejų dokumentuose pateiktas lizdų ar perų aprašymas, 44 atvejais pažymėtas paukščių buvimas vasarą (birželio – rugpjūčio mėn.), Kituose 8 dokumentuose yra informacijos apie juodųjų gandrų susitikimus gegužę. Be to, balandžio mėn. Buvo užregistruoti 6 susitikimai, o rugsėjį - 1 susitikimas, sezoninių migracijų metu.

Fig. 3. Luženkos upės žiotys, juodojo gandro paplitimo susitikimo vieta 2016 m. Birželio mėn.

Fig. 4. Juodojo gandro „Ciconia nigra“ skraidymas yra tai, ką tyrėjas mato dažniausiai.

Zaluzhstezhskoe ežeras. 2018 m. Liepos 2 d. V. M. Khrabroy nuotr.

Per pirmuosius 25 šio 60 metų laikotarpio stebėjimo metus juodasis gandras buvo užfiksuotas 9 Leningrado srities rajonuose: Boksi-Togorsko, Volosovskio, Gačinskio, Kiriškio, Lomonosovskio, Lužskio, Slantsevskio, Tikhvinskio ir Tosnenskio (Malchevsky, Pukinsky 1983). Informacija apie juodojo gandro susitikimus tais pačiais metais dar dviejuose (šiauriniuose) regiono regionuose - Vyborge ir Lodeinopolsky - yra G. A. Noskovo ir jo kolegų (1981) bei V. M. Khrabroy (1984) publikacijose. Iš 5 į tą patį sąrašą įtrauktų rajonų buvo pranešimų apie juodojo gandro susitikimus ir miškininkų, miškininkų, medžiotojų ir medžiotojų anketinę apklausą, surengtą 1980 m. (Andronovas, Šaulys 1984).

Per pastaruosius 60 metų juodieji gandrai buvo užfiksuoti daugumoje regiono vietų, dažniausiai Lugos ir Tosnensky rajonuose, o ne kartą Priozersky ir Podporozhsky rajonuose. Juodojo gandro lizdai buvo rasti 5 regionuose (4 lizdai Lugoje, 2 Volosovskio ir 1 Kirishi, Slantsevsky ir Tosnensky regionuose). Tose pačiose regiono teritorijose taip pat buvo užfiksuoti brokai.

Per pastaruosius 20 metų juodieji gandrai vis dar dažnai susitikdavo Lugos rajone (9 iš 36 susitikimų). Iš viso jie buvo pastebėti 12 regiono rajonų. Juodojo gandro susitikimų dažnumas ir geografija rodo, kad jo gausa, kaip ir XX amžiuje (Bianchi 1908, Malchevsky, Pukinsky 1983), išlieka stabiliai maža, tikriausiai neviršijanti 10 porų.

Sprendžiant iš eilinių juodųjų gandrų susitikimų tose pačiose vietose per daugelį metų, galima tvirtai pasakyti, kad šiandien Leningrado srityje yra mažiausiai trys pagrindinės teritorijos, kuriose šie paukščiai gali lizdus suformuoti: 1) pelkinis miškas masyvai vakarinėje regiono dalyje prie Lubenskoe, Kopanskoe, Glubokoe, Babinskoe, Sudachye, Khabolovo, Narvos rezervuaro, Samro, Dolgoe, Zaluzhstezhskoe ežerų, 2) plotas tarp Lugos ir Volhovo susipina su daugybe ežerų, upių ir pelkių pelkių. sivami, įskaitant tokių upių,

kaip Oredezh, Tosna, Mga, Tigoda, šios teritorijos pietuose, jau Novgorodo srities ribose, Tesovo-Netylsky pelkės masyvo srityje buvo įkurtas juodųjų gandrų lizdas (Ilyinsky, Pchelintsev 2000, Panteleev, 2007), 3) Pasha upės užtvanka. Atsižvelgiant į akivaizdžiai netinkamą visų šių teritorijų ištyrimą, galima numatyti vis dar nežinomus šio reto paukščio lizdus.

Tyrimas buvo atliktas kaip svečio AAAA-A19-119220590095-9 dalis.

Andronov V.A., Strelets G.V. 1984. Klausimo metodas renkant informaciją apie retus

Leningrado srities paukščiai // Vestn. Leningra. 3 universitetas: 103–105. Bek Yu.Yu., Dombrovsky K.Yu. 2018. Juodasis gandras Ciconia nigra prie Merevo ežero

Leningrado srityje // Rus. ornitolis. žurnalas 27 (1598): 1849–1850. Bianchi V.L. 1908. Paukščių sąrašas Sankt Peterburgo provincijoje // „Zool“ metraštis. muziejaus

Acad. Sciences 12, 1: 86-113. Bihner E.A. 1884. Sankt Peterburgo provincijos paukščiai: medžiaga, literatūra ir kritika // Tr. Sankt Peterburge Visuomenės gamtos mokslai. 14, 2: 359-624. „Bubenkoenko Yu.N. 2000. Apie Suomijos įlankos pietinės pakrantės paukštę // Rus. ornitolis. žurnalas 9 (107): 6-20. „Bublenkoenko Yu.N.“, „Bublenkoko A.G. 2001. Antžeminių stuburinių gyvūnų fauna // Suomijos įlankos (Lugos įlankos regionas) integruotos natūralios aplinkos žemėlapiai. SPb .: 23–36. Bubenkoenko J. N., drąsus V.M. 2018. aikštė 35VPG2 Leningrado sritis //

