Apie gyvūnus

Okapia (Okapia johnstoni)

Pin
Send
Share
Send


Kas yra arklys, zebra ar žirafa? Jo išvaizda sujungia visus šių gyvūnų požymius. Iš pirmo žvilgsnio okapi yra panašūs į arklius, tačiau jų kaklas ir galūnės yra ilgesni nei paprasto arklio. O dažymas paprastai klaidina.

Okapi arba „miško žirafa“ (lat. Okapia johnstoni) (gim. Okapi)

Okapi yra reta porakanopių gyvūnų rūšis iš žirafų šeimos.

Jie gyvena tik Kongo upės baseine (Kongo Demokratinė Respublika). Okapi labiau mėgsta tankius atogrąžų miškus šios šalies šiaurėje ar rytuose.

„Okapi“ spalva yra labai graži ir keista: snukis tamsiai baltas, kojos ir kryželis dažytos juodai baltomis juostelėmis, o pats kūnas turi kilnią šokolado spalvą, kuri saulėje šviečia įvairiais raudonos spalvos atspalviais.

Gyvūno aukštis ties ketera siekia 160 centimetrų, o ilgis nuo galvos iki uodegos yra 2 metrai. Nepaisant ne per didelių dydžių, jie sveria padoriai, iki 250 kilogramų.

Palyginimas su žirafa

Patinai yra šiek tiek žemiau nei patelės, ant galvos užauga 2 trumpi ragai. Patelės negali pasigirti tokiu „galvos ornamentu“.

Okapi patinas su "galvos ornamentu" Patelės be ragų

Jų liežuvis yra mėlynas, kaip ir Chow Chow šuo. Be to, jis yra toks ilgas, kad gyvūnas galėtų lengvai juos pasiekti akimis. Tokio ilgio liežuvis reikalingas, kad jie galėtų patraukti sultingus lapus nuo medžių šakų. Be okapi medžių lapų, labai mėgsta vaisius ir grybus, jie taip pat gali valgyti žolę ar paparčius.

Ilgas liežuvis

Okapi yra dienos gyvūnai, tačiau nepaisant to, jie stengiasi niekam nieko neįžvelgti. Jie drovūs. Geriau apsistoti po vieną. Gamtoje labai retai juos galima rasti mažomis grupėmis. Tik poravimosi sezono metu jie vaikšto poromis. Kartais porą lydi praėjusių metų kubas.

Nėštumas okapi trunka 450 dienų. Jie gimdo lietaus sezonu, kuris trunka nuo rugpjūčio iki spalio. Gimdymui patelė ieško ramioje ir atokioje vietoje. Naujagimis kūdikis, kol sustiprės, slepiasi savo pastogėje. Motina jį randa balsu. Pirma, ji duoda savotišką mostelėjimo signalą, švelniai švilpdama, ir kūdikis reaguoja. Patelė ir kubelis yra labai pritvirtinti vienas prie kito.

Okapi kubas

Okapi yra labai jautrūs besikeičiančioms situacijoms, todėl juos užfiksuoti zoologijos sodams yra nepaprastai sunku. Pasaulyje yra tik 20 darželių, kuriuose galite pamatyti šiuos gražius gyvūnus.

Kas yra okapi?

Jos rūšis yra nykštukinė miško žirafa, nors ji neturi tiek daug bendro su šiuo gyvūnu. Okapi labiau primena zebrą, tačiau mokslininkai žino geriau. Jie patikimai nustatė, kad šis žvėris priklauso žirafų šeimai.

Dažymas

Ryškus okapi bruožas yra nuostabi jo spalva. Gyvūno kojos yra padengtos juodos ir baltos juostelėmis, kurios padidina panašumą į zebrą. Snukis tamsus, bet skruostai šviesūs, beveik balti. Kūnas yra rudas su rausvu atspalviu.

Kaip tai atrodo

Okapi yra labai neįprastas gyvūnas. Iš išvaizdos iškart aišku, kad tai artimas žirafos giminaitis. Tačiau nepaisant to, okapi tuo pačiu metu primena zebrą, elnį ir arklį. Jo kūno ilgis yra apie 2 m, svoris - 230–240 kg, keteros aukštis - 140 cm. Tuo pat metu vyrai yra mažesni nei patelės, be to, nuo pastarųjų skiriasi dviem trumpais ragais. Plonas raumeningas kūnas, ilgas elastingas kaklas, maža galva ir labai išraiškingas žvilgsnis - kai kurie išoriniai okapi bruožai. Gyvūnų plaukai yra trumpi ir aksominiai, šviesoje jie gražiai blizga įvairiais atspalviais - nuo rausvai iki tamsiai rudos spalvos. Okapi snukis yra lengvas, o ant kojų - tamsios, beveik juodos juostelės, panašios į zebro juosteles. Kitas neįprastas okapi struktūros bruožas yra neįtikėtinai ilgas mėlynas liežuvis stuburiniam gyvūnui. Jie nusiplauna akis okapi ir gauna tinkamą maistą, taip pat lengvai atskiria pumpurus ir lapus nuo šakų.

