Apie gyvūnus

Miško miegamasis - miško miegamasis

Pin
Send
Share
Send


Šis mielas mažas gyvūnas primena voverę, bet daug mažesnis už ją. Graužiko kailis primena gražią aprangą, prisotintą kontrastingų atspalvių. Jie atrodo ryškiai, gali skirtis savo turtingumu. Pvz., Pietų Kaukaze gyvenantys dormouse gali pasigirti oranžine gerkle, pilkos spalvos nugaros kūno dalimi.

Graužikai teikia pirmenybę augalų tirščiams ar miško pakraščiams. Norint geriau išmokti išsamios informacijos apie šį gyvūną, toliau pateikiamas miško miegapelės aprašymas.

Mažasis žymeklis

Miško miegapelė gali pasigirti savo uodegos grožiu. Be to, jis veikia kaip savotiškas vairas, padedantis tiksliai išlikti ant medžių. Jo dėka galite lengvai nustatyti gyvūno nuotaiką.

Supykęs ar išsigandęs gyvūnas daro uodegą pūkuotą, kaip matyti miško ramybės nuotraukoje. Taigi ji atrodo daug didesnė už tikrąjį dydį. Visiškai rami uodega atrodo lygi.

Miško miegamasis mėgsta aktyvius laipiojimo medžius. Ji sugeba užlipti net ir pačią ploniausią šaką. Tai padeda jos kojų letenas siaurinti ir pailgos. Pirštais ji priglunda prie medžių šakų.

Atkreipkite dėmesį!

Antenos, kitaip vadinamos vibrissae, auga ant Sonjos veido. Šio organo dėka gyvūnas lengvai jaučia vietą šalia savęs.

Vibrissas sudaro apie 20% viso Sonya kūno dydžio. Plaukai turi tam tikrą judrumą dėl raumenų grupės, esančios po oda.

Raudonojoje knygoje esantis miško miegas užima retos rūšies gyvūnų vietą. Vaizdo nėra daug, todėl būtina laikytis saugumo priemonių.

Gyvenimo sąlygos

Kaip namą, kuriame galite gyventi, Sonya svarsto prieglaudas natūralioje aplinkoje. Ji gali lengvai miegoti naktį įprastame paukščių lizde. Dažnai gyvūnas renkasi apleistus paukščių būstus. Rečiau jis apsigyvena paukščių nameliuose, išstumdamas iš jo buvusius gyventojus.

Sonya sugeba savarankiškai pasidaryti sau lizdą. Statybai ji naudoja susmulkintus svogūnų medžius, sausos ar šviežios žolės lapus, samanas.

Miško miegapelė lizdo pagrindą sudaro iš šakelių ar plonų krūmų šakų. Statybos procesas užtrunka iki 3 dienų. Dažnai graužikai stato namus sau žaliuojančiuose krūmuose. Dėl augalų erškėčių plėšrūnai negali lipti į lizdą.

Ramus laikas

Būstas žiemos sezonui, graužikai stato po žemės paviršiumi arba krūmose sausos žolės. Skylė nuleista iki 30 cm gylio: būdami arčiau, žemės sluoksnis užšals ir gyvūnas mirs.

Žiemą miško miegapelė miega apie 5 mėnesius. Ji atsibunda pavasario viduryje, kai sniegas tirpsta. Šiuo laikotarpiu naktį pasirodo šiltas oras.

Kai šiltas oras prabudimo metu dar nenusistovėjęs, miško miegančioji grįžta į skylę ir vėl užmiega. Po to, kai gyvūnas palieka žiemojimą, jis pradeda veisti palikuonis.

Prieš pridedant

Paprastai vyrai atsibunda anksčiau nei moterys. Šiuo laikotarpiu galite pastebėti per didelį jų aktyvumą: gyvūnai šokinėja ant medžių ir žymi teritoriją. Šiuo laikotarpiu jie maitinasi gerai, kad po žiemojimo galėtų atgauti prarastas jėgas.

Po savaitės patelės palieka lizdą. Jie šaukia garsus, tokiu būdu bandydami surasti patinų žymes. Juos suradęs, Sonia palieka žymę šalia jų.

Gyvūnai sudaro laikinas poras. Jie sugeba gyventi pasidalindami po vieną lizdą dviem. Tačiau porą dienų prieš jauniklių gimimą patelė pašalina patiną.

Nėštumas trunka 28 dienas. Viena patelė gali atsivesti iki 8 jauniklių. Sezono metu patelė gali pastoti tik vieną kartą ir atsivesti vieną brakonierių. Vienintelės išimtys yra pietiniai regionai. Ten patelė gali atsivesti du jauniklius.

Prieš atvesdama palikuonių, patelė demonstruoja namų tvarkymą, užsiima savo lizdo gerinimu. Ji atneša jam naują samanų vilną ir išmeta senas netinkamas medžiagas. Jei yra pakankamai maisto, miško miegamąjį namuką vienoje lizde gali apgyvendinti ištisos šeimos.

Miško miegapelės rodo didžiulį susirūpinimą savo jaunikliais: jie stengiasi juos nuolat šiltinti, laižyti vilną. Patelė palieka savo lizdą tik tuo laikotarpiu, kai jai reikia pačiai valgyti, ir iškart grįžta. Jei jauniklis iškrenta iš lizdo, patelė gali jį rasti gurkšnodama ir grąžinti į pradinę vietą.

Kaip namie pamaitinti miško gumbą

Ką valgo miško miegapelė? Maitinti tingų miego namą namuose gali bet koks natūralios kilmės maistas.

Į dietą įeina grūdai, sėklos, riešutai ir vaisiai. Į meniu rekomenduojama įtraukti tokius produktus kaip kiaušiniai, pienas, mėsa ir kt.

Nepaisant žmonių įpročio, miško gyvūnai negali būti sutramdyti. Todėl namuose laikant miško namuką geriau jo neišleisti pasivaikščioti po kambarį. Gyvūną bus sunku pagauti, o „Sony“ jis sukels stresą.

