Apie gyvūnus

Paprastoji gegutė

Pin
Send
Share
Send


Miško zonoje paplitusios rūšys.

Taikymo sritis. Vidutinio dydžio paukščiai su gana ilga uodega, patinams ir kai kurioms patelėms nudažyti tamsiai pilka spalva su šviesiomis dėmėmis ir raudonai su plačiomis juostelėmis patelėms ir jaunikliams. Aukščiau esantis paukštis paprastai būna tamsiai pilkas, rečiau rausvas, iš apačios skersai dryžuotas. Skrydžio metu ant atvirų sparnų aiškiai matomas skersinis apatinio sparno paviršiaus sluoksnis. Spalva ir dydis šiek tiek primena vanagą.

Balsas. Vyro daina yra gerai žinomas tolimas išstūmimas: išmatuotas pasikartojantis dviejų skiemenų šauksmas „gegutė, gegutė“. “. Ypač intensyvaus jaudulio metu šie riksmai yra tris kartus: „gegutė“ ir dar ilgesni. Dažnai iš vyrų galite išgirsti kurtus, verkšlenančius „huh“, „huhuh“, „huh“, „uhh“ riksmus. Moterų poravimosi verksmas yra skambus „gurglingo“ trilas, skambantis kaip greitas „paspaudimas, paspaudimas, paspaudimas“. „Arba“ bil-bil-bil. “. Nesantuokiniu metu jie tyli.

P ro dydžiai ir dydžiai. Iš pirminių plunksnų - 10, pirmoji trumpa, siekia maždaug 2/3 sparno ilgio, ilgiausia - trečią. Sparno formulė: 3> 2> 4> 5> 6> 7> 8> 1> 9> 10> 11> 12. Vėžiai - 10, uodegos užapvalintas žingsnis. Stiebas vidutinio dydžio, šiek tiek sulenktas viršuje. Šnervės yra apvalios, atviros ir išdėstytos prie snapo pagrindo.

Patinų kūno ilgis (30) 322-395, vidutiniškai 360,1 mm, moterų (19) 310-360, vidutiniškai 336,5 mm. Patinų (27) 540–690 sparnų plotis, vidutiniškai 621,2 mm, patelių (17) 580–635, vidutiniškai 581,8 mm. Patinų sparno ilgis. (86) 211,5–239,5, vidutiniškai 224,1 mm, patelių (68) 195–227, vidutiniškai 212,2 mm. Svoris apie 100–115 g (vyrai vidutiniškai sunkesni).

Komparatorius. Nuo indiškos gegutės Evenkia ji skiriasi savo balsu ir tuo, kad juodos juostelės nėra uodegos gale, nuo kurčiosios gegutės savo balsu ir dryžuotomis sparno dangomis.

Sujungta su. Gegutės pirštai išsidėstę taip pat, kaip ir dzenai ar pelėdos. Du pirštai (2 ir 3) nukreipti į priekį ir du (1 ir 4) atgal. 3 ir 4 išoriniai pirštai, ilgi ir ploni, su šiek tiek sulenktomis žnyplėmis. Vidiniai labai sutrumpėja. Antrasis pirštas kartu su letena nepasiekia viduriniojo piršto nago. Pagal šiuos ženklus gegutės pėdos įspaudą galima tiksliai atskirti nuo gegnių pėdsakų, kuriuose pėdų kojos yra šiurkštesnės ir šiurkštesnės, pirštai yra storesni, nagai yra labai sulenkti ir priešais pirštų atspaudus palieka žymes mažų dyglių pavidalu. Gegutės pėdos atspaudo ilgis yra apie 5,5 cm, šiek tiek ilgesnis už pilkojo dzeno pėdsaką.

Suaugęs Galvos ir kūno viršutinė dalis yra pilka su rudos spalvos danga ant galvos ir sparnų. Dangos yra tamsiai pilkos, su baltais viršūnėmis ir baltomis dėmėmis išilgai veleno ir išilgai ventiliatoriaus krašto, kartais vidurinėje poroje nėra baltų kraštų. Plunksnų plunksnos yra rusvai pilkos, svarbiausia - su baltomis dėmėmis ties vidinių audinių pagrindu. Fono plunksnos su baltais pagrindais. Gerklė, žandikaulis ir krūtinės priekis yra šviesiai pilkos spalvos, likusi apatinė kūno dalis yra balta, marginta tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Apatinė dalis yra su šviesia ochros apnaša ir dažnai marginta tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Bill yra pilkšvai juoda, kojos yra geltonos.

In r s a l c i a m a a. Dviejų tipų spalvos: pilka ir raudona. Pilka spalva panaši į patino plunksnos spalvą, tik su stipresne rusva danga viršutinėje kūno pusėje ir šnerve ant gerklės bei goiterio, be to, ant goiterio dažnai būna tamsios skersinės juostelės. Raudona spalva. Galvos viršutinė dalis, nugaros, pakaušio ir dengiamieji sparnai yra rusvai raudoni su tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Juosmuo ir nagai yra raudonai raudoni, kartais su tamsiais dryželiais ir baltomis plunksnų viršūnėmis. Vairo padėtis raudonai raudona su tamsia skersine plačia viršūnine juostele su balta viršutine dalimi ir baltomis dėmėmis išilgai veleno. Plunksnos yra tamsiai rudos, su rūdžių-raudonomis dėmėmis, balinančios iki vidinio ventiliatoriaus išorinio krašto. Kūno apačia yra balta su tamsiu skersiniu piešiniu ir bufetine apnaša ant gerklės ir goiterio.

M o lodai Viršutinė kūno dalis yra tamsiai ruda, su rūdijančia skersine juostele, kurios kartais nėra, ir baltais siauromis kraštais. Galvos gale yra baltos plunksnos. Gerklė ir goiteris yra tamsiai rudos spalvos, su pūslinėmis skersinėmis juostelėmis. Apatinė kūno dalis yra balkšva, su bufetinėmis apnašomis ir tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Plunksnos yra tamsiai rudos, su skersinėmis rūdžių raudonumo dėmėmis, pašviesėjusios į vidinį ventiliatoriaus kraštą. Bet kokio amžiaus, šepečiai padengti tinkamu skersiniu piešiniu.

Pt tinklai. Apsirengęs nuogas, maždaug po mėnesio pasipuošia pirmąja nepilnametės apranga (ne žemyn).

Paskirstymas. Nuo vakarinės valstybės sienos į rytus iki Ramiojo vandenyno pakrantės ir Kamčiatkos. Į šiaurę Kolos pusiasalyje iki 69-osios lygiagretės, Mezeno slėnyje iki 66-osios lygiagretės, Pechoros slėnyje iki poliarinio rato, Uralo srityje iki 65-osios lygiagretės, Ob slėnyje iki Salekhardo srities. Taza slėnyje iki 67-osios lygiagretės, Jenisejaus slėnyje iki 69-osios lygiagretės, Lenos, Yanos ir Indigirkos slėniuose iki 70-osios lygiagretės, iki Kolimos žiočių ir Anadyro kalno pietinio šlaito. Į pietus iki valstybės sienos. Salos: Solovetskis, vadas, Sachalinas.