Programos „Maskvos ir Maskvos regiono paukščiai“ metraštis 10: 16–24. Golovanas V.I. 2012. Krasnitsy kaimo (Leningrado srities Gatčinsko rajonas) apylinkių paukščiai // Rus. ornitolis. žurnalas 21 (750): 899-927. Ilyinsky I.V. 2000. Narvos rezervuaras // Svarbiausios Rusijos Baltijos regiono ornitologinės teritorijos (Kaliningrado ir Leningrado sritys). Sankt Peterburgas: 92–93.

Ilyinsky I.V. 2002. Juodasis gandras Ciconia nigra (L.) // Raudonoji Leningrado krašto gamtos knyga. Sankt Peterburgas, 3: 342-343. Ilyinsky I.V. 2018. Juodasis gandras Ciconia nigra (L.) // Raudonoji Leningrado knyga

plotas. Gyvūnai. Sankt Peterburgas: 384–385. Ilyinsky I. V., Pchelintsev V.G. 2000. Aukštutinė Lugos upė // Svarbiausios Rusijos ornitologinės teritorijos. M., 1: 135-136. Ilyinsky I. V., Fedorov V.A. 1997. Medžiaga apie Volhovo upės vidurio tvenkinio paukščius (Leningrado ir Novgorodo sritis) // Rus. ornitolis. žurnalas 6 (16): 17-20. „Iovchenko N.P.“, „Artemyev A.V.“, „Semashko V.Yu.“, „Koryakin A.S.“, „Lapshin N.V.“, „Starikov D.A.“, „Tertitsky G.M.“, „Cherenkov A.E.“, „Yakovleva M“. .B. 2016. Rusijos šiaurės vakaruose retų paukščių susitikimai // Paukščių migracijos Rusijos šiaurės vakaruose. Žvirbliai. Sankt Peterburgas: 575–604.

Kovaliovas V.A. 2016. Aikštė 36VWN2 Leningrado sritis, Karelijos Respublika //

Programos „Maskvos ir Maskvos regiono paukščiai“ metraštis 7: 92–95. V. Kovaljovas 2017. Įdomūs ornitologiniai susitikimai apatiniame dešiniajame krante

Sviro srovės 2016 metais // Rus. ornitolis. žurnalas 26 (1413): 862-864. Kovaliovas V. A., Smirnovas A.P. 2014. Netoliese esantis juodasis gandras Ciconia nigra

Žemutinis Svirskio draustinis // Rus. ornitolis. žurnalas 23 (1030): 2360–2361. Kovaliovas V. A., Smirnovas A.P. 2015. Naujasis juodojo gandro Ciconia nigra skrydis netoli Žemutinio Svirskio draustinio // Rus. ornitolis. žurnalas 24 (1199): 3635. Kovalev D. N., Knyazeva N. S., Kravchuk A. V., Rymkevich T. A., Noskova M. G., Popov I. Yu. 2010. Projektas „Išsamių teritorijų aplinkos tyrimo medžiaga

retorika, pagrindžianti valstybinio gamtinio hidrologinio draustinio „Glebovskio pelkė“ pakeitimą. Sankt Peterburgas: 1-80 // http: //oopt.aari. ru / oopt /% D0% 93% D0% BB% D0% B5% D0% B1% D0% BE% D0% B2% D1% 81% D0% BA% D0% BE% D0% B5-% D0% B1% D0% BE% D0% BB% D0% BE% D1% 82% D0% BE

Malchevsky A.S., Pukinsky Yu.B. 1983. Leningrado srities ir gretimų teritorijų paukščiai: istorija, biologija, išsaugojimas. L., 1: 1-480.

Martynovas E.N. 1976. Juodasis gandras prie Leningrado // Medžioklė ir medžioklė. namų tvarkymas 7: 47.

Noskov G. A., Antipin M. A., Babushkina O. V., Boyarinova J. G., Gaginskaya A. R., Iovchenko N. P., Rymkevich T. A., Rychkova A. L., Smirnovas O.P., Starikovas D.A. 2006. Pavasario paukščių migracija į Ladogos ornitologinės stoties (LOJ) apylinkes 2001–2004 m. // Migruojančių paukščių populiacijos dinamikos ir jų kintančių tendencijų Rusijos šiaurės vakaruose tyrimas. Sankt Peterburgas, 5: 7–28.

Noskovas G. A., Zimin V. B., Rezvy S. P., Rymkevičius T. A., Lapshin N. V., Golovan V. I. 1981. Ladogos ornitologinės ligoninės paukščiai ir jo apylinkės // Ladogos paukščių ekologija. L .: 3–86.

Pantelejevas A.V. 2007. Juodojo gandro Ciconia nigra paplitimas ir gausa Novgorodo srityje // Rus. ornitolis. žurnalas 16 (383): 1421–1425.

Pokrovskaja I.V. 1958. Medžiaga apie kai kurių Leningrado srities miško paukščių ekologiją // Uchen. programa. Leningra. ped Jų institutas. Herzenas 143: 17-31.