Miško gyvenvietė (Dryomys nitedula)

Miško miegamasis - mažas (daug mažesnis nei žiurkė) grakštus gyvūnas su ilga, gana pūkuota uodega. Kūno ilgis 90–110 mm, užpakalinė pėda 19–22 mm, kaukolė 24–26 mm, uodega 60–113 mm.

Snukis aštrus, ausys suapvalintos, uodega pastebimai išlyginta. Uodega yra padengta ilgais plaukais, "šukuojama" į šonus ir paprastai dažoma tamsiau nei nugara. 8 spenelis.

Užpakalinės galūnės yra pastebimai ilgesnės nei priekinės, pirštų ilgio santykis yra toks pat, kaip ir ankstesniame vaizde, tačiau vidinis užpakalinis pirštas yra trumpesnis. Užpakalinė pėda yra pailga, jos miško miego formos užima tarpinę padėtį tarp pulko ir sodo miego. Išorinis metatarsalio kalusas yra mažas, 2–2,5 karto trumpesnis už vidinį, jo ilgis ir plotis yra maždaug vienodi. Vidutinio ilgio ausys su užapvalinta viršūne padengtos žemais, negausiais plaukais.

Blauzdikaulio kaulai yra palyginti ilgi (kaip sodo miego kaulai), šlaunikaulis šiek tiek sutrumpėjęs. Žastikaulis yra trumpesnis nei kitų mūsų dormouse genčių atstovų, o ilgas (tarsi pulkas) vidinis epikondilis, šlaunikaulio kaklas ir mažasis trochanteris taip pat yra ilgesni nei jų. Blauzdikaulio ir blauzdikaulio santakos sritis yra gana ilga. Chromosomos diploidiniame rinkinyje 48.

Miško kaukolės kaukolė su palyginti aukšta, išsipūtusi ir suapvalinta smegenų kapsule, jos priekinė dalis yra sutrumpinta. Frontoparietaliniai keteros nėra išreikštos. Tarpžvaigždinė erdvė su nedideliu išilginiu griovelio formos įdubimu priekinėje dalyje. Būgnų kameros miško miego namuose yra pailgos, didelės, jų ilgis beveik dvigubai viršija viršutinio danties ilgį.

Dėželiai ilgesni nei pusė viršutinės diastemos. Kaulinio gomurio užpakalinis kraštas yra viduriniame arba priekiniame M3 krašte. Apatinio žandikaulio aukštis diastemos vidurio lygyje yra mažesnis už jo ilgį. Moliniai dantys su vidutinio ūgio vainikėliais, atsižvelgiant į kraštinių gumbų išsivystymo laipsnį ir skersinių keterų aukštį, jie užima tarpinę padėtį tarp dantų Glis ir Eliomys. M1 - M2 yra silpnai rombo formos, o M1 - M2 yra stačiakampės, kurių ilgis viršija plotį. Abiejuose žandikauliuose viduriniai dantys yra maždaug lygūs vienas kitam, o P1 yra maždaug perpus mažesnis nei M1.

Miško miego viršutinės kūno dalies spalva dažniausiai būna rausvai bukiška, šonai šiek tiek pilki, skruostai, gerklė, krūtinė ir pilvas pilkšvai gelsvi, uodega purvinai pilka, dažnai balkšvos, neaiškios galo, iš kiekvienos galvos pusės nuo nosies pro akis iki ausies ilgio. juoda juostelė. Riba tarp nešvaraus kreminio pilvo ir tamsių pusių yra aštri.

Paskirstyta Vakarų Eurazijoje nuo Švedijos iki Šiaurės Italijos vakaruose ir Altajaus bei Tien Šanio rytuose, SSRS vakariniame, centriniame ir pietiniuose Europos šalies dalies regionuose, į šiaurę iki Lietuvos TSR, Kalinino, Riazanės, Gorkio regionuose. ir totoriai, ir į rytus iki Volgos, taip pat Kaukaze, Užkaukazijoje, Vidurinės Azijos, Rytų Kazachstano ir Pietų Altajaus kalnų miškuose. Jis randamas Mažojoje Azijoje, Irane ir Afganistane.

Buveinė. Miško miegapelė - mišrių ir plačialapių (ypač pernokusių) miškų, turinčių vešlų požemą ir vėjį, gyvenamoji vieta, gyvena ąžuolų giraites, sodus, apželdintas sijas ir upių slėnius, kalnų bukų miškus, atsiranda miško pakraščiuose, užterštais plynais kirtimais ir senais perdegimais, kartais kalnuose be medžių šlaituose tarp miškų. akmenys. Taip pat dažnai gyvena kultūros vietose, ypač soduose.

Neatimtas iš aukštaūgių miškų išvengia. Į rytus nuo upės. Volga randama iš užliejamų miškų maždaug 400 m aukštyje virš jūros lygio. m. (Ilio upės žemupis) iki uolų ir akmenų klojimo vietų, aukštyje iki 3500 m virš jūros lygio. m. („Gissar“ ir „Ferghana“ diapazonai). Neapdorotuose vakariniuose Tien Šanos vingiuose jis gyvena tarp krūmų krūmų palei tarpeklį ir uolėtose vietose prie gerbilų ir jerbojų, miškinguose šios sistemos kalnuose jis gausiausias vaismedžių miškuose (1000–1700 m virš jūros lygio), Dagestane - tarpekliuose. apaugę šaltalankiais, sedula ir laukinėmis rožėmis, maždaug 2500 m aukštyje virš jūros lygio. m (Gunib plokščiakalnis). Čia gyvena sodai, miško medelynai, miško prieglaudų diržai ir kiti dirbtiniai sodinukai.

Valgo miško mieguistumas su uogomis, vaisiais, riešutais, gilėmis, medžio sėklomis, pumpurais, jaunų ūglių žieve, be to, valgo nemažą kiekį gyvulinio maisto, ypač vabzdžių, ir dažnai naikina paukščių jauniklius ir kiaušinius bei netgi peles ir laukus. Kartais kaupia rezervus.