Paskirstymas

Okapi turi aksominę šokolado spalvos vilną, kuri spindi rausvais atspalviais. Galūnės yra baltos arba šviesiai rudos, snukis yra juodai baltas. Kaklas ir kojos yra gana ilgi, nors ir ne tokiu pat laipsniu, kaip ir susijusiai stepinei žirafai. Patinai turi du trumpus ragus (ossikonus) su kasmet keičiamais antgaliais; patelių ragai neturi. Okapi svoris yra apie 250 kg. Kūno ilgis yra apie 2,1 m, uodega 30–40 cm, keteros aukštis 150–170 cm. Patelės yra vidutiniškai šiek tiek aukštesnės nei vyrai. Okapi liežuvis yra toks ilgas, kad gyvūnas laižo savo akis.

Paskirstymas |Matmenys

Nepaisant giminystės su žirafa, okapi dydis nebuvo toks pasisekęs. Aukštis ties ketera neviršija 160 cm, o ilgis nuo snukio krašto iki uodegos galiuko yra apie du metrai. Bet svoris gana įspūdingas - apie 250 kg.

Ir kojos ryškiai išsiskiria, jos trenkia per ilgį, todėl okapi kūnas yra šiek tiek neproporcingas.

Tai yra nuostabi okapi galvos dalis. Spalva ypatinga. Okapi liežuvis yra mėlynas. Jis gali smogti per savo ilgį - apie 36 cm., Ir tai ne tik taip. Naudodamiesi liežuviu, miško žirafos iš medžių pašalina žalumynus, taip pat prižiūri jų akis ir ausis.

Konstrukcijos ypatybės

Okapi turi rausvai tamsias nugarėles ir ryškias horizontalias baltas juosteles ant priekinės ir užpakalinių kojų, todėl iš tolo jos atrodo kaip zebros. Šis žymėjimas, galbūt, padeda kūdikiams sekti savo motiną per tankius miškus, taip pat gali būti naudojamas kaip priedanga. Okapi turi storą tamsiai violetinės arba rausvai rudos spalvos kailį. Liesdamas, jo kailis atrodo kaip aksomas. Riebi oda leidžia okapi lietingomis dienomis išlikti sausa.

Okapi kūno forma panaši į žirafą, išskyrus kaklą, kuris yra daug trumpesnis. Kaip žirafa, okapi turi ilgas kojas ir tvirtą kūną. Okapi taip pat turi labai ilgus liežuvius (apie 35 cm), kad nuo medžių būtų nupinti lapai ir pumpurai. Jų liežuvis yra toks ilgas, kad jie gali nusiplauti vokus ir išvalyti ausis iš vidaus ir į išorę. Galite pastebėti, kad liežuvis yra melsvai pilkas. Okapi turi dideles, vertikaliai į viršų iškeltas ausis, kurios sklinda net nereikšmingi garsai. Jų labai išplėtota klausa leidžia išvengti nemalonumų. Patinai ant galvos turi trumpus ir odelę dengiančius ragus. Jie šiek tiek pasvirę atgal, o tai leidžia nesusipainioti miško medžių šakose.

Vidutiniškai okapi uodegos ilgis nuo galvos iki uodegos pagrindo yra 2 m, o aukštis - nuo 1,5 iki 2 metrų. Jų uodegos yra labai ilgos (30 - 42 cm). Šių gyvūnų svoris svyruoja nuo 200 iki 350 kg.

Mityba

Okapi - žolėdžiai gyvūnai, maitinami medžių lapais, pumpurais, žolelėmis, paparčiais, vaisiais ir grybais. Daugelis augalų rūšių, kuriomis maitinasi Okapi, yra nuodingos žmonėms.

Tyrimai parodė, kad jie naudoja anglį iš medžių, kuriuos sudegino žaibas. Lauko stebėjimai parodė, kad be daugybės mineralinių druskų, jų kūne yra sieros, šiek tiek sūraus rausvo molio, randamo prie upių ir upelių.

Moterys okapi dažniausiai vaikšto iki 0,8 km per dieną ieškodamos maisto, dažniausiai gerai apvažiuotais takais. Patinų kelionių atstumai apima didelę teritoriją, jie gali nuvažiuoti iki 2,5 km per dieną. Jie leidžia kitiems patinams likti šalia jų, o patelės juda savarankiškai ieškodamos maisto.