Priklonsky S.G. 2001. Juodasis gandras Ciconia nigra (Linnaeus, 1758) // Rusijos Federacijos Raudonoji knyga (gyvūnai). M .: 389-390.

Starikovas D. A., Smirnovas A. P. 2017. Ilgalaikių vandens ir šlapžemių paukščių stebėjimų rezultatai Gatromos įlankoje prie Sviro upės // Rus. ornitolis. žurnalas 26 (1535): 5156-5164.

Travinas D.Yu, Gorelov II, Grebenkova A.P., Rappoport A.V., Bass M.G. (2018) 2019. Ligonių periodo retų ir menkai ištirtų paukščių susitikimai 2003–2017 m. Ragušos upės gamtos paminklo apylinkėse (Boksitogorsky rajonas, Leningrado sritis) // Rus. ornitolis. žurnalas 28 (1722): 334-339.

Tolstenkovas O.O., Ochagovas D.M. 2012. Nauji duomenys apie retus ir menkai ištirtus Leningrado srities pietryčių paukščius // Rus. ornitolis. žurnalas 21 (792): 2161-2172.

Filippovas I.A. 2014. Juodojo gandro Ciconia nigra susitikimai Leningrado srities Volhovo rajone // Rus. ornitolis. žurnalas 23 (974): 670-671.

Fiodorovas V.A. 2009. Ornitologiniai radiniai Kurgalskio draustinyje (Leningrado sritis) // Rus. ornitolis. žurnalas 18 (480): 706–716.

Drąsus V.M. 2001. Pastabos apie retus, mažus ir prastai ištirtus Leningrado srities paukščius // Rus. ornitolis. žurnalas 10 (131): 87–93.

Drąsus V.M. 2015. 35VPF2 aikštė, Leningrado sritis // Programos „Maskvos ir Maskvos regiono paukščiai“ metraštis 4: 18–21.

Drąsus V.M. 2015a. Lenktrado srities 36VVM2 aikštė // Programos „Maskvos ir Maskvos srities paukščiai“ metraštis 4: 42–44.

Drąsus V.M. 2015b. Lenktrado srities 36VXM2 aikštė // Programos „Maskvos ir Maskvos srities paukščiai“ metraštis 4: 45–47.

Drąsus V.M. 2017. Aikštė 36VWM1 Leningrado sritis // Programos „Maskvos ir Maskvos srities paukščiai“ metraštis 8: 48–55.

Brandtas J.Fr. 1880. Avium Provinciae Petropolitanae Enumeratio // Kabina. J. F. Ornitolis. 28: 225-254.

Büchner E. 1886. Die Vogel des St. Petersburger Gouvernements // Beitrage zur Kenntnisse des Russ. Reičai Folge 3.2: 1–150.

Kontiokorpi J. 2000. Vyborgas, Rusija - Arkties migracija // Alula 1: 8-15.

Karoliukas chorny

Visa Baltarusijos teritorija

Gandrų šeima - Ciconiidae

Monotipinės rūšys, porūšių nesudaro.

Nedidelės lizdinės ir tranzitinės migruojančios rūšys daugelyje regionų yra retos, o kai kuriose vietose (respublikos pietuose) yra gana paplitusios. Nuomonė apie ypač mažą rūšių skaičių respublikoje susidarė dėl slapto šio rūpestingo paukščio gyvenimo būdo, taip pat dėl ​​jo lizdo atokiuose neprieinamų miškų kampeliuose. Tačiau pastaruoju metu aptikta nemažai juodųjų gandrų lizdų ir lizdų, daugiausia Polesye teritorijoje. Išimtis yra negausūs kraštovaizdžiai, daugiausia Mogiliovo ir Gardino regionuose, taip pat tankiai apgyvendintos vietovės, kuriose paukštis yra labai retas.

Iš išvaizdos jis atrodo kaip baltas gandras, skiriasi juodu paplitimu plunksnose. Šio paukščio visa nugaros pusė, sparnai, uodega, galva, kaklas ir krūtinė yra nudažyti juoda spalva, tik pilvas ir apačia yra balti. Tokiu atveju suaugusios juodojo gandro plunksnos, esančios nugaros pusėje, turi žalsvą ir rausvą metalinį atspalvį. Aplink akis yra ryškiai raudona plikos odos vieta, bukas ir kojos yra raudonos. Jauni paukščiai turi rudą galvą, kaklą ir krūtinę su šviesiai pūslėmis plunksnų viršūnėmis. Patinų svoris 2, 8-3,2 kg, patelių 2, 7-3, 0 kg. Patinų ir moterų kūno ilgis yra 80–110 cm, sparnų plotis 185–210 cm.

Juodasis gandras yra atsargus paukštis. Paprastai maitinasi mažų miško upių ir kanalų krantuose, žuvų fermų tvenkiniuose. Lizdvietėse šis paukštis kartais būna matomas kabantis virš miško. Jos balsas yra aukštas, bet ne garsus „čili“, taip pat (retai) bukas, popsinis - tylesnis nei baltojo gandro.