Šiaurinėse regiono vietose pasiskirstymas daugiausia aktyvus tamsiu paros metu (išskyrus provėžą), pietuose dažnai aktyvus dienos metu. Žiemai žiemoja, kurie pietuose gali nutrūkti. Aktyviojo laikotarpio trukmė labai skiriasi priklausomai nuo vietovės platumos ir jo aukščio virš jūros lygio. Taigi centrinėje Rusijoje ir Kaukazo lapuočių miškų juostose jis žiemoja rugsėjį - spalio pirmąją pusę, o Moldovoje paviršiaus netenka tik vasario mėnesį. Jis įsikuria medžių daubose ar aukštuose kelmuose. Paprastai jis stato atvirus sferinius lizdus iš plačialapių rūšių šakų ir lapų su nedideliu įdubų skaičiumi, pavyzdžiui, gyvendamas jaunuose plantacijose ar tarp krūmų. Noriai užima tuščius paukščių lizdus ir įvairius dirbtinius lizdus. Žiemą jie tampa urvai tarp medžių šaknų, einančių giliai po dirvos paviršiumi.

Paprastai lizdui naudoja medžių įdubą, uolų plyšius, labai dažnai sferinį lizdą stato ant krūmų šakų, 0,25–12 m aukštyje nuo žemės paviršiaus, įsikuria senuose paukščių lizduose ir pilkapiuose ar natūraliose tuštumose po šaknimis.

Veisimas vyksta kartą per metus, pavasarį, tačiau tikėtina, kad bent jau palankiais metais kai kuriose arealo vietose bus antrieji, rudeniniai, mėšlai. Paukščių jauniklių skaičius yra 3–7.

Žiemą (spalio – balandžio mėn.) Mieguistas praleidžia žiemojęs, tačiau pietuose kartais žiemos miegas nutrūksta, o gyvūnas palieka lizdą.

Ekonominė vertė. Pietuose esantys miško miego vaisiai kenkia vaisių pasėliams valgydami ir sugadindami vaisius (obuolius, kriaušes, abrikosus ir kt.), Vaisiai pažeidžiami visais nokinimo etapais, pradedant žaliaisiais, valgant mėsą ir sėklas, nemaža dalis sudygusių vaisių miršta nuo puvimo, užimdami daubas. trukdo pastangoms pritraukti vabzdžių paukščius į lapuočių miškus. Tikėtinas erkinio šiltinės nešiotojas.

Panašios rūšys. Tai skiriasi nuo sodo miegančiosios vienspalvės uodegos, nuo miegančiosios miego ir miegančiosios miego formos su juodomis dėmėmis galvos šonuose, nuo pelėms būdingo miego ir pelių, turinčių pūkuotą uodegą.

Iškastinės liekanos yra žinomos tik iš Absherono pusiasalio viršutinių pleistoceno asfaltų.

Geografinis kitimas ir porūšiai. Nepakankamai ištirta ir tik spalvos atžvilgiu. Miško miegančiojo porūšio kintamumas, matyt, dažnai susimaišo su asmeniniu spalvingumu, panašiu į voveres. Europinėje SSRS dalyje santykinis uodegos ilgis mažėja pietų kryptimi, ryškėja viršutinės spalvos spalva, o uodegos dalyje greičiau nei nugaroje, vyraujančio spalvinio tipo asmenims atsiranda pilki ir geltoni tonai, o ne rudi, o pasienyje su apačia susidaro neryškus ochra. geltona juostelė. Viršutinės spalvos išblukimas, taip pat ir rausvų tonų atsiradimas, taip pat pastebimas Centrinės Azijos ir Kazachstano kalnuotų regionų gyventojų daugumos gyvūnų judant į rytus, o taip pat mažėjant plotui virš jūros lygio. Užkaukazijos bendrabutyje dažymas pietų link tampa intensyviai rudas.
Aprašyta daugiau nei 15 porūšių, iš kurių 10–12 SSRS.

Nuorodos:
1. SSRS žinduoliai. Vadovas geografui ir keliautojui. V. E. titnagas, D. Chugunovas, V. M. Smirinas. Maskva, 1965 m
2. SSRS faunos graužikai. Maskva, 1952 m
3. SSRS žinduoliai. 1 dalis. SSRS mokslų akademijos leidykla. Maskva-Leningradas, 1963 m
4. Sokolov V. Ye. Žinduolių sistema (būriai: kiškiai, graužikai). Vadovėlis pašalpa už un-com. M., „Aukštasis. mokykla “, 1977 m.

20.12.2015

Miško miegapelė (lotyniškai Dryomys nitedula) - mažas graužikas iš Sonevų šeimos (Gliridae). Pūkuotos uodegos buvimas suteikia jai panašumą į voverę. Pavojaus metu uodega gali labai išsipūsti, o jos stiebas pasidarys tamsiai rožinis. Taigi gyvūnas bando išgąsdinti ir supainioti agresorių. Kitą akimirką jis jau bėgo, bandydamas nesigundyti likimo.

Graužikas gavo savo vardą dėl įpročio patekti į ilgą žiemojimo miegą.

Rūšį pirmą kartą aprašė 1778 m. Vokiečių zoologas Peteris Simonas Pallasas.

Paskirstymas

Buveinė užima daugumą pietinių Palearktikos regionų. Jis tęsiasi nuo Vidurio Europos pietryčių regionų per Centrinę Aziją iki Mongolijos ir šiaurės vakarų Kinijos.

Šiaurinė diapazono siena eina per Baltijos šalis, europinę Rusijos dalį ir Pietų Uralą, o pietinė - per Izraelį, Iraną ir Pakistaną.

Miško miegapelė dažna Eurazijos lapuočių ir mišriuose miškuose, kur vyrauja vidutinio klimato sąlygos. Individualios populiacijos prisitaikė prie gyvenimo spygliuočių miškuose ar miško stepėse su gausiais krūmais.