Už Rusijos ribų: Vakarų. Europa, didžioji Afrikos dalis ir Azija į pietus iki Arabijos pusiasalio, Hindustanas ir Indokinija.

„Evenkia“ viduje ir visoje šalyje yra porūšis -Cuculus canorus canorus.

PAGRINDINIAI IŠTEKLIAI Hindustano pusiasalis, Indonezija, Pietų Arabijos pusiasalis, Afrika.

Charakteristikos. Veisiasi migruojantis paukštis.

B ir apie t apie p. Labai įvairi, glaudžiai susijusi su nejudančiu praeivių pasiskirstymu, kurių lizduose gegutė deda kiaušinius, taip pat su gausa maisto. Dėl šios priklausomybės gegutę galima rasti įvairiose buveinėse: taigos pakraštyje, mišriuose miškuose, upių ir ežerų sodiniuose.

SKIRSNIS Jie subręsta iki pirmųjų gyvenimo metų pabaigos. Paprastose gegutėse lizdų parazitizmas yra ypač ryškus: jis visada deda savo kiaušinius kitų žmonių lizduose ir niekada neperneša jauniklių. Paprastai stebima poliandrija (nuo dviejų iki keturių vyrų pasilieka viena moteris). Kaukazų kiaušiniai dedami daugiausia į mažų praeivių lizdus ir, išimties tvarka, į kitų rūšių paukščių lizdus, ​​pvz., Geniai, vapsvos ir kt. Įprastiniai gegutės kiaušiniai buvo rasti 150 rūšių ganytojų, tačiau gegutės kiaušiniai ypač dažnai dedami lizduose. apie 20 rūšių praeivių paukščių (baltasis vagainis, raudonasis startas, lakštingalos, raudonukė, mėlynoji vėžė, vyturys, nendrės, vėžiai, pačiūžos, avižiniai dribsniai ir kt.). Egzistuoja tam tikros rūšies pedagogų parazituojančios gegutės ekologinės rasės. Moteriškosios gegutės kiaušiniai dedami toje pačioje vietoje tam tikrų rūšių praeivių lizduose ir netgi tos pačios poros lizduose, kaip ir ankstesniais metais, matyt, tų pačių paserinų rūšių, kuriuose ji perėjo, lizduose. katės, kurias patelės deda per sezoną, yra didelės - mažiausiai 12, kartais 19–20 ir net 25. Tarp kiekvieno kiaušinio dėjimo kiaušinių yra 1-2 dienos. Gegutės kiaušiniai yra maži, palyginti su paukščio dydžiu. Matmenys (100): 20,0–26,4 x 15,2–18,8, vidutinis 23,0 x 17,2 mm. Kiaušinių forma yra įvairi, lukštas yra storas ir įvairių spalvų. Pagal formos ir spalvos panašumą su paukščių-šeimininkų kiaušiniais, gegutės kiaušiniai skirstomi į tris grupes: 1 - visiškas spalvos ir formos panašumas, 2 - neišsamus spalvos ir formos panašumas, 3 - spalvos ir formos panašumo nebuvimas. Yra žinoma apie 150 rūšių paukščių, kurių gegutės išmeta kiaušinius. Kaukazo kiaušinių vystymosi terminas yra labai trumpas, trumpesnis nei daugelio mažų paserinų kiaušinių inkubacinis laikotarpis - 11–13 dienų. Postembryoninis gegutės vystymasis yra greitas, ypač pirmąsias dvi ar tris dienas. Jis aplenkia lizdo šeimininkus augdamas, net kai kiaušinis į lizdą buvo įdėtas jau prasidėjus inkubacijai, o gegutės išsirito šiek tiek vėliau nei kiti viščiukai. Praėjus kelioms (10-16) valandų po perinti, gegutė pradeda pasireikšti visų daiktų, liečiančių nugarą, „išstūmimo“ refleksu. Išstūmimo refleksas trunka nuo trijų iki keturių dienų. Šiuo laikotarpiu paukščių kiaušiniai ir jau perinti paukščių jaunikliai, lizdo šeimininkė, išimami iš dėklo. Globos tėvai jį maitina lizde maždaug tris savaites, tada, jau skrisdami, dar 2–3 savaites. Paprastų gegutės jauniklių burnos ertmė yra rausva, raudona arba oranžinė, burnos kampuose esantys keteros yra rausvos arba šviesiai geltonos, liežuvio galas yra lengvas

L ir n į ir. Aprangos komplektavimo seka: lizdas - pirmasis vienmetis, antras kasmetinis ir tt. Jaunos gegutės žiemojimo metu (lapkričio – kovo mėn.) Keičia lizdų aprangą. Skerdimas yra baigtas, išskyrus keletą plunksnų (paprastai tai yra antrasis ir trečiasis nepilnametis, kartais antrasis, penktasis), taip pat keletas viršutinio sparno paslėptųjų dalių. Šios plunksnos nuo kitų skiriasi ne tik dėvėjimu, bet ir rausvai ruda spalva. Suaugusiųjų išvežimas baigtas, vyksta žiemą. Skraidymo plunksnų plombavimas prasideda rugsėjį (spalio - lapkričio mėn.). Augančios plunksninės kaimyninės plunksnos yra atskirtos sena arba apaugusi nauja plunksna. Mažos ir viršutinės pirminių musių ir žvynelinių plunksnų dangos keičiasi tuo pačiu metu kaip ir musių plunksnos. Kitos kūno ir galvos plunksnos ištirpsta po 2 - 3 savaičių; Kai kurie individai neturi laiko visiškai baigti molėti žiemojimo vietose ir baigti jį skraidydami į lizdų vietas.

P ritanija. Kaukazo maisto prekių sąraše yra mažiausiai 55 skirtingų šeimų atstovai iš 16 užsakymų. Vasarą kaukolių maitinimo pagrindas yra vikšrai. Gegutės surenka maistą tiek viršutinėje miško pakopoje, tiek viduryje, tiek žemutinėje dalyje, įskaitant žolinę augaliją. Įvairūs vabalai, drugeliai ir ypač daugybė sparnuočių, lervų ir vikšrai, ypač daug, valgo gauruotus vikšrus. Gauruotų vikšrų plaukai yra įstrigę skrandžio sienelių odelėje, kuri periodiškai išleidžiama, chitinousio gegutės vabzdžių likučiai pašalinami iš žarnyno trakto formos.