Pavasarį jis atvežamas tuo pačiu metu kaip baltasis gandras - kovo pabaigoje - balandžio pradžioje. Skirtingai nuo savo baltojo baltojo, juodasis gandras anksčiau niekada nebuvo lizdęs žmonių gyvenvietėse. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais Baltarusijos pietvakariuose buvo užregistruota lizdų prie žmonių gyvenviečių ir pašarų laukuose, pievose, negiliuose rezervuarų vandenyse ir žuvų fermose. Lizdui statyti juodasis gandras parenka senus drėgnus miškus (ypač lygiame reljefe), pakaitomis su drėgnomis pievomis, miško pelkėmis ir upių slėniais. Jis pritraukia lapuočių plotus - alksnių miškus, užliejamus ąžuolynus, taip pat mišrų mišką. Kartais jis įsikuria senuose pušynuose, pušinių ir eglių miškuose, dažnai tose vietose, kur miškas susilieja su pelkėtu beržų mišriu ar mišriu eglių lapų mišku. Jis mieliau lizdus veda miško gilumoje, tačiau dažnai - ne toli nuo miško kelių, nutiestų per kanalizacijos kanalų mišką, mažų griovelių.

2001-2014 metais Baltarusijos ežeruose lizdų teritorijos buvo drėgnose ar pelkėtose seno mišriojo miško vietose didelių miško plotų centre (89,3%), salose tarp pelkių (7,1%) arba palei pelkės kraštą (3,6%).

Poozeryje 51,9% lizdų buvo pastatyta ant drebulės, 25,9% - ant ąžuolo, 11,1% - ant beržo ir pušies, o visi pušų lizdai buvo sukurti žmogaus sukurtuose. Lizdų aukštis svyravo nuo 7 iki 18 m, vidutiniškai 14,9 ± 0,6 m., 51,9% lizdų buvo pastatyta pagrindinio bagažinės šakėje, 29,6% buvo pastatyta ties dviejų ar trijų galingų šoninių šakų, besitęsiančių nuo pagrindinio kamieno, pagrindu, pastatyti dirbtiniai lizdai. ant dviejų horizontalių šakų šalia kamieno - 11,1 proc., ant kamieno lenkimo, palaikant dvi šakas - 7,4 proc. Juodieji gandrai yra slapti paukščiai, jie stato lizdus miško gilumoje, dažnai šalia išvalymų ar apleistų kirtimo kelių, todėl jiems, matyt, lengviau priartėti prie lizdo. Tačiau porose, lizduose salose tarp pelkių ir palei pelkės krantus, lizdai dažnai statomi 20–30 m atstumu nuo atvirų vietų ar net pačiame miško salos pakraštyje. Taigi viena pora užėmė dirbtinį lizdą, pastatytą auksiniam ereliui, pačiame miško salos ir pelkės pasienyje.

Balandį, po atvykimo, paukščiai suporuojami ir pradeda montuoti naujus ar taisyti praėjusių metų lizdus.Lizdas paprastai statomas ant didelių medžių šakute arba ant šoninių šakų prie kamieno, dažniausiai 12–23 m aukštyje, kartais ne aukštesniame nei 10 ir net 7 m. Dažniausiai įsikuria ant ąžuolo, ypač pietiniuose regionuose, taip pat pušis, alksnis, rečiau - ant beržo, eglės, drebulės, uosio. Lizdas yra nepatogios struktūros. Jis buvo naudojamas daugelį metų (kartais su pertrūkiais), nuolat tobulinamas ir metams bėgant pasiekia milžiniškas proporcijas. Dideli mazgai paprastai naudojami kaip statybinė medžiaga. Plokščias padėklas išklotas samanomis, velėnos gabalėliais, sausa žole, lapais. Lizdo aukštis yra 30–40 cm, skersmuo 80–132 cm, padėklo gylis 4–9 cm, skersmuo 35–41 cm. Lizdo kraštai ir po juo esantis miško kraikas visada yra kalkingi iš ekskrementų. Šiuo jis skiriasi nuo plėšriųjų paukščių lizdų. Kai kuriais metais, kai gandras neužima lizdo, jame gali įsikurti plėšrūnai - barzdaskutė, juodasis aitvaras, kartais nykštukinis erelis. Yra žinoma, kad juodasis gandras 2 metus naudoja baltojo gandro lizdą.

Mūriją paprastai sudaro 3–5, bet dažniausiai 4 kiaušiniai, retkarčiais - 6 kiaušinių lukštai. Apvalkalas yra baltas, matinis, pastebimo granuliuotumo, skirtingai nei baltojo gandro kiaušiniai, yra žalsvo atspalvio, o subrandęs įgauna purviną pilką atspalvį. Kiaušinio svoris 81 g, ilgis 66 mm (62–76 mm), plotis 49 mm (43–51 mm).

Sankabos dažniausiai atsiranda nuo balandžio antrosios pusės, o kartais ir šio mėnesio pradžioje. Kai kuriais metais šviežią mūrą galima rasti pirmąjį gegužės dešimtmetį. Inkubacinė trukmė yra 32–38 dienos (remiantis kitais šaltiniais, iki 46), prasideda nuo pirmo kiaušinio. Jie deda kiaušinius su 2 dienų pertrauka arba nuo 2 iki 6 dienų, todėl lizduose vienu metu gali būti įvairaus amžiaus lizdai. Abu poros nariai perinti. Per metus būna vienas brakonierius. Užaugę juodųjų gandrų jaunikliai yra gana agresyvūs. Jie stipriai žiovauja, dažnai sulaužydami vis dar silpną apatinį žandikaulį ir pereina į lizdo kraštą, iš kur kartais nukrinta.