Gyvūnai stebimi dideliame aukštyje iki 2300 m virš jūros lygio, tačiau paprastai gyvena žemiau 1000 m aukštyje.

Rūšis yra monotipinė. Pogrupiai šiandien nežinomi.

Elgesys

Ne veisimosi sezono metu miško miegapelė gyvena vienišą gyvenimo būdą. Kiekvienas lytiškai subrendęs gyvūnas užima 1-4 ha namų plotą. Patinų sklypai yra didesni ir susikerta su kelių patelių valdomis.

Graužikas paprastai įsikuria senų medžių įdubose ar uolų plyšiuose, o kartais naudoja apleistus paukščių lizdus. Duobėje jis stato sferinį lizdą, kuriame dienos metu jis saldžiai miega.

Žiemos žiemojimas žiemą vyksta nuo spalio iki balandžio daubose arba po medžių šaknimis.

Užmigdymo metu kūno temperatūra smarkiai krinta ir išlieka tik keliais laipsniais aukštesnė už aplinkos temperatūrą. Gyvūno širdis padaro 2–3 dūžius per minutę. Kad prarastų mažiau šilumos, jis sulenkia rutulį, stumdamas kojas į skruostus ir slėpdamas uodegą iš viršaus.

Kartais žiemos miegas nutrūksta dėl savaiminio pabudimo su naktinėmis veiklos fazėmis. Iki pavasario miško drugeliai praranda apie 40% savo svorio dėl sunaudotų riebalų atsargų.

Pagrindiniai natūralūs priešai yra pilkosios pelėdos (Strix aluco), paprastosios pelėdos (Bubo bubo), martenai (Martes) ir šeškai (Mustela).

Mityba

Miško miegapelė yra visaėdė, jos mityba priklauso nuo metų laiko ir buveinės. Šiaurės vakarų dalyje vyrauja gyvulių pašaras, o pietrytinėje dalyje - augalinės kilmės.

Gyvūnas, ieškantis maisto, išeina prietemoje. Jo racione yra vabzdžių, mažų bestuburių, paukščių kiaušinių, vaisių, uogų ir augalų sėklų. Palikęs žiemojimo miegą, jis maitinasi daugiausia milijardais, klaidomis ir jų lervomis.

Vasarą meniu dominuoja avietės, serbentai, šaltalankiai, beržo sėklos ir aronijos.

Graužikai ypač aktyvūs rudenį, norėdami sukaupti pakankamai poodinių riebalų.Tada jis dažnai medžioja vabzdžius, kartais valgo sliekus ir sraiges. Dėl patobulintos mitybos jis sugeba vidutiniškai padidinti 22 g kūno svorį.

Maisto konkurentai laikomi sony pulkais (Glis glis). Padidėjus jų skaičiui, sumažėja miško dumblių populiacija.

Veisimas

Poravimosi sezonas prasideda balandį ir tęsiasi iki gegužės vidurio. Nėštumas trunka apie 30 dienų.

Didžiausias vaisingumas pasireiškia birželio pabaigoje ir liepos pradžioje.

Jaunikliai dažniausiai gimsta medžių įdubose ar apleistuose paukščių lizduose. Jaunuose bukų medynuose patelė pati stato lizdą, esantį 60–140 cm aukštyje virš žemės. Jį sudaro buko lapai iš išorės ir sausos žolelės bei šakelės iš vidaus. Jam būdinga sferinė forma ir 23–30 cm skersmuo.

Spygliuočių miškuose iš sukryžiuotų eglių šakų, užpildytų samanomis ir šaknimis, pastatytas lizdas. Įėjimas į jį yra šone.

Rytų Europoje moteris pagimdo kartą per metus, o šiltesniuose pietiniuose regionuose - du tris kartus.

Vienoje vada yra 2–6 kūdikiai. Gimę jie sveria apie 2 g., 16-18 dienomis jie atmerkia akis. Dėl daugybės parazitų patelės dažnai yra priverstos pakeisti savo lizdus ir perkelti savo jauniklius į naują vietą.

Pieno maitinimas trunka tris savaites. Patinai padeda moteriai auginti jaunąją kartą. Sulaukę 4–5 savaičių, kūdikiai tampa savarankiški ir palieka tėvus. Miško ramybė pasiekia brendimą 2 mėnesių amžiaus.

Miško miegamojo turinys

Miško miegapelė, rasta jauname amžiuje, lengvai sutramdoma ir pritvirtinama prie jos savininko. Jie yra nepretenzingi, bet labai judrūs padarai.

Juos reikia laikyti aviatoriume ar dideliame narve. Įgiję laisvą judėjimą, jie tvirtai atsisako grįžti į savo namus, bėgioti ir šokinėti aplink butą neįtikėtinu greičiu. Jų žvejybai reikia laiko, įgūdžių ir gero fizinio pasiruošimo.

Šie graužikai yra mylintys taiką, todėl jie gerai išgyvena nelaisvę.

Kaštainiai, graikiniai riešutai, buko riešutai, lazdyno riešutai ir migdolai yra šeriami augintiniams. Jie gerai valgo bet kokius saldžius vaisius ir uogas. Be augalinio maisto, būtinai suteikiama ir ramunėlių, vabalų, žalčių, zofobų ir miltinių kirminų. Dantų šlifavimui pasiūlykite jaunas žalias šakeles.

Per dieną suaugusiam žmogui reikia apie 30 g pašarų. Jis turėtų nuolat naudotis geriamuoju vandeniu.

Žiemą patartina miško miego namus perkelti į vėsią patalpą, kurios temperatūra žemesnė nei 5 ° C. Užmigdymo trūkumas neigiamai veikia jų sveikatą ir reprodukcinę funkciją.

Aprašymas

Kūno ilgis yra 80-113 mm, o uodega - 73-119 mm. Suaugusių gyvūnų svoris svyruoja nuo 25 iki 60 g., Viršutinė kūno dalis yra raudonai rudos spalvos, nuo geltonos iki pilkos spalvos. Uodega yra tamsiai pilka.