Pasaulio diapazonas

Paprastoji gegutė yra labai paplitusi. Jis lizdas Europoje ir gretimose salose, šiaurės vakaruose, atogrąžose ir Pietų Afrikoje, Azijoje, kartais net kirsdamas poliarinį ratą, bet jo nėra Arabijos ir Hindustano pusiasaliuose bei pietinėje Indokinijos pusėje. Biotopai, kuriuose randama paprastoji gegutė, yra labai įvairūs, o tai pirmiausia siejama su praeivių, kurių lizduose kiaušiniai deda genus, pasiskirstymu. Gegutę galima rasti šiauriniame taigos pakraštyje, miškuose, miško stepėse, stepėse, įvairiuose krūmynuose palei stovinčių ar tekančių vandens telkinių krantus, parkuose ir soduose, gyvenviečių pakraščiuose, aukštai (iki beveik 3000 m virš jūros lygio). kalnuose ir net dykumų pakraščiuose (pavyzdžiui, Kirgizijos Respublikos Chui regione). Paprastoji gegutė daugelyje savo asortimento yra migruojantis paukštis, žiemą skraidantis atogrąžų ir Pietų Afrikoje, rečiau į Arabijos pusiasalio pietinius regionus, rečiau į Indiją, Ceiloną, Indokiniją, į pietines Kinijos provincijas, į Sundos salyno salas. Atogrąžose ir Pietų Afrikoje gyvenantys gegutės gyvena sėslų, iš dalies klajoklių gyvenimo būdą. Gegutės žiemojimo vietas pavasarį palieka labai anksti. Taigi Europoje lizdai paukščiai pradeda skraidyti iš savo žiemojimo vietų Afrikoje jau pirmomis kovo dienomis. Tačiau jie lėtai juda į lizdavietes, o centriniuose Europos regionuose pirmieji paukščiai pasirodo tik balandžio pabaigoje, o bendras paukščių, skrendančių toliau į šiaurę, bendras praėjimas įvyksta gegužės pradžioje. Paukščiai juda šiaurės rytų kryptimi, per dieną skraida tik 80 km. Tik gegužės pabaigoje paukščiai pasiekia šiaurines arealo ribas. Atsižvelgiant į pavasario pobūdį, minėtos datos gali smarkiai pasislinkti į abi puses.

Paprastosios gegutės asortimentas Rusijos Federacijoje ir NVS bei Baltijos šalyse

Gegužę – liepą Rusijoje paprastąją gegutę galima rasti beveik visur, išskyrus šiaurinę tundrą. Pastebėtina, kad Rusijos rytuose, Primorėje, galite rasti visas penkias parazitines gegutės rūšis, šalies centre - dvi rūšis, o Rusijos europinėje dalyje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje ir Baltijos šalyse - tik vieną iš labiausiai paplitusių rūšių - paprastąją gegutę. Mėgstamiausia paukščių buveinė Rusijoje yra parkai, miškai, ypač miško pakraščiai ir plynos plynos plynose plynėse, krūmuose ir pakrančių tanketuose.

Elgesys ir specializacija

Poravimosi santykiuose gegutė pasižymi poliginijomis. Vyriška gegutė užima gana platų plotą, pritraukdama pateles savo šauksmais.

Kaukazo vyrai išskiria būdingą garsų ir pasikartojantį „gegutė“, žinomą daugeliui ir kartais paverčiantį kurčiu juoku. Dėl šios onomatopoezijos gegutė gavo savo vardą. Patelės yra tylesnės, bet taip pat skraidydamos skleidžia būdingą banginį triuką „Kli-Kli-Kli“, kuriuo jos pritraukia vyrus poravimuisi. Vasarą, veikiant kepenų veiklai, patelių plunksna tampa rudai ruda, o tai leidžia joms geriau paslėpti krūme, išdžiūvusiame nuo vasaros karščio. Dienos metu patinas bando skristi aplink savo valdas, pakaitomis poromis su patelėmis, kurių kiekviena laikosi tam tikro 2–4 ha ploto, kur ji aiškiai kontroliuoja galimus pedagogus. Įprasta gegutė praktikuoja lizdus.

Vasarą gegutės dažniausiai gyvena vienišas, nestato lizdų ir neinkubuoja kiaušinių. Patelės deda kiaušinius į kitų rūšių paukščių lizdus. Yra žinomi atvejai, kai kiaušiniai mėtomi paprastoji gegutė daugiau nei 120 rūšių paukščių lizduose, tačiau tos pačios genetinės linijos patelės paprastai kiaušinius deda tik į vienos giesmės paukščių rūšis. Dėl šios specializacijos kaukolės genofonde susiformavo kelios motininės linijos, besispecializuojančios to paties tipo giesminiuose paukščiuose. Kiekvienos specializuotos genties moterys (vadinamieji genai) perduoda iš kartos į kartą savo motinoms W chromosomą. Taigi genai, atsakingi už kiaušinių spalvą ir dydį, perduodami tik motinai dukrai ir yra natūralios atrankos rezultatas. Patinai poruojasi su visų linijų atstovais, taip išlaikydami rūšies vieningumą. Be to, vienos gegutės palikuonys moterys paprastai prisimena savo įtėvių išvaizdą ir paprastai grįžta į tą vietą, kurioje užaugo kitą vasarą. Įdomu tai, kad jauni individai pradeda veisti vėliau nei seni paukščiai. Laukinių paukščių gyvenimo trukmė yra 5–10 metų.

Plėtros ypatybės

Specializacija vieno tipo šeimininkais išreiškiama tuo, kad tos pačios motinos linijos gegutės deda tos pačios spalvos ir tokio paties dydžio kiaušinius, tai yra, jie bando atkurti tikslią šeimininko kiaušinių kopiją. Stebima ir slapta serganti gegutė atidžiai stebi lizdo statybą, taip pat kiaušinių dėjimo į globos tėvų lizdą eigą. Manoma, kad lizdo kūrimo procesas, kurį patelė taip atidžiai stebi, pradeda sinchronizuotą psichologinį ir fizinį moters kiaušinių brendimo procesą.

Ištyręs paukščių paliktą lizdą intensyvaus kiaušinių dėjimo metu, gegutė skrenda prie jo, išlenkia iš vieno kiaušinio (rečiau kelių) su išlenktu snapu, suvalgo arba nuneša, tuo pačiu padėdamas savo kiaušinį, kuris niekuo neišsiskiria iš šeimininkų kiaušinių. Kai kuriais atvejais, kai gegutė vėluoja, o kiaušiniai buvo perinti ilgą laiką, patelės gegutės kiaušinius praryja, sulaužo ir pavogė, priversdamos porą vėl pradėti lizdus, ​​kad nuo antrojo bandymo laiku galėtų išmesti savo gegutės kiaušinį. Visą procedūrą gegutei užtrunka ne ilgiau kaip 10 sekundžių.Per vasarą gegutė moteris teoriškai gali duoti nuo 13 iki 20 kiaušinių, tačiau per vasarą ji sugeba išmesti tik 2–5 kiaušinius, po vieną kiekviename lizde. Jei patelė neranda tinkamo momento arba per anksti sugadina lizdą, gegutė yra priversta kiaušinius dėti ant žemės arba kitame atsitiktinai parodytame lizde. Patelė, patelė, 1-3 dienas, gali atidėlioti kiaušinius, paruoštus kiaušiniams. Kitas gegutės kiaušinis pradeda formuotis atradus kito statomo auklėtojo lizdą.