Nustatytos šešios pagrindinės juodųjų gandrų jauniklių elgsenos lizde formos: miegas, apžiūra, plikų valymas, sparnų treniravimas, maisto valgymas, garso signalizavimas. Suaugusieji jauniklius maitina 3–11 kartų per dieną. Tėvų atvykimas su maistu priklauso nuo viščiukų amžiaus ir lizdo nutolimo nuo maitinimo vietų. Didžiausias pašaro aktyvumas būna ryte (05: 00–11: 00) ir vakaro valandomis (17: 00–21: 00).

Vidutinis išbėgusių lizdų skaičius per sėkmingą lizdą Lakeland mieste yra 3,0 ± 1,2 (1991–2000) ir 3,5 ± 0,2 (2001–2014).

Lakelandyje 2001–2014 m. Pastebėtas didesnis juodųjų gandrų dauginimosi sėkmės procentas (100%) nei 1991–2000 m. (72,4%). Akivaizdu, kad taip yra todėl, kad iškirtus visus prieinamus miškus, gandrai lizdus laikė tik labiausiai neprieinamuose miško plotuose, labai pelkėtose vietose ar mažose miško salose tarp pelkių, kur medienos pramonės įmonės dar nepasiekė.

Viščiukų vystymasis yra šiek tiek lėtesnis nei baltojo gandro, jaunikliai iš lizdų iškyla liepos antrąjį dešimtmetį - pirmąjį rugpjūčio dešimtmetį. Maždaug dvi savaites jauni yra lizde, grįžta į jį nakčiai. Galiausiai palikite lizdą 65–75 dienoms.

Juodųjų gandrų kaimenė paprastai nesudaro kaimenės, tačiau vietose, kuriose gausu maisto (pirmiausia žuvų fermų tvenkiniuose), kartais būna 10–20, o retais atvejais 40 ar daugiau šių paukščių. Rudens išvykimas įvyksta rugpjūčio pabaigoje - rugsėjo pirmoje pusėje.

Juodojo gandro maistas daugiausia yra vandens gyvūnai: žuvys (15–30 proc.), Varlės, buožgalviai, bestuburiai, rečiau valgo driežus, gyvates ir smulkius graužikus.

Tiriant lizdus ir žieduojant juodųjų gandrų jauniklius Lakelandyje, buvo rasti 38 maisto objektai (jie dažniausiai būdavo apraizginami jaunikliai): varlė Rana sp. - 89,5%, žolinė varlė R. temporaria - 2,6%, lydeka - 2,6%, burbuolė - 5,3%.

Unikalus kanibalizmo atvejis buvo ne tik pastebėtas, bet ir nufotografuotas 2011 m. Birželio 8 d. Trakte Dymanovo (Vitebsko sritis). Lizde buvo 4 jaunikliai, tarp jų vienas negyvas. Vienas iš suaugusių paukščių visada buvo lizde. Po to, kai antrasis paukštis iš poros kelias valandas nenešė maisto, suaugęs paukštis, esantis ant lizdo, prarijo negyvą jauniklį. Be to, ypač karštomis dienomis buvo pastebėti trys atvejai, kai juodieji gandrai atnešė vandens į goiterį ir bandė laistyti viščiukus, nusausindami jį triuku.

Iki XX amžiaus 70-ųjų. didžiojoje Baltarusijos dalyje juodasis gandras buvo retas paukštis, nuo 1980 m. jų skaičius padidėjo ir stabilizavosi.

Apskaičiuota, kad paukščių skaičius Baltarusijoje sudaro 950–1300 porų, o tai sudaro ne mažiau kaip 15% visų rūšių populiacijos pasaulyje. Bresto regione juodųjų gandrų skaičius 1995–2008 m. apskaičiuota 300–400 porų.

Rūšis nuo 1981 m. Įtraukta į Baltarusijos raudonąją knygą.

Didžiausias registruotas amžius Europoje yra 18 metų 7 mėnesiai.

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Baltarusijos gyvūnų karalystė. Stuburiniai gyvūnai: vadovėlis. Vadovas" Minskas, 2013. -399 p.

2. Nikiforovas M. E., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. „Baltarusijos paukščiai: lizdų ir kiaušinių vadovas ir vadovas“ Minskas, 1989. -479 p.

3. Gaidukas V. E., Abramova I. V. "Baltarusijos pietvakarių paukščių ekologija. Panaši į lapę: monografija." Brestas, 2009. -300s.

4. Ivanovskis V. V. „Dabartinė juodojo gandro Ciconia nigra būklė Baltarusijos ežere“ / Rusijos ornitologinis žurnalas 2015, 24 tomas, spaudai 1201: 3673-3683

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. ir Wenninger, T. (2017) EURING Europos paukščių ilgaamžiškumo įrašų sąrašas.