Ant veido yra būdinga juoda „gangsterio kaukė“. Vibrissai yra mobilūs, iki 20-25 mm ilgio.

Maksimali miško miegamojo gyvenimo trukmė yra apie 4 metus. Dauguma laukinių graužikų nuo plėšrūnų miršta sulaukę vienerių ir dvejų metų.

Morfologija

Jo išvaizda yra baltyminė. Vidutiniškai ramybės būsenos miškas yra ilgas su pūkuota pilka uodega beveik tol, kol jo kūnas yra 110 mm. Galvos ir kūno ilgis gali būti nuo 80 mm iki 130 mm, o uodegos ilgis gali būti nuo 60 mm iki 113 mm. Jo kūno svorio diapazonas yra nuo 18 iki 34 gramų. Viršutinės kūno dalies kailis yra pilkšvai rudos spalvos, o apatinė - gelsvai balta. Akį supa juodoji linija ir tęsiasi iki mažosios ausies. Ūsuose jie sudaro storą maždaug 10 mm ilgio sruogą. Kiekvienoje letenoje yra šeši padėkliukai. Ji turi dvišalę simetriją ir yra endoterminė.

Pasiskirstymas ir buveinės

Miško ramybė svyruoja nuo Šveicarijos vakaruose, per Vidurio, Rytų ir Pietų Europą, Balkanų pusiasalyje, šiaurėje iki Baltijos jūros ir rytuose iki Volgos ir Uralo Rusijoje. Izoliuotos populiacijos yra už šio diapazono ribų, įskaitant Izraelį, centrinį Iraną, Afganistaną, Tien Šanio kalnus ir Sindziangą Kinijoje. Sonia miškas gyvena įvairiausiose buveinėse, įskaitant plačialapius, mišrius ir spygliuočių miškus. Jis taip pat yra uolėtose vietose, nykštukinėse kalnuotose miškose, amžinai žaliuojančiuose krūmuose ir medžių stepėse. Pranešama, kad jis randamas iki 3500 m aukštyje.

Ši rūšis greičiausiai randama tankiuose miškuose. Miško miegapelės, kaip taisyklė, sukuria savo intrauterinius lizdus ant apatinių medžių šakų arba tarp tankaus krūmo. Šie lizdai paprastai yra vienas iš septynių metrų virš žemės paviršiaus. Jie yra sferiniai, kurių skersmuo nuo 150 mm iki 250 mm. Paprastai šiuose lizduose yra tik vienas įėjimas ir jis nukreiptas į medžio kamieną. Lauko lizdas pagamintas iš lapų ir šakų. Lizdo viduje yra pamušalas, kuris yra sukurtas iš žievės ir samanų gabalų. Kurdami šiuos intrauterinius lizdus, ​​miško miego namai dažniausiai skiria didelį dėmesį detalėms. Jie nori įsitikinti, kad jų jaunimas yra apsaugotas.

Biologija

Atsižvelgiant į tai, kur yra šio tipo geografinė padėtis, nustatoma, ar jis žiemoja ir kiek laiko. Izraelyje sony miškai išlieka aktyvūs visus metus. Tačiau žiemą jie tam tikrą laiko tarpą kiekvieną dieną išgyvena stuporą. Miško miegapelė, esanti šiaurėje, paprastai žiemoja ne nuo spalio iki balandžio. Šiuo žiemojimo laikotarpiu šiaurinis miegamasis sėdės ant užpakalinių kojų ir susisuks į rutulį. Uodega apvynios jo kūną, o rankos gali liesti jos skruostus. Visų žiemojančių rūšių kūno temperatūra sumažėja nuo 35-37 ° C iki maždaug 5 ° C.

Nelabai žinoma apie šios rūšies santuokos ritualus. Žinoma, kad ši rūšis priklauso nuo motinos priežiūros pirmąsias kelias savaites po gimimo. Sonya miškų aštuonios pieno liaukos. Miško miego rūšys skirtingais metų laikais, atsižvelgiant į jų geografinę vietą. Pavyzdžiui, Izraelyje gyvenančiame miegamajame miške veisimosi sezonas prasideda kovo mėnesį ir tęsiasi iki gruodžio mėnesio. Tačiau Europoje veisimosi sezonas yra daug trumpesnis, nes jis prasideda kovo mėnesį ir trunka tik iki rugpjūčio pabaigos. Tarp veisimosi sezono trukmės ir per metus gautų vadų skaičiaus yra ryšys. Dėl šios priežasties pietuose gyvenantys daugiau žiemojantys miško namudiniai naminiai gyvūnai paprastai užaugina dvi vadas, o šiaurėje gyvenantys ir labai trumpą veisimosi sezoną miegantys namiškiai paprastai turi tik vieną kraiką. Nėštumo laikotarpis trunka apie keturias savaites ir paprastai kraityje gimsta keturi ar penki jaunuoliai. Kartkartėmis patelė gali pagimdyti septynias jaunas. Kai gimsta jauni, jie sveria apie 2 gramus. Jauna Sonya dviem savaitėms atmerkia akis, o po savaitės pradeda valgyti kietą maistą. Priklausomybės laikotarpiu motina aprūpina maistu, pienu, rūpinasi ir apsaugo mažamečius. Lizdą jie palieka maždaug po trijų savaičių ir kitais metais tampa lytiškai subrendę. Tėvų globos įrodymų nebuvo daug. Tačiau to nereikėtų atmesti. Vidutinė laukinių miško namiškių gyvenimo trukmė yra penki su puse metų. Lyties santykis yra maždaug 1: 1, šiek tiek vyrauja moterys.