Gyvenimo būdas

Okapi yra labai drovūs, jų neįprastas kailio atspalvis slepiasi giliame miške. Okapi nėra socialūs gyvūnai ir mėgsta gyventi didelėse nuošalesnėse vietose. Jie susirenka tik veisimui ir tolesnei palikuonių priežiūrai. Tačiau jų namų intervalai susikerta ir paprastai tankis yra 0,6 žmogaus / km2. Deja, dėl miniatiūrinių jų buveinių dydžio atsirado okapi populiacijos problemų. Teritorijos trūkumą lemia žmonių vystoma žemė ir kiti ribojantys socialiniai veiksniai.

„Okapi“ savo teritorijoje turi keletą komunikacijos būdų. Vienas iš jų yra dervingų medžiagų kvapas iš liaukų, esančių ant kojų. Dėl gero kvapo okapi, nugramzdinęs žemę, gali nustatyti, kas buvo šioje vietoje. Teritorija taip pat paženklinta šlapimu.

Okapi ir žirafa priklauso tai pačiai šeimai, tačiau okapi neturi tokio ilgo kaklo. Taigi, kodėl, jei jie yra tokie panašūs, okapi nėra toks aukštas? Atogrąžų miškuose, kur gyvena okapiai, ant medžių kabo šakos, o aplink yra daug šaknų ir kamienų. Okapi turėtų turėti trumpas kojas ir kaklą, kad sumaniai nusisuktų nuo šių kliūčių.

Naujagimio okapi atsistoja ant kojų per 30–60 minučių po gimimo. Jie yra tokios pačios spalvos kaip ir suaugusieji, tačiau turi trumpus plaukus išilgai stuburo, kurie paprastai išnyksta per 12–14 mėnesių. Gamtoje motinos slepia naujagimius vienoje vietoje, reguliariai grįždamos į juos. Visišką brandą jie pasiekia sulaukę trejų metų.

2008 m. Tyrėjai iš San Diego atrado, kad okapi turi savo slaptą kalbą. Mokslininkai atidžiai stebėjo ir įrašė savo garsus į magnetofoną. Atkuriant buvo girdimas tik kosėjimas, švilpimas ir švilpimas. Tačiau aplinkos jutimo laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad okapi kalba labai žemu dažniu, kuris nėra girdimas žmogaus ausiai. Tik per specializuotas kompiuterines programas galima išgirsti visus šiuos infraraudonųjų spindulių garsus.

Atradimų istorija okapi

Vakarų pasaulyje Okapi nebuvo žinomas iki XX amžiaus. Nors yra versija, kad APadanos fasade Persepolio mieste penktojo mūsų eros amžiaus pradžioje jo paveikslas buvo nutapytas.

Daugelį metų europiečiai iš Afrikos girdėjo apie tokį gyvūną ir pradėjo jį vadinti „Afrikos vienaragiu“. Tyrinėdamas Kongą, Henry Mortonas Stanley paminėjo asilą, kurį vietiniai gyventojai vadino „atti“. Tyrėjai turėjo labai neaiškų supratimą apie gyvūną. Pastebėjome per krūmus bėgančią dryžuotą būtybę, kuri leido daryti išvadą, kad tai buvo kažkoks atogrąžų zebras ar arklys. Vietiniai gyventojai nebuvo nustebinti jo pasirodymo ir pranešė, kad tokie gyvūnai dažnai bėga aplink juos.

Didžiosios Britanijos Ugandos gubernatoriaus Harry Johnstono smalsumas privertė jį atvykti į tariamą neįprastų gyvūnų gyvenamąją vietą. Jis kreipėsi į vietinius gyventojus prašydamas ką nors papasakoti apie jį, vienas asmuo jam net parodė gyvūno pėdsakus - porakanopio gyvūno paliktus kelius.

Nors Johnstonas negalėjo asmeniškai pamatyti okapi, jis gavo dryžuotos odos gabalus ir gyvūno kaukolę. Dėl šios priežasties okapi buvo priskirti žirafos giminaičiams. 1901 m. Buvo paskirtas oficialus pavadinimas - okapi.

Pirmasis okapi, kuris į Europą buvo atvežtas 1918 m., Gyveno Antverpeno zoologijos sode Belgijoje. 1937 m. Okapi pasirodė ir Šiaurės Amerikoje Bronkso zoologijos sode. Pirmasis nelaisvės okapi atvejis gimė Stanleyville zoologijos sode. Šiuo metu yra okapi apsaugos ir veisimo tyrimų stotis.

