Apie gyvūnus

Viename kupranugario dromedare

Pin
Send
Share
Send


Camelus dromedarius - vienos kupranugario kupranugaris - žinduolių rūšis, priklausanti kupranugarių šeimai. Šie gyvūnai gali būti randami daugelyje Afrikos ir Azijos sričių. Šiurkščiai kupranugaris šiose vietose laikomas augintiniu.

Kai jie buvo sutramdyti, šiandien sunku pasakyti užtikrintai. Remiantis kai kuriais pranešimais, jų prijaukinimas įvyko Arabijos pusiasalyje. Greičiausiai tai įvyko trečiajame tūkstantmetyje prieš mūsų eros pradžią.

Pirmasis kupranugarių raitelių paminėjimas yra Asirijos obeliskas. Ant vaizdų yra 661–631 metų reljefai. Pr e. Ant jų, kaip taisyklė, rodomi du raiteliai ant kupranugario. Vienas iš priekio kontroliuoja gyvūną, o antrasis, pasisukdamas, šaudo lanku.

Būdamas augintinis, vienas kupranugaris pasklido pakankamai vėlai. Remiantis kai kuriais pranešimais, gyvūnų prijaukinimas greičiausiai įvyko ne anksčiau kaip I tūkstantmečio antroje pusėje iki mūsų eros pradžios. Vėliau platinimo aplinka nuolat gerėjo. Dažniausi kupranugariai dykumoje.

Šiandien žmogus veisiasi įvairių veislių vienažiedžius kupranugarius. Kiekviena veislė atlieka specifines užduotis. Yra, pavyzdžiui, plokščias, kalnuotas kupranugaris.

Pavadinimas - „dromedar“ - iš graikų kalbos išverstas kaip „bėgantis“. Skirtingai nuo kitų šios šeimos atstovų, „Camelus dromedarius“ turi aukštesnes kojas, šviesesnius plaukus. Vienas kupranugaris pasižymi kai kuriomis kaukolės ir kaulų procesų slanksteliais struktūrinėmis ypatybėmis.

Dromedaro ilgis yra apie 2,3-3,4 metro. Ties ketera jis gali siekti nuo 1,8 iki 2,3 metro. Skirtingai nuo baktro, Dromedaras turi vieną kuprą. „Camelus dromedarius“ sveria nuo trijų šimtų iki septynių šimtų kilogramų. Vieno kupranugario kupranugario uodega yra ne ilgesnė kaip penkiasdešimt centimetrų. Paprastai vilna turi smėlio atspalvį, tačiau randami individai nuo baltos iki tamsiai rudos spalvos. Galvos, nugaros ir kaklo viršuje plaukai yra ilgesni.

Vienagalviai kupranugariai išsiskiria ilgu kaklu, pailga galva. Viršutinė lūpa turi dvišakę struktūrą, šnervės pateikiamos įtrūkimų pavidalu, kurias prireikus gyvūnas gali uždaryti. Vienas kupranugaris turi labai ilgas blakstienas. Ant kojų, kelių ir kitose vietose jis turi daugybę ragenų. Kaip vienas kitas kupranugaris, kaip ir kiti šeimos nariai, turi tik du kojų pirštus.

Gyvūnai yra labai prisitaikę prie sausringo klimato. Jie ilgą laiką gali išsiversti be vandens, išlaikydami jo atsargas savo kūne. Ant pakaušio galo yra riebalų sankaupų. Jų gyvūnai naudoja energiją. Kupranugarių skystis laikomas skrandyje.

Pastebima, kad gyvūno kūno temperatūra naktį žymiai sumažėja. Po pietų temperatūra kyla labai lėtai. Tai leidžia kupranugariui neprakaituoti. Ypač sausu metų laiku gyvūnas gali numesti daugiau nei dvidešimt penkis procentus savo svorio, nemirdamas nuo bado ar troškulio. Tuo pačiu metu kupranugaris geria labai greitai. Dėl to per beveik dešimt minučių jis gali susigrąžinti prarastą svorį.