Ekologija

Kai pavasarį jis išeina iš miego režimo, miegamasis miškas valgo mažus bestuburius, paukščius kūdikius, pumpurus, ūglius ir žaliąsias augalų dalis. Tais metais vėliau Sonya daugiausia valgo vaisius, riešutus ir sėklas. Iš tikrųjų ši rūšis valgo apie dvidešimt skirtingų rūšių medžių ir krūmų vaisių, įskaitant: abrikosus, obuolius, vyšnias, slyvas, vyšnių slyvas, kriaušes, persikus, gervuoges. Populiacija beveik nesikeičia, nes kiekvienais metais užaugę jauni žmonės kompensuoja tik tuos, kurie miršta žiemą. Šešiasdešimt procentų jaunų žmonių ir dauguma vyresnių suaugusiųjų (vyresnių nei ketverių metų) žiemos neišgyvena. Kita audros mirties priežastis, dėl kurios jaunikliai gali žūti neapsaugotuose lizduose. Sonya taip pat medžioja pušiniai martensai, akmeniniai martensai, laukinės katės, pelėdos ir varnos. Du pagrindiniai plėšrūnai yra tawny pelėdos ( Strix aluco ) ir Eurazijos erelio pelėda ( Bubo bubo ) Tačiau kadangi žmogus yra ypač atsargus, kad nevažiuotų toli nuo krūmo, miško miegamojo dangą sunku rasti.

Miško miegamasis yra labai agresyvus. Net nelaisvėje jie nepaklūsta. Buvo pažymėta, kad jie gali leisti žmonėms juos insultuoti. Tačiau kai stengiamasi juos sulaikyti, jie įkando aštriais dantimis. Jei jie sumaišomi ilsėdamiesi, jie gali atsibusti staiga šokdami aukštyn, spjaudydamiesi ir švilpdami. Miško miegapelė gali neigiamai paveikti žmones dėl vaismedžių sodų reidų ir kramtymo ant spygliuočių žievės. Jie taip pat žinomi kaip ligų, tokių kaip erkinio encefalito, leptospirozės ir galbūt juodosios mirties, pernešėjai. Jie gali daryti teigiamą poveikį nariuotakojų populiacijų kontrolei ir sėklų pasklidimui.

Statusas

Ši rūšis laikoma nykstančia Čekijos Respublikoje ir kaip retai daugelyje kitų Europos šalių. Gyventojams daugiausia pavojų kelia miškų, kurie yra jų buveinės, sunaikinimas. Vykdoma daugybė programų, padedančių išsaugoti ir padidinti miško ramybės būseną. Šiai rūšiai apsaugoti taikoma tarptautinė teisė, kuriai taikoma ES ir Rūšių direktyvos (IV priedėlis) ir Berno konvencijos (III priedėlis) buveinės. Visos šalys turi laikytis šio įstatymo. Be to, šalis gali sukurti nacionalinį įstatymą ar programą, skirtą toliau pateikti metodus, užtikrinančius šios rūšies apsaugą. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos vyriausybė apdovanoja ūkininkus, kurie persodina gyvatvores. Tikimės, kad tai padidins Sonya turimą krūmą. Dar vieną programą vykdo anglų gamta. Tai yra pakartotinio įvedimo programa, kurios tikslas - nelaisvėje auginamą miego namą apgyvendinti tose vietose, kur gyventojų išeikvojo. Be šių programų, JK sukūrė nacionalinę „Sony“ stebėjimo programą. Pagrindinis jos tikslas - stebėti riešutų rytdieną. Tačiau programinės įrangos komponentai, naudojami visų rūšių mieguistumui stebėti ir sekti.

Kilmė

Neseniai buvo rasta Sonya fosilija, kaip ir žinduoliams. Ši fosilija laikoma ankstyviausiu placentos protėviu. Fosilija buvo išsami ir gerai išsilaikiusi Kinijoje esančio ežero dugne. Jam buvo suteiktas vardas eomaya, kuris reiškia senovės motiną. Fosilija turi skeleto bruožų, kurie yra artimesni šiuolaikiniam placentos, nei marsupialinėms. Tai labai svarbu, nes tai rodo susiskaldymą tarp dviejų grupių, įvykusį daugiau nei prieš 125 milijonus metų. Iki šios fosilijos atradimo, seniausios užfiksuotos placentos žinduolių fosilijos buvo 110 milijonų metų senstantys dantys. Seniausias placentos žinduolių kaukolė ir iškastinis skeletas yra tik 75 milijonai metų.

MAŽOS MEDŽIAGOS DYDIS

„Sony“ uodega yra ne tik jos puošmena, bet ir vairas, kuris padeda išlaikyti pusiausvyrą lipant į medžius. Be to, su jo pagalba galite sužinoti, kokia nuotaika gyvūnas. Įpykusi ar išsigandusi mieguista galva pakelia uodegą, kad atrodytų didesnė. Ramioje būsenoje ant jos suspausta vilna.

Sonja, kaip tikra akrobatė, sumaniai laipioja medžiais, lipdama net plonomis šakomis. Jos kojų kojos yra gana ilgos ir siauros, lanksčiais pirštais ji gali patraukti šakas.

Jautrūs ūsai - vibrissa yra Sonijos veide. Tai yra lytėjimo organas, su kuriuo ji jaučia erdvę aplink save. Vibrissae yra apie 20% Sonya kūno ilgio. Šie jautrūs plaukai yra judrūs, kiekvienas ryšulys juda pagal savo, specialią poodinių raumenų grupę.

NAMAS DAUGIAU

„Sonya“ namuose yra daugybė natūralių prieglaudų. Ji gali nesunkiai įsikurti sename kurapkos lizde, kuriai ne visai gėda dėl paukščių buvimo. Gyvūnas dažnai užima senas varnas ir aitvaras. Kartais jis apsigyvena paukščių nameliuose ir daubose, iš ten išvarydamas plunksninius gyventojus.

Sonya taip pat gali užsiauginti lizdą sau. Kaip statybinę medžiagą ji naudoja suskaidytą medžio varčią, sausą ir šviežią žolę, lapus, samanas, vilną ir pūkus. Lizdo rėmas padaro gyvūną iš plonų šakelių arba lanksčių jaunų krūmų ir mazgų šakų. Sonya užtrunka nuo dviejų iki trijų dienų. Labai dažnai šie graužikai savo namus sutvarko dygliuotuose krūmuose. Augalų smaigai daro lizdą visiškai nepasiekiamą plėšrūnų.