Nuo 2014 m. Zoologijos soduose gyvena 176 okapiai. Didžioji jų dalis (94 asmenys) yra JAV. Likusi dalis yra paskirstyta visoje Europoje, Japonijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Pietų Afrikoje. Tarptautinė programa yra svarbus finansavimo šaltinis zoologijos soduose, skirtuose išsaugoti šį gyvūną. Taip pat keli okapi saugomi privačiose kolekcijose. Pavyzdžiui, Bernie Kozar savo namuose Ohajo valstijoje turi apie 25 okapi.

Jis įrašytas į pasaulio raudonąją knygą

Dabartinis gamtoje gyvenančių okapi skaičius, įvairiais skaičiavimais, svyruoja nuo 35 iki 50 tūkstančių individų. Visame pasaulyje zoologijos soduose yra apie 160 okapi. Šiuo metu bendras gyventojų skaičius yra stabilus ir nėra tendencijos mažėti. Nepaisant to, tai įmanoma tik dėl saugumo priemonių. Kai kurie gyvūnai gyvena įvairiose apsaugos zonose, pavyzdžiui, Okapi specialiajame rezervate, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tačiau kiti gyvūnai, gyvenantys už tokių zonų ribų, susiduria su įvairių rūšių pavojais. Pagrindinės rūšių problemos yra natūralių buveinių praradimas ir brakonieriavimas. Jie medžioja gyvūnus dėl mėsos ir odos. Gana rimta kliūtis rūšies gerovei yra šioje Afrikos dalyje dažnai vykstantys pilietiniai karai.

Tai įdomu

Okapi tapo tikra XX amžiaus zoologijos sensacija. Iki 1890 m. Niekas neįtarė, kad toks keistas gyvūnas gyvena atogrąžų Kongo miškuose. Garsus britų keliautojas Henris Stanley, aprašydamas savo viešnagės šioje šalyje įspūdžius, pažymėjo, kad pigmedai jam pasakojo apie keistus miško arklius, gyvenančius jų rajone.

1899 m. Ugandos gubernatorius Harry Johnstonas surengė ekspediciją, kad surastų arklius, kuriuos piogmai vadino „okapi“, ir šį darbą vainikavo sėkmė. Vėliau jis gavo okapi odos pavyzdžius, kuriuos perdavė Londono karališkajai draugijai. 1900 m. Zoologas Sclateris oficialiai paskelbė atradęs naują rūšį. Vardas Okapi, kurį sukūrė Afrikos pigmijos, išliko kaip oficialus vardas. Gyvūnui buvo suteiktas lotyniškos rūšies vardas garbei britų keliautojui, visuomenės veikėjui, kolonijiniam administratoriui Harry Johnstonui. Būtent jis buvo pats Ugandos gubernatorius, kuris labai domėjosi „paslaptinguoju miško arkliu“ ir sugebėjo suderinti daugelio žmonių pastangas atrasti ir aprašyti naują rūšį.

Veikėjas

Neįtikėtinai drovus. Galbūt todėl žmonės apie šiuos gyvūnus sužinojo taip vėlai. Veikla rodoma tik dienos metu. Jie niekada nesirenka į bandas, vieniši iš prigimties.

Išskirtinis yra poravimosi žaidimų laikotarpis, kai gyvūnai sudaro poras. O patelė, atsiradusi palikuonims, labai ilgai rūpinasi savo kūdikiais.

Priešai

Pagrindinis priešas, jei atsižvelgsime į laukinę gamtą, yra leopardas. Be jo, okapi niekas kitas nepavojingas, jie puikiai žino, kaip apsiginti ir atsistoti už save.

O antrasis priešas yra žmogus. Po to, kai okapi buvo atverti pasauliui, jų skaičius žymiai sumažėjo. Žmonės negailestingai medžiojo gyvūnus egzotiškomis spalvomis. Dabar miško žirafoms gresia išnykimas ir jas atidžiai saugo tarptautinė bendruomenė.

Okapi yra unikalus gyvūnas, kurio išvaizda ryškus dėl savo neįprastumo. Miško žirafa yra labai savotiška, tačiau būtent ji išskiria ją iš visos artiodaktilių masės. Svarbiausia, kad visos priemonės atkurti populiaciją turėtų poveikį ir okapi pereitų iš nykstančių kategorijų į įprastas.

Okapi yra puikus gyvūnas, artiodaktilas, turintis neįtikėtiną įvairių rūšių personažų derinį. Viena vertus, tai zebras, iš kitos - žirafa, iš trečios - arklys. Kas jis toks, okapi? Ką ir kur jis gyvena ir kas yra įdomu, be išvaizdos, jūs turite žinoti apie jį. Kas yra okapi? Jos rūšis yra nykštukinė miško žirafa, nors apskritai ...

Pin
Send
Share
Send