Trumpas morfologinis aprašymas

Juodasis gandras yra didelis paukštis, šiek tiek mažesnis už baltąjį gandrą, iki 1 m ilgio, sveriantis iki 3 kg. Sparno plotis 1,5–2 m, sparno ilgis 520–580 cm, ilgio bukas 150–190 mm.

Suaugę paukščiai: nugarinė pusė yra juoda, su žalsvu ir vario-raudonu metaliniu atspalviu. Viršutinė uodega ir rusva. Apatinė dalis, išskyrus kaklą, yra balta. Galva ir kaklas yra juodi. Bukas, kojos, plikos dėmės ant kamanos ir prie akių yra ryškiai raudonos.

Vaivorykštė ruda. Jauni skiriasi nuo suaugusiųjų mažesniais dydžiais, rudos spalvos galvos, kaklo ir krūtinės, mažiau išsivysčiusio metalo blizgesio, taip pat blyškiai raudonomis žymėmis ant sparno paslėptų, pakaušio ir apatinių apatinių apatinių dalies, 5, 14. Tai gerai skiriasi nuo baltojo gandro juodos spalvos viršutine kūno dalimi, galva ir kaklas, tamsi uodega.

Paskirstymas

Pasaulinis diapazonas apima Eurazijos miškų zoną nuo Elbos, Austrijos, Albanijos rytuose iki Primorės, izoliuotos diapazono dalys yra Iberijos pusiasalyje, Turkijoje, Kaukaze, Irane, Vidurinės Azijos papėdėse ir Pietryčių Afrikoje.

Žiema atogrąžų Azijoje ir Afrikoje 5, 13, 14. Rusijos Federacijoje rūšių diapazonas yra neskaidrus. Rūšis gyvena nuo Rusijos vakarinių pakrančių iki Okhotsko ir Japonijos jūros pakrančių, šiaurinė siena eina 60–61-ąja lygiagrete, pietinė - vakarinėje diapazono dalyje išilgai 52-osios lygiagretės nuo sienos su Ukraina iki pietų Uralo, tada pakyla iki 560 s. . w. ir eina palei pietinę Rusijos valstybinę sieną iki Japonijos jūros kranto.

Izoliuota vieta yra Kaukaze. Regioninis veisimosi diapazonas apima plačialapių ir mišrių potvynių miškų zoną nuo Juodosios jūros pakrantės iki sienų su KCR. Šiauriausias iš žinomų rūšių veisimosi taškų KK yra trakto Raudonasis miškas, vakarinis - miško atkarpa į pietus nuo Varnavinskio 20, 23 rezervuaro, pietinė - upės slėnis. Mzymty 3, 15, rytuose - Šv.

Atskirose vietose reikia išsamiai apibūdinti regioninį rūšių diapazoną. Gretimuose Rusijos Federacijos regionuose lizdai yra SK, KCR 12, 16.

Biologijos ir ekologijos ypatybės

Lizdas, span vaizdas. Gyvena lygumų, žemų ir vidurio kalnų miškai palei upių slėnius, taip pat dideli rezervuarai. Į lizdavietes jis skrenda kovo pabaigoje - balandžio pradžioje. Paukščių lygumoje ir žemose kalnų vietose, esančiose nuo paukščio krašto, lizdai yra ant medžių 7–20 m 8–10 aukštyje.

Kalnų zonoje jis gali lizdus sukti į uolų 8, 12, 16 nišas. Lizdai yra daugiamečiai, jų statyba ir remontas vyksta balandžio - gegužės 10, 16 dienomis. Kiaušiniai dažniausiai dera balandžio antroje pusėje - gegužėje. Sankaboje 2–5, retai 6 kiaušiniai.

Viščiukai iš lizdų išskrenda liepos antroje pusėje - rugpjūčio 8 d. Pradžioje. Nuo 1 iki 3 viščiukų palieka lizdą CC, vidutiniškai (n = 8) - 2. Ištrauka eina per gana platų frontą, paukščiai buvo stebimi nuo jūros krantų iki rytinių regiono sienų 1, 4, 6–10, 15, 16, 19–23 kalnų zonose.

Jis skrenda atskirai ir mažomis grupėmis, kuriose yra 8–10 ar daugiau paukščių 6–8, 12. Pavasario migracija vyksta kovo – balandžio mėn., O rudens migracija vyksta nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio 6–8, 12. Migruojančios paukščių grupės pastebimos Raudonojo miško apylinkėse 7. , 8, 19–21, 23. Artimiausia vieta didelėms juodųjų gandrų koncentracijoms yra Krasnodaro rezervuaras (RA) 7, 8. Maiste vyrauja žuvys ir varliagyviai, rečiau ropliai, vabzdžiai, graužikai ir paukščiai.

Gausumas ir jo tendencijos

Rusijos teritorijoje peri 2,3–2,5 tūkst. Porų; pietiniame regione gyvena 50–80 porų. KK tipo lizduose yra nedaug rūšių. Lizdinių grupių gausybė KT Xx amžiaus 50–60-aisiais, matyt, neviršijo 8–10 porų 3, 9, 10.