Sonya yra dominuojantis žvėris. Jis užpildo tuštumas samanomis, sausa žole ir vata, kol jos bus bent pusiau. Apšiltintuose, gerai paslėptuose būstuose jaunikliai augina savo palikuonis. Vienų patinų ir patelių lizdai, priešingai, yra sukonstruoti gana atsainiai: rėmas gali spindėti, o kraiko gali visiškai nebūti. Tai yra laikinos miegančiųjų galvos prieglaudos, kuriose jie ilsisi dienos metu. Paprastai gyvūnai tokiuose namuose būna ne ilgiau kaip 3–4 dienas, tada pasistato naują. Kiekvienas savo namo miegamasis gali turėti iki aštuonių tokių prieglaudų. Šiuose lizduose nėra įleidimo angos, pavojaus atveju gyvūnas gali iššokti į bet kurį tinkamo dydžio lizdą. „Sonya“ stato keletą prieglaudų ne tik saugumui, bet ir kovai su parazitais. Jei vienas lizdas yra labai nešvarus, gyvūnas jį palieka ir perkelia į kitą.

KALBA VALANDA

Graužikų žiemos apartamentai yra po žeme, krūmynuose ar po šaknimis. Tokios skylės gylis yra apie 30 cm: arčiau paviršiaus, žemė gali užšalti ir gyvūnas mirs.

Miško miegapelė žiemojimo metu praleidžia beveik penkis mėnesius. Ji atsibunda balandžio pabaigoje - gegužėje, kai pagaliau išnirs visas sniegas ir naktį bus nustatyta teigiama temperatūra. Jei prabudimo metu oras vis dar yra šaltas, miegamasis gali grįžti į skylę ir šiek tiek miegoti. Iš karto po žiemojimo miego gyvūnai eina ieškoti partnerių: prasideda veisimosi sezonas.

PRIEŠ PRIDEDANT

Patinai atsibunda anksčiau nei moterys, balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. Jie labai aktyvūs: gyvūnai bėga palei medžių šakas ir kamienus ir žymi teritoriją. Jie maitinasi intensyviai: po žiemojimo jiems reikia atgauti jėgas. Po savaitės patelės palieka skylutes, sklinda čirškimo garsai, ieško patinų žymių, šalia kurių palieka savas.

„Sony“ sudaro laikinas poras. Jie gali gyventi viename lizde, tačiau keletą dienų prieš gimdymą patelė išskleidžia patiną. Nėštumas truks 27–28 dienas, vadoje paprastai būna iki 8 jauniklių. Sonja per sezoną atneša po vieną brakonierių, pietiniuose regionuose retais atvejais jų gali būti du. Prieš gimdymą patelė tampa labai ekonomiška ir nuolat remontuoja bei tobulina savo lizdą. Ten ji tempia minkštą samaną, pūką ir vilną, išmesdama susidėvėjusias medžiagas. Turėdami pakankamai maisto, graužikai gali įsikurti keliose šeimose viename lizde.

Miško miegapelės yra rūpestingos motinos: jos nuolat šildo ir laižo savo kūdikius. Patelė išeina iš lizdo tik tam, kad pamaitintų save, ir tuoj pat grįžta. Motina per gurkšnį randa nukritusį kubelį ir nutempia jį atgal.

TRUMPAS VAIKINAS

Maži miško drugeliai gimsta nuogi, rausvi ir visiškai bejėgiai. Naujagimio ilgis neviršija 30 mm, o svoris - 2,5 g. Trečią dieną auskaras atsidaro, devintą dieną jie gali slinkti ir tapti labai aktyvūs. Sonya subręsta tik 16 dieną. Iki to laiko jų kūnas yra padengtas pilku pūku, atsiranda viršutiniai ir apatiniai priekiniai dantys. „Sonyes“ išlįsdami iš lizdo, jie sumaniai priglunda prie letenų, tačiau jie nepalieka toli nuo namų.Moteris bėga aplink juos, susijaudinusi pokštauja ir kviečia sekti paskui save.

Jauni dormozė visą laiką praleidžia žaidime, motina moko juos rasti valgomąsias sėklas, uogas ir vabzdžius. Sulaukę 20 dienų, jaunikliai pradeda savarankiškai gauti maistą. Gyvūnai yra labai drovūs ir, iškilus pavojui, akimirksniu sutraiškomi į skirtingas puses ir užšąla, prilimpa prie žemės ar bet kokių daiktų. Iki pusantro mėnesio mažoji miego diena jau gali gyventi savarankišką gyvenimo būdą. Bet paprastai jie vis tiek laikosi prie brakonierių, kartais ir toliau gyvendami šeimos lizde.

Sonya yra pakankamai draugiški vienas kitam. Kol jaunimas nepradėjo įsikurti savo sklypuose, jie gyvena grupėmis.

TARPINĖ LENTELĖ

„Sonyes“ yra prieblandoje ir naktimis gyvūnai, dienos metu jie miega savo prieglaudose. Prasidėjus tamsai, gyvūnai eina ieškoti maisto. Sonja valgo įvairius patiekalus, jų racioną sudaro medžių ir krūmų sėklos ir vaisiai. Tai liepų riešutai, aronijos, lazdyno riešutai, gudobelės ir rožių klubų vaisiai, gervuogės, braškės ir avietės. Pietuose „Sonya“ valgo sultingas kriaušes, obuolius, abrikosus, slyvas, vynuoges ir apetitą skina moliūgų, melionų ir arbūzų sėklas. Gyvūnas valgo vyšnių kaulus ir vyšnias, kuriose yra vandenilio cianido rūgšties, nepakenkdamas sveikatai.