Dromedarų, kaip naminių gyvūnėlių, paplitimo sritis apima visą Šiaurės Afriką, Vidurinius Rytus ir pačią Indiją. Turkestanas laikomas šiauriausiu jų buveinių tašku. Čia, kaip ir Mažojoje Azijoje, galima rasti ir vienos kupranugario kupranugarių, taip pat bakterijų.

Dieną dromedarai yra gana aktyvūs. Tie kupranugariai, kurie gyvena laukinėje gamtoje, dažniausiai sudaro haremo grupes, kuriose yra kelios patelės, patinas ir palikuonys. Dažnai jauni vyrai susiburia į grupes. Tačiau tokios asociacijos trunka neilgai.

Kupranugariai yra žolėdžiai. Jie maitinasi įvairių rūšių augalais, įskaitant sūrus ir dygliuotus.

SAVYBĖS

Dromedaras yra puikiai pritaikytas gyvenimui ekstremaliomis klimato sąlygomis dykumoje. Dromedaras gali gyventi tose vietose, kur kiti kanopiniai gyvūnai nebūtų gyvenę kelias dienas. Stori antakiai ir ilgos blakstienos patikimai apsaugo kupranugario akis nuo saulės ir smėlio.

Dromedariai, kurie gyvena Sacharoje, visą žiemą gali išsiversti net ir be vandens, nes jie kartu su šlapimu ir išmatomis pagamina nereikšmingą kiekį jo. Kupranugarių oda atspari džiūvimui. Įdomu tai, kad net esant aukštai oro temperatūrai jie nepatiria didelio prakaitavimo, kaip ir kiti gyvūnai.

Dauginimas

Dromedariai veisiasi bet kuriuo metų laiku. Moteriški kupranugariai kelis kartus per metus sulaukia estrus. Tai padidina šansą pastoti kubą. Patinai provėžų metu yra labai agresyvūs. Susijaudinęs patinas pripučia maišo formos minkšto gomurio, primenančio didelį raudoną rutulį, procesą. Dromedarijos poruojasi sėdint ar gulint ant šono, kas yra gana neįprasta tokio dydžio gyvūnams. Paprastai jaunikliai gimsta lietaus sezonu, kai net dykumų regionuose trūksta maisto.

Kupranugaris pagimdo savo vienintelį vaiką stovėdamas. Naujagimiai turi minkštus ir banguotus plaukus. Kaip ir kitų kanopinių paukščių jaunikliai, kupranugariai gali judėti beveik iš karto. Praėjus maždaug 3 valandoms po gimimo, jie jau bėga, tačiau kitus metus maitinasi motinos pienu.

Kupranugaris ir žmogus

Žmonės, kurie gyvena dykumų vietose, yra labai priklausomi nuo kupranugarių. Tūkstančius metų šie gyvūnai padėjo žmonėms, jie gabena prekes, traukia plūgą ir tiekia vandenį į laukus. Taigi kupranugariai didina dykumų vietovių derlingumą ir populiaciją.

Kupranugariai yra ne tik darbas. Gyvūnai žmonėms taip pat suteikia beveik viską, ko jiems reikia gyvenimui: maistą, drabužius ir netgi apsaugo nuo neigiamų gamtos reiškinių. Jų mėsa labai skani, valgomas kupranugarių pienas, kuriame gausu riebalų.

BENDROSIOS NUOSTATOS. APRAŠYMAS

Arabų šalyse jis yra mylimas kaip naudingiausias padaras, kurį žmogui suteikė Alachas. Arabijos šalyse kupranugarių lenktynės yra labai populiarios.