Savininkai pakeitimą randa labai retais atvejais. Embrionai gegutės kiaušiniuose išsivysto greičiau nei paukščio šeimininko kiaušiniuose, vidutiniškai vos per 12,5 dienos. Šviežiai perinti gegutės dažnai būna panašios į lizdus vedančius šeimininkus, net ir parazitinių gegutės jauniklių balsas, kaip taisyklė, primena šeimininkų jauniklių balsą. Iškeptas gegutės viščiukas turi ypač jautrią kastuvo formos nugarą ir kaukolės įdubimą. Pajutęs kitų kiaušinių ar viščiukų prisilietimą, jis juos įsmeigia į šią įdubą, lanko nugarą, pakyla ant letenų ir išmeta paukščio šeimininko kiaušinius ar naujagimius. Plačiai atverdamas savo ryškiaspalvę oranžinę burną, viščiukas nuolat reikalauja maisto, todėl tėvai tiesiog ignoruoja nukritusius jauniklius. Paprastosios gegutės jauniklis greitai auga. 20–22 dienomis jis palieka lizdą, du ar tris kartus didesnis nei jo tėvai. Tėvai jauniklius maitina vabzdžiais dar 2–3 savaites, klaidžiodami su juo per parkus ir miško želdinius 2–3 kilometrų spinduliu nuo buvusio lizdo. Visuose kaukose viščiukai peri nuogai ir aklai. Padarydama žalą, sulaužydama lizdus, ​​gegutė taip pat naudinga naikinant įvairius vabzdžius - miško kenkėjus, ypač didelius gauruotus ąžuolo ir pušies šilkaverpių vikšrelius, kurių nevalgo maži giesmininkai, turintys subtilesnę virškinimo sistemą.

Pedagogų tipai

Pagrindiniai gegutės ugdytojų tipai apima daugiau nei keturias dešimtis rūšių raudonojo starto, vantų, vėžių, nendrių, kibimų, pačiūžų ir lakštingalų. Įdomu tai, kad teritorinė dalis dažnai pridedama prie rūšių specializacijos. Pavyzdžiui, pietinėje Primorėje paprastosios gegutės kiaušinius deda į ausų avižinių dribsnių lizdus, ​​Šiaurės Primorėje - į storuosius nendrių lizdus, ​​Transbaikalijoje - į stepinių keterų lizdus, ​​Sibiro miško tundroje - į avižinių dribsnių trupinius, Vakarų Sibiro miškuose - į stepę. sodo nendrių lizdai, Sibiro miško zonoje - į lakštingalos raudonkaklį ar taškinį kraigo lizdus, ​​Rusijos europinės dalies miško zonoje - į sodo vapsvos ar paprastojo raudonojo starto lizdus, ​​Kaukaze - į juodojo starto lizdus ir kt.

Aprašymas ir savybės

Antikos autoriai pirmieji atkreipė dėmesį į gegutės ir vanago išvaizdos panašumus. Aristotelis panašumą susiejo su įsitikinimu, kad būtybė, linkusi į reinkarnaciją, turi du pagrindus. Mokslininkai atkreipia dėmesį į paukščiams įprastą galvos formą, plunksnos pobūdį ir skrydžio ypatybes.

Paukščio dydis yra palyginamas su vidutinio dydžio balandžio dydžiu. Ilgis 33-34 cm, svoris 100-180 g, sparnų plotis 56-65 cm .Miškas gegutė nuotraukoje demonstruoja grakštų papildymą. Ilga pleišto formos uodega, trumpi sparnai leidžia nepriekaištingai manevruoti tankiuose.

kai gegutė sėdi, trumpos kojos beveik nematomos. Kaip ir dzenai, pirštų vieta: du priekyje, du gale, leidžia tvirtai laikyti ant vertikalaus paviršiaus, tačiau neleidžia pėdai judėti ant horizontalaus paviršiaus.

Kaukazo snapas yra juodas, po juo yra šiek tiek geltonas atspalvis. Aplink akis - odinis ryškiai oranžinio atspalvio žiedas.

Paprastų gegutė dažniausiai būna tamsiai pilka su pelenų atspalviu. Pilvas yra lengvas, skersine plienine juostele. Paukščių kojos visada geltonos. Lytiniai skirtumai beveik nepastebimi, tačiau kartais aptinkama baltai raudonos spalvos patelių su skersiniais dryželiais.

Jauni individai visada būna įvairiaspalviai, išsiskiria pilkai rudos-raudonos spalvų schema su baltomis dėmėmis galvos gale, kurios išnyksta suaugusiems paukščiams. Paukščiai išmetami du kartus per metus. Iš dalies plunksnos atnaujinamos vasarą, o visiškai - žiemą.

Atsižvelgiant į paukščių įvairovę, spalva labai skiriasi. Taigi, bronzinės gegutės turi atitinkamą atspalvį patikimam kamufliažui. Auksinė gegutė turi geltonai smėlio spalvos plunksną su tamsiais taškeliais.

Paukštis gyvena slaptą gyvenimo būdą, garsai retai rodo jo buvimą. Išimtis yra pavasaris ir pirmoji vasaros pusė, kai poravimosi metu vyrai tampa triukšmingi ir garsūs dainininkai. Pakartotinis skambutis „gegutė“ su pirmo skiemens sutvirtinimu skirtas pritraukti moterį.

Klausykite gegutės balso

Aiškiomis dienomis gegutės balsas gali būti girdimas dviejų kilometrų atstumu. Jei paukštis sukėlė triukšmą, tada išmatuoti garsai tarsi sujungiami į vieną „ku-ku-ku-ku“, panašų į užkalbėjimą ar juoką. Moteris taip pat šaukia įkalbėjimo riksmų, panašių į svaiginantį triuką. Jei pagauti paukščiai paimami į rankas, jie garsiai šaukia.

Dažnas gegutė paukštis garsiausias tarp giminaičių, kurių yra daug. Gegutės šeimai priklauso 6 paukščių rūšys:

  • margas,
  • paskatinti,
  • bėgimas
  • lervų valgytojai
  • Amerikietis
  • tikrieji.

Paukščių įvairovei atstovauja 140 gegutės rūšių, kurios labai skiriasi viena nuo kitos. Spalvos atsirado dėl paukščių prisitaikymo prie buveinių.

Kelios kakavos. Plonas kūnas, pailga uodega, stiprios kojos. Jie daugiausia gyvena Centrinėje, Pietų Amerikoje. Gegutės viščiukai auginami patys, tačiau jie taip pat gali parazituoti, dedami kiaušinius kitų paukščių lizduose.

Spurkuotos gegutės. Ilgasis nykščio kaklas suteikė pavadinimą genčiai, kuri gyvena tropikuose ir subtropikuose. Paukščio dydis yra nuo varnos. Spalva yra juodai ruda su žalsvai mėlynu atspalviu. Gegutės lizdas patys sukuria, jauniklius maitina, pakaitomis parodydami jiems rūpestį.

Bėgiojantys (žemės) gegutės. Jie gyvena Vakarų pusrutulyje. Retai kyla oras, dažnai aptinkamas keliuose. Juostelėta spalva, vainikėlio keteros, ilgas kaklas ir uodega padeda manevruoti bėgimo metu ir daro staigius posūkius. Auginant palikuonis gegutė yra lizdo parazitas.