Ankstyvą pavasarį sony gnaw pumpurai ir jauni drebulės drebulės, gluosniai ir paukščių vyšnios. Gyvūnai mėgsta valgyti gyvūnų pašarus: įvairius vabzdžius ir jų lervas, moliuskus, kirminus. Sonya labai nori ausies. Ji renkasi mažiausią rūdijimą, kuris miško pakraštyje skleidžia vabzdį. Minusai sušalusi, nustatydama garso šaltinį, ji lengvai sugauna grobį. Dažnai gyvūnas patenka į daubą ir ten valgo mūrus bei paukščių lizdus.

ĄŽUOLAS JUODAS

Didelis bitininkų šeimos medis, pasiekiantis 40 m aukštį. Jis sudaro specifines ąžuolų bendrijas. Ilgaamžis medis, gali augti 400 metų, taip pat žinomi 700-mečiai. Ovalios pailgos lapai turi banguotą kraštą, visada krenta žiemą. Vaisius yra riešutas (gilė), subręsta rugsėjį ir spalį. Taninai, gauti iš žievės, naudojami kaip vaistas ir pramonėje.

Įprastinė rizika

Beržų šeimos krūmas iki 7 m aukščio. Auga mišriuose, spygliuočių ir plačialapiuose miškuose, formuojant požeminius augalus. Jis greitai plinta šaknų atžalų pagalba, todėl jas lengva pjaustyti ir išvalyti. Lapai žydi kovo pabaigoje pietuose ir gegužę šiaurėje. Žydėjimas įvyksta anksčiau, vasario ir balandžio mėn. Vaisius yra riešutas, padengtas žalsvu įvyniojimu. Miško gėrybės valgo tiek pieninius, tiek visiškai prinokusius riešutus, taip pat sudaro atsargas.

ŠIRPĖS ŠIRDIES FORMA ARBA TIKRA

20-38 m aukščio lapuočių medis su užkabinta karūna. Liepų gentis planetoje atsirado maždaug prieš 70 milijonų metų, dinozaurų eros pabaigoje. Šių medžių iškastinės liekanos yra Chukotkoje, Špicbergene, Sibiro šiaurėje. Šaknies sistema yra galinga, gili, su aiškiai apibrėžta pagrindine šaknimi. Amžiaus riba paprastai būna apie 150 metų, tačiau kartais yra pavyzdžių, kuriems sukako 350 ar daugiau metų. Liepa yra vienas iš labiausiai paplitusių medžių lapuočių miško zonoje. „Sonya“ valgo savo vaisius - rutulinius riešutus.

Vabalas elnias

Didžiausias vabalas Europoje, kurio ilgis siekia 8 cm, jis gyvena ąžuolo miškuose. Būdingas išorinis šios rūšies patinų ženklas yra „ragai“ - modifikuoti žandikauliai. Vabzdžiai kiaušinius deda nukritusiuose medžių kamienuose, daugiausia ąžuoluose, lerva maitinasi pusiau supuvusiomis medienomis. Jis vystosi per 4–6 metus. Patinai yra agresyvūs vienas kito atžvilgiu ir rengia muštynes ​​susitikimo metu. Vabalas yra labai retas, įtrauktas į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą.

Pilka pelėda

Vidutinio dydžio pelėda: kūno ilgis iki 38 cm, svoris 400–600 g, sparnų plotis apie 1 m. Bendras paukščio plunksnos tonas gali būti ne tik pilkas, bet ir raudonas bei tamsiai rudas. Visas kūnas yra padengtas tamsiais ir baltais taškeliais ir dėmėmis. Akys juodos. Pilkoji pelėda gyvena mišriuose, lapuočių ir spygliuočių miškuose, gyvena senų miesto parkuose ir soduose. Lizdas dažniausiai išdėstomas tuščiaviduryje, kuris nepaliekamas daugelį metų, žiemą naudojant jį poilsiui. Jis užima daubas, natūralias nišas, senus korvų ir plėšrūnų lizdus. Tipiškas naktinis paukštis, aktyvus tik po saulėlydžio.

Buveinės ir biologija

Miško miegapelė yra mišrių ir plačialapių (ypač pernokusių) miškų gyventoja. Pagrindinis buveinių reikalavimas yra krūmų sluoksnis ir tankus požeminis augalas. Čia gyvena ąžuolų giraitės, vaismedžių sodai ir miško juostos, apželdintos sijos ir upių slėniai; jis aptinkamas palei miško pakraščius, užterštus plynus kirtimus ir senus nudegusius plotus, kartais ant akmenuotų krūmų apaugusių vietininkų. Vidurio Rusijoje jis driekiasi ąžuolynų miškuose ir prinokusių ąžuolinių liepų plantacijose, gausiai tuščiaviduriais medžiais ir su didele griozde. Maisto rinkinys yra nepaprastai įvairus, apimantis beveik visų rūšių medžių ir krūmų vaisius ir sėklas. Labai didelę, jei ne vienodą, vietą racione sudaro gyvulių pašarai - paukščių kiaušiniai, viščiukai, maži graužikai, bestuburiai, tarp kurių pirmenybė teikiama moliuskams. Naktinis gyvenimas yra būdingas. Miško miegapelė gerai laipioja medžiais, tačiau didžiąją laiko dalį praleidžia ant žemės. Prieglaudos yra natūralios prieglaudos prie medžių, senų paukščių nameliai, savo dizaino sferiniai lizdai, esantys medžių ir krūmų šakose. Žiemą (nuo rugsėjo pabaigos iki balandžio) žiemoja. Žiemos pastogės įrengtos po žeme, tuštumose po medžių šaknimis, krūmų krūmose. Varžybos prasideda gegužę, patelė atveža vieną kraiką, 2–6 (dažniausiai 3–4) jauniklius. Nėštumas trunka 27–28 dienas. Jaunikliai tampa savarankiški 2–2,5 mėnesių amžiaus, o subręsta po pirmosios žiemojimo. Gyvenimo trukmė 3–4 metai (1-5).

Pin
Send
Share
Send