Apie vieno kupranugario kupranugarį jie sužinojo vėliau nei apie dviejų kupranugarių kupranugarį. Apie laukinius dromedaro protėvius nieko nežinoma. Jo tėvynė yra Arabijos dykumos. Pasaulis apie tai sužinojo, kai Palestinoje pradėjo atsirasti klajoklių beduinų gentys iš arabų užkampių prieš 3 tūkstančius metų. Į šiaurę nuo dromedaro galima rasti arčiau Turkmėnistano ir Uzbekistano. Šaltos žiemos neleidžia gyvūnui stipriai plisti. Dromedaras dykumų žmonėms, padėjėjas ir maitintojas. Jis išsiskiria greitesne eisena (taigi jos graikiškas pavadinimas „Dromayos“, reiškiantis greitai judančius) nei „Bactrian“ (dviejų kupranugarių kupranugaris) ir atsparumu karščiui. Be to, dromedaras duoda daugiau pieno, kurį labai vertina dykumos gyventojai. Sultingas kupranugarių pienas, praskiestas vandeniu, labai gerai numalšina troškulį. Nuo to laiko prasidėjo triumfinis vieno kupranugario procesija per visas karštas pasaulio dykumas. Jos paplitimas Šiaurės Afrikoje, Irane, Afganistane, Pakistane ir Šiaurės Indijoje sutapo su didžiųjų šių šalių teritorijų dykumėjimu. Štai kodėl milijonų žmonių gyvybės Afrikos ir Azijos dykumose vis dar yra visiškai priklausomos nuo dromedaro. Šiais laikais klajoklių dykumų gentys jį naudoja kaip gabenamą ir pakuojantį gyvūną, kuris be vandens gali atlaikyti dvi savaites sunkaus darbo. Jos mėsa naudojama maistui, o pienas malšina troškulį.

AR ŽINAI, KAD.

  • Kupranugariai vadinami „dykumų laivais“ dėl to, kad jie vaikšto šiek tiek pakreipę, ir todėl, kad kupranugariai yra beveik vienintelė transporto priemonė šiuose regionuose.
  • Kupranugariai nuo kitų žinduolių skiriasi kraujo ląstelių struktūra: jie yra ovalūs.
  • Kupranugariai nerija nesuvirškintą skrandžio turinį. Kartais kupranugariai gali spjaudytis, pavyzdžiui, zoologijos sodo lankytojai.
  • Kupranugaris puikiai pritaikytas gyvenimui sausringose ​​vietose ir ilgą laiką gali eiti be vandens. Bet kai jis geria, per 10 minučių jis sugeba išgerti iki 100 litrų skysčio.

DRAMADERIO IR BAKTRINIO PALYGINIMAS

Pėdos: kiekvienoje kupranugario kojelėje yra 2 dideli kanopos su trinkelėmis, kurios, ištemptos, padeda judėti palei laisvą, karštą smėlį.

Vilna: plona, ​​banguota galva, apsaugo dromedarą nuo saulės spindulių.

Kojos: ilgas ir plonas, su ryškiomis sruogų jungtimis, kurios apsaugo nuo nudegimų, kai kupranugaris guli ant smėlio.

Nosis: siauros įpjovos formos šnervės smėlio audrų metu gali visiškai užsidaryti.


- Dromedarinė buveinė

GYVENAMOSIOS VIETOS

Manoma, kad dromedarijos yra iš Arabijos. Dabar prijaukinti kupranugariai platinami iš Šiaurės Afrikos ir Centrinės Azijos į Mongoliją. Dromedariai taip pat gyvena Australijoje.

IŠSAUGOJIMAS

Kaip augintinių, dromedarijų yra labai daug, o gamtoje jie greičiausiai jau išnykę. Laukinių kupranugarių populiacijos gyvena tik Australijoje.

Kupranugaris šypteli, pasirodo! Vaizdo įrašas (00:02:06)