Lervos. Žinomas atstovas yra Brazilijos ani lerva. Dažnai randamas Amerikos žemyne ​​netoli ganyklų, kur visada yra maisto tiekimas parazitiniams vabzdžiams. Pabrėžtinas galingas mažo dydžio bukas, išlygintas šonuose.

Ani lervos

Amerikos gegutės. Jie skiriasi dydžiu, tačiau visi turi ilgas uodegas, stiprias kojas ir elegantiškas formas. Pogrupis dažnai dažomas juodai balta spalva. Sukurkite savo lizdus, ​​retai parazituodami svetimose vietose.

Tikri gegutės. Paplitęs Eurazijoje pavasarį ir vasarą. Žiemojimas vykdomas Afrikoje. Šiai didelei grupei priklauso šeriai, plikieji, drebuliniai, gigantiškieji, drongo ir kitos rūšys.

Dažniausias iš jų yra paprastas gegutė. Koks paukštis jis yra labiau parazitinis iš genties nei kiti, jį sunku nustatyti, tačiau jie visi meta kiaušinius į kitų paukščių lizdus.

Gegutės paslaptys

Pavasarį ar vasaros pradžioje visi išgirdo paslaptingą siautėjimą miške ar parke. Tačiau tik nedaugelis pamatė šį garsiai garsų paukštį, neatskiriamą tarp šakų ir atsargų įpročius. Paukščių dainavimo ypatybės atsispindi pavadinime, be to, įvairiomis Europos kalbomis. Šiek tiek liūdna „gegutė“ netgi siejama su likimo padarymu.

Gegutės savybės ir buveinė

Nepaisant lemtingos dainavimo reikšmės gegutės, paukščio aprašymas nėra įspūdingas: mažo dydžio, vos didesnis už karvelį. Plunksna yra pilkai balta, su skersinėmis juostelėmis išilgai kūno, uodega ilga, o kojos su dviem priekiniais pirštais ir dviem galiniais pirštais, padengtos plunksnomis. Svoris yra tik 100 gramų, o ilgis yra maždaug 40 cm .Paukščio išvaizda primena vanagą ar kitą plėšrūną, šis panašumas padeda jiems išgyventi.

Kai gegutė dainuoja, ji šiek tiek pasislenka skirtingomis kryptimis ir plinta bei pakelia uodegą. Patinas pažįsta garsus, skambindamas savo merginai ir pranešdamas kaimynams, kad teritorija yra užimta. Moteriškos gegutės balsas kitoks, šiek tiek panašus į juoką. Tai išgirdęs, niekas metų neskaičiuos.

Gegutės platinamos plačiai: visoje Europoje, Afrikoje, Azijoje. Jo vieta yra susijusi su praeivių rūšimis, paplitusi. Pririšimas paaiškinamas kiaušinių mėtymu, bet ne tik tai prisideda prie migracijos.

Gyvenami miškai, stepės, taiga gegutėsmigruojančiospaukščių. Nuo balandžio mėnesio jie pamažu pasirodo mūsų vietose, o jau liepą jie susirenka Pietų Afrikoje iš vakarinių regionų, o iš rytinių - į Kiniją ar Indiją. Įdomu tai, kad pirmieji seni paukščiai nuskrenda, o vėliau, iki rugsėjo, jauni paukščiai. Tokiu būdu gegutė - žiemojantis paukštis šiltos šalys.

Yra keli pagrindiniai porūšiai, tačiau bendras gegutė, kuris paukštis paplitę ir atpažįstami dėl jam būdingo dainavimo, jie gyvena įprastose pievose ir laukuose, kuriuos supa kalvos, tarp nendrių palei pelkėtų vietų kraštus.

Tarp kalnų jie randami iki 2500 m, o kartais iki 4000 m aukštyje. Paukščiams nepatinka dykumų zonos, tankūs krūmynai, tundra ir triukšmingi miesto pastatai. Nepažįstamose vietose paukščiai pasirenka tokias vietas, kurios palengvintų savo gimtąsias. Pavasarį jie skuba grįžti į pažįstamas teritorijas.

Gegutės prigimtis ir gyvenimo būdas

Ištirti gegutės elgesį yra nedėkinga užduotis. Ji slapta ir atsargi, beveik nepalieka veiklos pėdsakų. Garsiai praneša apie buvimą, bet neleidžia stebėti. Jūs negalite atskirti daugelio paukščių balsai, gegutė net vaikas atpažins.

Nuotraukoje - įprasta gegutė

Paukštis nėra pritaikytas judėti žemėje. Jei jis nusileidžia grobiui, jis skuba skristi atgal. Dviejų pirštų letenos nemandagiai neša gaidį, kurio žingsnis pakaitomis keičiasi šuoliu. Norimas atstumas slenka iki taikinio taip, kad liktų net pėdų pėdsakai. Suderintas vikšras ar kirminas - tai atlygis už nepatogumus judant.

Gegūnai gyvena atskirai, poros stengiasi sukurti tik laikinai poravimosi sezonui. Kiekvieno paukščio teritorija yra proporcinga jo dydžiui ir amžiui. Patinas gali šiek tiek „atsisakyti turėjimo“ patelei, tačiau jis saugo teritoriją nuo kitų ir garsiai apie tai praneša visiems.

Gegutės maistas

Paukščių racione gausu įvairių vabzdžių. Naikindami kenkėjus, gegutės labai naudingos žemės ūkiui. Nepaisant nedidelio dydžio maisto, jis yra daug aktyvesnis nei artimų giminaičių. Per vieną dieną vienas paukštis gali absorbuoti iki 1500 vikšrų, 15 driežų, 30 žiogų, 40 kopūstų kirminų. Ir tai nėra riba.

Gerai žinomas gegutės sumušimas yra didelė problema maitintojams. Be vabzdžių, jų balsinės paukščių maistu tampa jų lervos, vabalai, kitų paukščių kiaušiniai, varlės, sliekai, šliužai.

Gegutė mėgsta vaišintis laumžirgiais ir žiogais, pagautais pasaloje. Stebėjimas baigiasi greitu metimu sugaunant grobį ir grįžtant į postą. Vikšrų valgymas yra tikras ritualas. Pirmiausia sulaužoma aukos galva, tada žarnos turinys iškratomas aktyviai sukantis ore, tik tada nurydamas grobį.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Pavasariniai poravimosi gegutės šokiai vyksta su meile. Patinas, tarsi gerbėjas, banguoja uodega ir šaukiasi gegutės. Nuleista galva ir sparnai yra pripažinimo ir patrauklumo ženklas. Atnešta šakelė ar stiebas galutinai pavergia patelę.

Yra žinoma, kad gegutės paukščio lizdas - visada nepažįstamas žmogus. Jos rūpestis yra suteikti palikuonims patikimą įtėvį tarp kitų paukščių. Paaiškinimas paprastas: atidėtos sumos išsaugoti negalima gegutė paukštis, kiaušiniai yra daugybė, ir visiems reikia globėjo.