Iki dešimtojo dešimtmečio pradžios buvo įvertinta 3-4 veisimosi poros. 2006 m. Juodųjų gandrų skaičius yra 17–20 porų. Krasny Les 8, 23 trakte yra didelė lizdaviečių grupė, suskaičiuojanti bent 6 poras gandrų, veisimosi grupių skaičius yra palyginti stabilus.

Migracijos metu pavieniai paukščiai ir pulkai buvo užregistruoti 8, 10, 23 individais 6–8, 19, 23. 1998 m. Didelėse migracijos grupėse buvo 53 paukščiai, 2000 m. - 350, 350 - 7, 8, 2004 m. 128 - 2006 m. - 20 19–21, 23.

Būtinos ir papildomos saugumo priemonės

Aukštaūgių medžių atkūrimas palmių miškuose ir KK papėdėse, dirbtinių lizdų kūrimas. Meškėnų juostų skaičiaus reguliavimas Raudonojo miško trakte. Rūšių lizdaviečių peržiūra, lizdų grupių ir migruojančių sankaupų būklės stebėjimas. Išsaugoti esamą žemės ūkio paskirties žemės naudojimą Raudonojo miško trakto regione, suteikiant jai regioninės reikšmės ornitologinio draustinio statusą.

Informacijos šaltiniai. Krasnodaro teritorijos raudonoji knyga 1. Averinas, Nasimovičius, 1938, 2. Belik, 2005, 3. Volchanetsky et al., 1962, 4. Kazakov et al., 1993, 5. Koblik, 2001a, 6. Mnatse-kanov, 1991, 7. Mnatsekanov, 2000, 8. Mnatsekanov, 2001, 9. Ochapovsky, 1967a, 10. Hell, Ochapovsky, 1984, 11. Priklonsky, 2001, 12. Šiaurės Kaukazo paukščiai, 2004, 13. Spangenberg, 1951, 14. Stepanyan, 2003, 15. Tilba, 1999b, 16. Tilba et al., 1989, 17. Flint, 1984, 18. IUCN, 2004, 19. M. A. Dinkevičiaus nepaskelbti duomenys, 20. T. V. Korotkiy neskelbti duomenys. 21. Neskelbti I. S. Naydanovo duomenys, 22. Neskelbti P. A. Tilbos duomenys, 23. Neskelbti duomenys ai autoriui. Sudarė. R. A. Mnatsekanovas.

Juodasis gandras rezervate

Juodasis gandras rezervate

Prioksko-Terrasny gamtos rezervato mokslininkai sugebėjo patikimai nustatyti nuolatinį juodojo gandro buvimą šiais metais ir jo lizdo pradžią.

Juodasis gandras specialiai saugomoje gamtos vietoje pasirodė gegužę, tačiau nebuvo įmanoma patikimai nustatyti jo buvimo čia pobūdžio. Pagaliau paieška buvo sėkminga. Tyrėjai, biologinių mokslų kandidatei Rimmai Seyfulinai pavyko nufotografuoti porą juodųjų gandrų, užsiimančių lizdo statyba centrinėje rezervato dalyje. Draustinyje esančio juodojo gandro tyrimus atlieka direktoriaus pavaduotojas tyrimams, ornitologas, biologijos mokslų kandidatas Jurijus Buivolovas.

Juodojo gandro gyvenimo būdas menkai suprantamas. Maskvos regione per pastaruosius 20 metų jo lizdo darymo faktas nebuvo nustatytas, nors paukščiai buvo užfiksuoti Serpukhovo ir Taldomo regionuose. Galbūt mokslininkai turi reikalų su jauna pora, kuri rezervate pasirodė tik gegužę ieškodama lizdo vietos ir tik birželį pradėjo statyti lizdą. Visoje centrinėje rezervato dalyje, už ekskursijų maršrutų ribų, būtina numatyti absoliutaus poilsio zoną. Juodasis gandras yra ypač slaptas paukštis, kiek įmanoma vengia kontakto su žmonėmis. Tik laikydamiesi rezervuotos ramybės, atsiranda tikimybė, kad gandrai čia ilgą laiką lizdus. Paprastai gandras tą patį lizdą naudoja daugiau nei 10 metų iš eilės, kasmet jį remontuodamas ir atnaujindamas.

Tekstas: pavaduotojas Tyrimų direktorius, Ph.D. J. Buffalo

Nuotrauka: Ph.D. R.R.Seifulina

Juodasis gandras (lat. Ciconia nigra) - paukštis iš gandrų šeimos. Jis įtrauktas į Rusijos raudonąją knygą, 3 kategorijoje - kaip reta rūšis.

Tarptautinė apsauga: Ji įtraukta į Baltarusijos, Ukrainos, Kazachstano raudonąsias knygas. Jis yra įtrauktas į CITES Bonos konvencijos 2 priedėlio 2 priedėlio, Berno konvencijos 2 priedėlio, Rusijos su Japonijos, Indijos, Korėjos Respublikos ir KLDR dvišalių susitarimų dėl migruojančių paukščių apsaugos priedus.