Altajaus kalnuose sutikome kupranugarį. Mes jį maitinome, o jis padėkojo mums skaniu iešmeliu.
Kupranugariai (lot. Camelus) yra žinduolių (corpus callosum) gentis. Tai dideli gyvūnai, pritaikyti gyvenimui dykumoje.
Yra du kupranugarių tipai:
? Bactrian arba Bactrian kupranugaris (C. bactrianus)
? Dromedaras, rečiau - dromedaras arba kupranugaris (viena druska) (C. dromedarius)
Abi kupranugarių rūšys buvo prijaukintos daugiau nei prieš 5000 metų. Laukinių kupranugarių populiacijos išliko Gobi dykumoje ir jas atrado N. M. Prževalskis. Šiais laikais svarstomas laukinių dviejų kupranugarių kupranugarių aklimatizacijas Jakutijos Pleistoceno parke. Naminiai kupranugariai dažniausiai naudojami kaip gyvūnai su pakaba ir grimzlė. Kai kuriuose sausringuose Šiaurės Amerikos ir Australijos regionuose šie gyvūnai buvo išleisti į gamtą, kur jie puikiai įsišaknijo ir veisiasi. Laukinių kupranugarių skaičius Australijoje 2008 m. Viršijo 1 000 000 ir auga 11% per metus. Tai didžiausia laukinių kupranugarių populiacija pasaulyje, susidedanti daugiausia iš dromedarijų.
Rusijoje veisiami vienos veislės kupranugarių kupranugariai - „Arvana“ ir trys dviejų kupranugarių kupranugarių veislės - Kalmyko, Kazachijos ir Mongolijos. Vertingiausia veislė yra Kalmyk
Lotyniškas pavadinimas Camelus kyla iš graikų kalbos. į bendrą semitų „gamalą“ (arabų kalba).
Rusiškas žodis „kupranugaris“ yra iškreiptas kalmiko „burgud“, reiškiantis „kupranugaris“. Anot ūkininko, kupranugaris yra kilęs iš senovės skolinimosi iš gotikos šaltinio, kuriame ulbandus reiškė „dramblį“.
Suaugusio kupranugario masė yra 500–800 kg, reprodukcinis amžius prasideda nuo 2–3 metų. Kupranugariai gali gyventi iki 20 metų.

Meksiko zoologijos sode gimė kupranugaris. Vaizdo įrašas (00:01:39)

Meksiko zoologijos sode gimė kupranugaris

Pirmą kartą per devynerius metus Chapultepeco zoologijos sodas Meksike švenčia vieno kupranugario ar dromedario gimimą. Kūdikis gimė balandžio 5 d. Ir svėrė 24 kilogramus. Dabar jis užaugo, o lankytojai gali į jį pažiūrėti.

Zoologijos sodo direktorius sako, kad kupranugaris yra visiškai sveikas, tačiau yra dirbtinai maitinamas. Motina iškart po gimdymo jo atsisakė.

Chapultepeco zoologijos sodo direktorius Juanas Arturo Rivera:
„Mums reikėjo išspręsti šią problemą su atžalomis, nes tai yra pirmas kartas, kai motina parodė agresiją kub. "Atskyrėme jį nuo motinos, nes ji buvo labai nervinga ir pradėjo dirbtinai maitintis."

Zoologijos sodo administracija pakvietė žmones pasirinkti kupranugario pavadinimą. Balsavimas vyksta internete. Tačiau tolimesnis kūdikio likimas dar nenustatytas.

Chapultepeco zoologijos sodo direktorius Juanas Arturo Rivera:
„Mes turime dirbti, kad jis grįžtų į šeimą. Kai tik tai atsitiks, jis liks su mumis kelerius metus, kol nustatysime, kas bus geriau: palikti čia reprodukcijos tikslais ar pasikeisti. “

Vieno kupranugario kupranugariai ar dromedarijos, kurie graikų kalboje reiškia „bėgioti“, yra daug mažesni nei jų kolegos su dviem kumščiais. Jų laukinės populiacijos neišgyveno iki šių dienų, tačiau laukiniai medžiotojai dromedariai vėl gyvena Australijoje.

Daugelyje Azijos ir Afrikos regionų žmonės naudojasi kupranugariais kupranugariais, taip pat jais važinėja. Jie yra prisitaikę prie sausringo klimato ir mėnesį gali išsiversti be vandens, o jei nešios lagaminus, tada savaitę. Kupranugariai per 10 minučių gali išgerti beveik 100 litrų vandens.

Pin
Send
Share
Send