Mėtymas vyksta apgalvotai ir atsargiai. Pirmiausia paukštis stebi „globėjo“ lizdą, laukia priėjimo momento ir palieka gegutės kiaušinius vietoje šeimininko kiaušinių, tiesiog juos išmesdamas. Moteris kurį laiką stebi lizdo savininkų elgesį. Kai ji įsitikina, kad kiaušinis yra priimtas, tada ji palieka postą.

Gegutės kiaušiniai yra palyginti maži, palyginti su paties paukščio dydžiu. Todėl daugelis „įtėvių“ nepastebi pakeitimo, o atvykimas į moterį gąsdina jų spalvos panašumu su plėšrūnais.

Gegutės jaunikliai peri 11–12 dienų, paprastai anksčiau nei kiti. Kova dėl maisto paaiškina jų kovinį elgesį: jie linkę išstumti kitus iš lizdo ir pritraukti daugiau maisto.

Ne visada sėkminga yra liejyklų istorija. Miesto žvirbliai išmoko atpažinti išmestus kiaušinius ir juos išmesti, kiti paukščiai gali mesti lizdą su kažkieno dovana. Tačiau kantriausi tėvai auklėja visus.

Įdomu tai, kad gegutė siekia kiaušinį dėti paukščiui, kuris pats jį iškėlė. Patikimi sargai yra zaryanka, baltas vagonas, daržo raudonasis startas ir miško sūkurys. Dažnai įtėvių dydis yra daug kuklesnis nei kaukolės mokinio.

Ekspertai pažymi, kad jei gegutės rūpintųsi palikuonimis, viščiukų skaičius ir jų balsingumas vis tiek viršytų tėvų galimybes. Todėl jų rūpestis rado kitokią išraišką.

Kaukazų amžius gamtoje yra vidutiniškai nuo 5 iki 10 metų, o nelaisvėje daug daugiau - iki 25–40 metų. Apie laisvą balandį gyvena vidutiniškai, palyginti su vidutiniu dydžiu. Nors gegutės atrodo kaip maži vanagai, jų gyvenimas yra visiškai kitokia istorija.

Kaip įprasta šiek tiek biologijos

Paprastoji gegutė (lat. Cuculus canorus) yra paukštis iš novofaci poklasio, gegutės šeimos, arba gegutė (lat. Cuculidae).
Išoriškai panašus į mažą vanagą. Šiuolaikiniai mokslininkai pabrėžia tik paviršinį gegutės ir vanago paukščių panašumą: pavyzdžiui, aprašytose rūšyse galvos forma, plunksnos detalės ir skrydžio pobūdis šiek tiek primena putpelių. Skrendančiame paukštyje galite pamatyti tamsius skersinius dryžius ant pilvo ir apatinės sparno dalies, pavyzdžiui, vanagą, tačiau jo uodega pastebimai ilgesnė ir briaunomis briaunota pleišto pavidalu, o ne išpjaustyta tiesia linija. Ant medžio sėdinti gegutė, skirtingai nei vanagai, laiko savo kūną horizontaliai, dažnai sparnais žemyn ir uodega pakelta. Paukščio sparnai yra smailūs ir, kaip ir uodega, gana ilgi. Kojos, atvirkščiai, labai trumpos - dėl šios priežasties stebėtojas iš šono gali pastebėti tik pirštus, sugriebiančius atramą. Kaip ir kitų giminingų rūšių, įprastos gegutės kojos turi vadinamąją zygodaktilinę struktūrą: du pirštai nukreipti į priekį ir du atgal, kaip ir pelėdoms. Ši padėtis leidžia geriau išlikti vertikalioje plokštumoje, tačiau apsunkina judėjimą žemės paviršiuje.

Bendras ilgis siekia 32–34 cm, sparnų plotis 55–65 cm, svoris iki 80–190 g. Suaugusiam vyrui visa viršutinė kūno dalis, įskaitant galvą, yra nudažyta tamsiai pilka spalva. Gerklė ir goiteris taip pat yra pilkos spalvos, tačiau šviesesnės pelenų spalvos. Pilvas yra baltas, su tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Vairavimas baltais galais ir dėmėmis išilgai strypų. Patelių plunksna yra dviejų tipų. Dažniausiai patino detales kartojama patino plunksnomis taip, kad lauke labai sunku atskirti skirtingos lyties asmenis, specialistas gali pastebėti rusvą atspalvį ant nugaros, o kartais ir retas bufetines plunksnas ant gerklės ir goiterio. Antrasis spalvų tipas, priešingai, daro moterį visiškai nepanašią į patiną. Šios fazės atstovai yra rusvai raudoni viršuje ir balti apačioje, iš abiejų pusių su tamsiomis skersinėmis juostelėmis. Nugaroje dėmių nėra tik juosmens srityje.

Didžiąją metų dalį bendroji gegutė veda slaptą, tylų gyvenimo būdą. Tik pavasarį ir pirmoje vasaros pusėje patelės, ypač patinai, tampa pastebimos ir triukšmingos, pritraukdamos dėmesį. Garsiausia vyro santuokos daina yra garsiai išmatuotas šauksmas „gegutė ... gegutė ...“, pakartotas daug kartų, sustiprinant pirmą skiemenį.Giedru, ramiu oru galite tai išgirsti net dviejų kilometrų atstumu.
Gegutės gyvena biotopai yra labai įvairūs, tačiau jo kūno sandara ir elgesys rodo, kad iš pradžių tai vis dar yra miško paukštis, evoliucijos metu pritaikytas atviroms erdvėms.
Poligamija būdinga gegutei poravimosi metu, tai yra, kai didelę patino dalį sudaro keli patelių skyriai. Patinas dienos metu skraido aplink savo valdas ir paeiliui lankosi patelėse. O patelė veisimosi sezono metu laikosi tam tikros 2–4 ha ploto teritorijos, ant kurios lizdo jos rūšių auklėtojos.
Paprastasis gegutė yra vienas tobuliausių lizdų parazitų, dedantis savo kiaušinius į kitų paukščių lizdus. Apie 300 rūšių paukščių, turinčių praeivių paukščių, veikia kaip jaunikliai. Išsamiausią sąrašą sudarė rusų ornitologas A. D. Numerovas, o iš jo buvo neįtrauktos visos praeivių rūšys. Reikia pažymėti, kad polinkis parazituoti vienokia ar kitokia forma skiriasi ne tik tolimose diapazono dalyse, bet dažnai ir viename mažame plote. Taip atsitinka, kad vienas iš labiausiai paplitusių įtėvių viename regione retai dalyvauja auginant viščiukus kitame, todėl įvairių šalių ir regionų tyrimai kartais duoda prieštaringų rezultatų.