Skaičius

Apytiksliais skaičiavimais, bendras paukščių skaičius Rusijoje yra mažesnis nei 3 tūkstančiai porų. Šis skaičius stabilus ir žemas, kai kuriuose rajonuose pastebėtas jo mažėjimas. Rusijos teritorijoje buvo užregistruoti trys rajonai, kuriuose daugėja rūšių: Kaliningrado sritis, kurioje gyvena iki 80 porų, Ciscaucasia - 40–50 porų ir Primorye - iki 150 porų. Likusioje teritorijoje lizdai būna sporadiniai.

Ribojantys veiksniai ir apsaugos priemonės

Veislinės žemės mažinimas yra susijęs su subrendusių ir subrendusių miškų kirtimu, ypač europinėje šalies dalyje.

Kai kuriose Rusijos vietose juodojo gandro buvimas lizduose yra vienas iš svarbių veiksnių, norint išsaugoti teritoriją arba paskelbti ją laukinės gamtos šventove ar gamtos paminklu.

Miškų valdžia turi sukurti subrendusių miškų naudojimo normas, neviršydama rūšių buveinių, kad būtų galima sureguliuoti šiose vietose besilankančius žmones ir sumažinti paukščių trikdymą lizdų metu (balandžio – liepos mėn.). Aktyvus aiškinamasis darbas reikalingas su moksleiviais, medžiotojais, turistais, kitais gamtos mylėtojais ir vartotojais.

Buveinė

Tai gyvena Eurazijos miško zonoje, stengiantis išvengti žmonių. Rusijoje juodasis gandras apgyvendina teritoriją nuo Baltijos jūros per Uralą išilgai 60–61 lygiagretės ir visą pietų Sibirą iki Tolimųjų Rytų. Kurilų salose, Sachalino saloje ir Kamčiatkos pusiasalyje nerasta. Atskira populiacija gyvena Rusijos pietuose, Čečėnijos, Dagestano, Stavropolio teritorijos miškuose. Daugiausia Rusijos paukščių lizdai yra Primorės regione. Juodieji gandrai žiemoja į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje (tačiau per pusiaują kerta palyginti nedaug paukščių), taip pat Gango baseine ir pietryčių Kinijoje. Pastovi juodųjų gandrų populiacija gyvena Pietų Afrikoje.

Vaizdas ir gyvenimo būdas

Juodasis gandras yra šiek tiek mažesnis nei baltasis: jo sparno ilgis yra vidutiniškai 54 cm, svoris yra apie 3 kg. Šio paukščio plunksna daugiausia yra juodos spalvos su žalsvu ir vario raudonu metaliniu atspalviu, vidurinė kūno pusė yra balta. Bukas, kojos, gerklė, nesustabdoma dėmė ant kamanos ir prie akių yra ryškiai raudona. Kūno ilgis iki 1 m, uodega 22-25 cm, svoris iki 3,2 kg.

Juodasis gandras yra miško paukštis. Būtina sąlyga jo lizdui yra senų miškų ar bent senų medžių grupių su neprieinamomis įvairaus pobūdžio pelkėmis, atvirų upių ir ežerų krantais derinys. Daugelyje juodųjų gandrų lizdai būna retai apgyvendintose vietose, neprieinamose žmonėms. Ir kadangi tokių vietų yra mažiau, o miškai nuolat atnaujinami, paukščių skaičius ir toliau mažėja net gamtos draustiniuose.

Juodasis gandras yra monogamiškas paukštis, kuris pradeda veisti nuo trejų metų. Lizdai kartą per metus 10–20 m aukštyje ant senų, aukštų medžių vainiko arba ant uolų briaunų vietose, esančiose toli nuo žmonių gyvenamosios vietos, miško tankmėse. Lizdas pastatytas iš storų medžių šakų ir šakų, sujungtų velėna, žeme ir moliu. Kaip ir balti gandrai, juodaodžiai daugelį metų turi tą patį lizdą, kad tarnautų kelioms paukščių kartoms.

Patinas pakviečia patelę į lizdą, apjuosdamas baltą apatinę dalį ir ištardamas audringą švilpuką. Sankaboje, kurią inkubuoja abu tėvai, yra nuo 4 iki 7 kiaušinių. Perinimas trunka apie 30 dienų. Kadangi perinimas prasideda nuo pirmo kiaušinio padėjimo, viščiukai pasirodo tuo pačiu metu. Perinti viščiukai yra baltos arba pilkšvos spalvos, o apačioje - oranžinė snapas. Buko galas yra žalsvai geltonos spalvos. Maždaug 10 dienų juodųjų gandrų jaunikliai guli tik lizde, po to pradeda atsisėsti. Sulaukę 35–40 dienų, jie atsikelia. Iš viso lizdai būna 55–65 dienos. Tėvai jauniklius maitina maždaug 4-5 kartus per dieną, ragaudami maisto.

Juodųjų gandrų medžioklės plotai yra dideli, 6 km spinduliu nuo lizdo. Nustatyta, kad suaugusieji jauniklius maitina lizde 5-6 kartus per dieną.atsitiko taip, kad jauniklių paukščių maistas apėmė daugiau nei 40 didelių ir mažų varlių. Juodieji gandrai retkarčiais gaudo žuvis - mažas lydekas, meškeres. Žinoma, tokia žuvis neturi ekonominės vertės, nes dėl mažų rezervuarų išdžiūvimo ji kažkaip pražūva.

Pin
Send
Share
Send