Didesnis gegutės kiaušinis

Kaukazo lizdus gali auginti paukščiai, perintys lizdus įvairiausiuose biotopuose, kurių šėrimo įpročiai yra įvairūs - nuo karaliaus iki didelių pienligės. Tačiau atsižvelgiant į visą įvairovę, visos šios rūšys turi keletą bruožų, bendrų su parazitu, kurie leidžia gegutei saugiai įsitvirtinti lizde. Visų pirma, tai yra viščiuko išsivystymo rūšis, tinkama lizdo forma ir vieta, būdas perduoti maistą viščiukams įlašinant maisto į snapą. Dažniausiai parazito šeimininkais tampa mažos vabzdžiaėdžių praeivių rūšys: baltasis vagas, paprastasis raudonasis startas, zaryanka, juodaodžių nendrės ir kitos.
Gegutė visą laiką ieško tinkamų lizdų, o jo pagrindiniai pedagogai veisiasi. Instinktas priverčia paukštį grįžti į savo vietinius biotopus ir lizduose ieškoti būtent tų šeimininkų rūšių, iš kurių jis pats gimė. Parazitas prisimena ne tik paukščių išvaizdą, bet ir balsą, miške jis gerai vadovaujasi jų balsais. Palankiausias gegutės pasirinkimas yra aptikti porą lizdo pastatymo metu ir pagal jų elgesį nustatyti jų buvimo vietą. Tai taip pat leidžia jai dėti vieną iš pirmųjų kiaušinių, o tai garantuoja ankstyvesnį viščiuko vystymąsi. Patelė gali valandų valandas sėdėti nejudėdama, stebėdama perinčius paukščius ir silpnai reaguoja net išpuolio atveju. Pastebėjęs tinkamą vietą, paukštis skrenda ir vėl pasirodo toje pačioje vietoje, kai suformuotas kiaušinis yra paruoštas dedeklėms. Paprastai veisimosi sezono metu gegutė deda ne daugiau kaip 10 kiaušinių, kiekvieną kartą naujojo šeimininko lizde. Taip atsitinka, kad viename lizde yra du ar net daugiau parazitų kiaušinių, priklausančių skirtingoms patelėms. Bet kurios rūšies gausa priklauso nuo svyravimų, ir bet kurio praeivio paukščio depresijos laikotarpiais gali būti sunku rasti bent vieną lizdinių paukščių porą. Esant tokiai situacijai, beviltiška gegutė gali išmesti kiaušinį kitam, iš pirmo žvilgsnio.
Kiaušinių dydis yra (20-25) x (15-19) mm. Jų masė yra neproporcingai maža - vidutiniškai šiek tiek daugiau nei 3% suaugusiojo svorio (palyginimui, daugelyje dainų paukščių šis rodiklis svyruoja nuo 8 iki 10%). Tačiau dėl pačios gegutės dydžio jos kiaušiniai beveik visų tradicinių pedagogų gniaužtuose atrodo didesni ir masyvesni nei visų kitų. Jie yra mažesni už šeimininkų kiaušinius tik kai kurių juodgalvių, tokių kaip dainininkai ar baltaodžiai, lizduose.
Jei kiaušinių dydis ir svoris yra daugiau ar mažiau standartiniai, tada jų spalva ir rašto elementai yra nepaprastai įvairūs. Yra kiaušinių su baltais, melsvais, rausvos, tamsiai rudos ar violetinės spalvos lukštais, monotoniškai dažytais arba padengtais įvairiausiomis paviršiaus dėmėmis. Pastarosios gali būti labai mažos smaigalys formos arba užimti didelę dalį apvalkalo paviršiaus marmurinio rašto arba garbanų pavidalu. Europoje išskiriama iki 15 pagrindinių dažymo rūšių. Pasak ornitologų, tyrinėjančių gegutės kiaušinių išvaizdą ir jo savininkus, maždaug 77% atvejų abiejų sąveikaujančių rūšių spalvos, įskaitant jų pobūdį ir detales, yra vienodos. Be išsamaus panašumo, yra apytikslis panašumas, kai iš esmės panašus modelio pobūdis derinamas su įvairiomis detalėmis, kurios leidžia lengvai atskirti nestandartinį kiaušinį, dažnai pastebimas visiškas panašumo trūkumas. Visiškas gegutės kiaušinių ir šeimininkų spalvos neatitikimas būdingas rasėms, parazituojančioms ant miško sūkurio, zaryankos ir dilgėlinės, tačiau tai netrukdo jų tėvams priimti kažkieno kiaušinius savo ir sėkmingai maitinti gegute.

Įprastos gegutės inkubacinis periodas yra 11,5–12,5 dienos. Jei kiaušinis buvo mestas inkubacijos pradžioje, tada viščiukas peri keliomis dienomis anksčiau nei įtėvių jaunikliai, ir ši aplinkybė suteikia jam pastebimą pranašumą kovoje dėl išgyvenimo. Ką tik pasirodžiusi gegutė buvo plika, be jokių embriono pūkų požymių, oda yra rausvai oranžinės spalvos, burnos ertmė oranžinė, svoris svyruoja nuo 2,5 iki 3,6 g. Kaip ir naujai išperinti jaunikliai praeivių, gegutės vokai yra sandariai uždaryti, tačiau ausų kanalai lieka atviri. Gegutės jauniklis metodiškai iš savo lizdo išmeta visus kiaušinius ar įtėvius. Jis yra daug didesnis nei jo įtėviai, todėl manoma, kad jis siekia monopolizuoti visą maistą, kurį atveža lizdo savininkai. Šiek tiek gegutė stumia kitus kiaušinius per lizdo kraštą. Jei šeimininkai jaunikliai išsirita prieš kaukolę, jis, gimęs, taip pat išstums visus viščiukus iš lizdo. 14 dieną paprastosios gegutės jauniklis yra maždaug tris kartus didesnis nei suaugusių nendrių nendrė.

Paprastosios gegutės veisimosi zona apima visas klimato zonas nuo miško tundros iki Palaearctic regiono dykumų ir subtropinių miškų, nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno. Beveik visur tai įprastas, kartais daugybė vaizdų. Būdamas tipiškas migruojantis paukštis, paukštis žiemą praleidžia Afrikoje ir Azijos atogrąžų platumose.
Paprastoji gegutė beveik visuotinai laikoma migruojančiu paukščiu, kuris nesibaigia veisimosi vietose ilgiau nei tris ar keturis mėnesius per metus. Tačiau informacija apie jos žiemojimo vietas yra fragmentiška ir kartais prieštaringa, o tai siejama su ypač slaptu gyvenimo būdu. Paukščiai sugeba įveikti iki 3600 km vienu skrydžiu nesustodami pailsėti, o bendras žiemos stočių atstumas nuo lizdų vietų siekia 5–6 tūkstančius km ar daugiau. Žiemoja Afrikoje ir Pietryčių Azijoje.

Gyvenimo būdas ir buveinė

Paukščiai pasirinko daug buveinių, apimančių beveik visą Žemės rutulį, išskyrus Antarktidą ir Antarktidą. Gegutės masiškai paplito Amerikos žemyne ​​ir Eurazijoje.

Paukščius vilioja šiltas klimatas ir teritorijos su gausiais lapuočių miškais. Jie nemėgsta tankios taigos su nepralaidžiais spygliuočių augalų tirščiais. Daugelyje retų miškų dauguma gegnių rūšių yra įvaldę viršutines medžių pakopas, tik keliose apsigyveno miško stepėse. Evoliucija pamažu pritaikė paukščius atviroms erdvėms.

Nustatykite gegutė migruojantis paukštis ar ne, gali būti jo lizdo vietoje. Tos rūšys, kurios peri jauniklius vidutinio klimato juostoje, žiemoja žiemoti į Afriką, Kiniją, Indiją. Šiaurės Argentina paukščiai klajoja į Argentiną.

Sezoninių skrydžių metu gegutės be poilsio įveikia daugiau nei 3000 km; bendras atstumas nuo lizdų susidaro 6000 km. Stebėti migracijas sunku dėl slapto paukščių egzistavimo. Kaukazės nepuola pulkai.

Jie skraido lėtai, taupo jėgas. Pietiniuose regionuose žiemojimas trunka apie 3 mėnesius. Tropikuose gegutė - žiemojantis paukštissėslus.

Nepaisant gegutės paplitimo, jas stebėti sunku. Jie gyvena vienišą gyvenimą, tik veisimosi laikas juos traukia vienas prie kito. Plunksnoti paukščiai pažįsta mišką ir jame gyvenančius paukščius. Teritorijos tyrimas matuojamas hektarais.

Būdamas lizdo parazitas, paslaptingas gegutės paukštis pasirenka įtėvius savo atžaloms. Šimtai paukščių rūšių tapo globėjais savo noru. Pati gegutė nesivargina nei lizdo konstrukcijos, nei jauniklių maitinimo darbų. Neatsitiktinai paukščio vardas tapo buitiniu vardo motinų vardu, kuri paliko savo vaikus.

Tarp daugybės rūšių yra daugybė tropinių gegutės, gana gebančių maitinti ir auginti palikuonis. Todėl neverta visų paukščių laikyti parazitais. Visuomeninė paukščių nauda yra miškų ir sodo sklypų naikinimas nuo kenksmingų vabzdžių ir vikšrų.

Įdomūs faktai

- Gegūnai gamtoje gyvena apie 10 metų.
- Žodis „gegutė“ kilęs iš skambus paukščio tariamas skambus gegutė. Jo vardas panašus į daugelio tautų: kukurūzai Bulgarijoje, kukačka Čekijoje, Kuckuck Vokietijoje, coucou Prancūzijoje, cucul Rumunijoje, cuculo Italijoje, gegutė JK.
- Garsiausias faktas apie gegutę: ji neaugina savo lizdų ir kiaušinius deda svetimšaliuose.
- Skrendant gegutės spalva primena plėšrųjį paukštį. Dėl šios priežasties patinas gegutė gąsdina lizdo šeimininką, o tuo metu patelė meta kiaušinį.
- Gegutė turi 10–16 sekundžių kiaušinį dėti į lizdą.
- Išmesti kiaušiniai beveik sutampa su lizdo savininkų kiaušiniais. Moteriška gegutė per vieną sezoną gali dėti nuo 8 iki 25 kiaušinių, tačiau iš kiekvieno 5 išmestų kiaušinių išgyvena tik vienas viščiukas.
- Laikotarpis nuo kiaušinių padėjimo iki viščiukų perėjimo kauke yra trumpesnis nei tų rūšių, kurių lizduose jie yra.
- Įrodyta, kad veisimosi sezono metu gegutė saugo tų paukščių „lizdo vietą“, kur patelės turėtų dėti kiaušinius, nes jei viename lizde yra du šių paukščių kiaušiniai, jaunikliai greičiausiai mirs dėl maisto trūkumo.

- Visų pirma senovės graikų filosofas Aristotelis „Gyvūnų istorijoje“, lygindamas du paukščius, minėjo tikėjimą, kad abu jie yra skirtingi to paties tvarinio veidai, galintys reinkarnuotis.
- gegutės ašaros (Orchis spotted / Lychnis flos cuculi) dažnai buvo naudojamos kaip stebuklinga priemonė, užtikrinanti gerus sutuoktinių santykius. Iš žolių šaknų jie domėjosi negimusio vaiko lauku, jaunos moterys taip pat gėrė nuo šios šaknies nuovirą su žodžiais: „Kokuška, paleisk mane iš savo sūnaus-dukters“.
- Tiek Danijoje, tiek Švedijoje jie visą gyvenimą kankina paukštį, Japonijoje jie laiko keliautoją į kitą pasaulį, artimai susijusį su mirtimi. Ir ji sklando bėdoje, ir prie jūros, ir prie ugnies.
- Balandžio pirmoji diena, mums žinoma kaip „kvailių diena“, Škotijoje vadinama „gegutės diena“.
- Per sovietų ir suomių karą 1939–1940 m. Suomių snaiperiai, šaudantys iš medžių viršūnių, buvo vadinami gegūnėmis. Gegutė taip pat yra įprastas Ku serijos garvežių (sustiprintų Kolomensky), pagamintų Rusijoje XX amžiaus pradžioje, pavadinimas.

- Įrašas yra apie paprastą gegutę (Cuculus canorus). Plunksnos dydis ir spalva yra labai panaši į kurčiąją gegutę (Cuculus saturatus), kuriai šimtą metų ornitologai neišskyrė jos kaip savarankiškos rūšies. Iš tikrųjų abiejų paukščių skerdenas kolekcionavimo metu vis dar sunku nustatyti. Tai yra vadinamosios dvynių rūšys, kurios neturi glaudžiai susijusių ryšių. Juos vienija tik išorinis panašumas ir lizdinis parazitizmas.
„Suaugęs gegutė per valandą suvalgo iki šimto vikšrų. Tai veikia dešimt valandų“. Ir jei miške, kuriame ji gyvena, atsiranda daug kenkėjų, tada paukštis veiks, kol jis sunaikins visus vabzdžius.
„Gegutės skorpiono nuodai yra visiškai nekenksmingi“.
- Įdomus gegutės veislės bruožas yra tai, kad patelėje beveik nėra balso. Ji skleidžia būdingą gurguliuojantį triuką, bet vyrai garsiai balsuoja.
- Mažoji gegutė, būdama vis dar akla, kurčia ir visiškai nuoga, išsprendžia savo apgyvendinimo problemas išmesdama iš savo lizdo kiaušinius ar paukščių lizdus - keletą kitos rūšies lizdus pakeičia gausesniais palikuonimis.
Metimo instinktas trunka 3–4 dienas, o paskui išnyksta. Bet net jei įtėvių jaunikliai nebuvo „už borto“, jie vis tiek pasmerkti: gegutė sulaikys visą jų atsineštą maistą.
- Gegutės laikrodis yra ne tik Rusijos, bet ir Vokietijos simbolis. Čia galima rasti didžiulį medinių paukščių pasirinkimą. Linksmas gegutės laikrodžių gaminimas Juodojoje girioje prasidėjo XVII a.

Pin
Send
Share
Send