Apie gyvūnus

Žirafos - aprašymas, diapazonas, mityba, elgesys, veisimas ir porūšiai

Pin
Send
Share
Send


Karalystė:Eumetazoi
„Infraclass“:Placentas
Šeima:Žirafa
Tarptautinis mokslinis pavadinimas
  • Žirafos (Žirafa)
  • Okapi (Okapia)

Žirafa (lat. Giraffidae) - artiodaktilių šeima, šiuo metu randama tik Afrikoje ir turinti dvi gentis, kuriose yra viena rūšis: žirafa ir okapi.

Nors iš pirmo žvilgsnio žirafos atstovai nėra panašūs, jie turi nemažai bendrų bruožų, tarp kurių yra oda dengti ragai (ossikonai), šiurkštūs priekiniai dantys ir ilgas tamsus liežuvis. Liežuvis yra labai judrus ir pritaikytas sugriebti. Ragai (kremzlės pavidalu) jau yra gimus. Kiekvienas iš jų susideda iš vieno kaulo, kuris laikui bėgant auga kartu su kaukole. Ragai auga visą gyvenimą, tačiau vis dėlto nepasiekia didelio ilgio.

Abi rūšys maitinasi daugiausia augaliniu maistu, daugiausia medžių lapais. Kad jas būtų lengviau pasiekti, evoliucijos metu žirafose buvo suformuotas ilgas kaklas. Mažiau tai atsitiko miškuose gyvenantiems okapi žmonėms, didesniu mastu žirafai, gyvenančiai atvirose savanose. Okapi yra mažiau specializuotas lapuočių maistas nei žirafa. Įdomus faktas apie žirafą: jis valgo kaulus, kuriuos randa savanoje - tai svarbu jam, kad jis pamaitintų ir atkurtų savo paties skeletą.

Kadaise žirafa buvo įvairesnė nei šiandien. Jų pasirodymas datuojamas miocenu. Ankstyviausia žirafa priminė briedį ir dar neturėjo aukščiau aprašytų bruožų. Prieš pleistoceno erą žirafos taip pat gyveno Europoje ir Azijoje.

Žirafos ir okapi išsisklaidė į atskiras šakas ant evoliucijos medžio prieš maždaug 11–12 milijonų metų.

Beveik dviejų šimtų žirafų genetinė analizė parodė, kad yra daugiau nei viena rūšis Giraffa camelopardalis su keturiais porūšiais ir 4 atskiromis rūšimis: G. žirafa (pietinės žirafos) G. tippelskirchi (Masajų žirafos) G. reticulata (tinklinės žirafos) G. camelopardalis (šiaurinės žirafos, turinčios porūšį G. camelopardalis camelopardalis) Atrajotojų (Ruminantia) atskyrimas į galvijus (Bov>.

Aprašymas

Žirafa yra aukščiausias sausumos žinduolis planetoje. Patinai pasiekia 5,7 metrų aukštį nuo žemės paviršiaus iki ragų: 3,3 metro iki pečių, o kaklas pakyla 2,4 metro. Patelės yra 0,7-1 metro trumpesnės nei vyrai. Patino svoris yra apie 1930 kg, o patelės - 1180 kg. Gimsta kūdikis, kurio svoris nuo 50 iki 55 kg, o ūgis - apie 2 metrus.

Pastebimos abiejų lyčių žirafos. Tai skiriasi priklausomai nuo buveinės. Visi devyni porūšiai turi skirtingus modelius. Žirafoms būdingos dėmės gali būti mažos, vidutinės ar didelės. Dėmių spalva kinta nuo geltonos iki juodos. Visą žirafos gyvenimą modelis nesikeičia. Tačiau, atsižvelgiant į sezoną ir gyvūno sveikatą, kailio spalva gali būti pakeista.

Žirafa turi ilgas ir tvirtas kojas. Šiuo atveju priekinės kojos yra ilgesnės nei užpakalinės. Kaklas susideda iš septynių pailgų slankstelių. Žirafų užpakalinė dalis yra nuožulni, uodega plona ir ilga, apie 76-101 cm .Juodos uodegos gale esantį juodą šepetėlį gyvūnas naudoja atsikratyti erzinančių musių ir kitų skraidančių vabzdžių. Žirafos ragai yra kaulų iškyšos, padengtos oda ir plaukais. Patelių ragai yra ploni ir su kutukais. Patinai yra stori, o kailis lygus. Ant kaktos dažnai yra kaulų augimas, kuris klaidingai suprantamas kaip vidurinis ragas. Jų akys yra didelės, o liežuvis yra juodas ir ilgas apie 45 cm, kad būtų galima geriau sugauti maistą nuo pačių medžių viršūnių.

Plotas

Žirafų gimtinė yra Afrika. Jie daugiausia paplitę iš Sacharos pietų į rytus nuo Transvaale ir šiaurinėje Botsvanos dalyje. Žirafos išnyko iš daugelio Vakarų Afrikos buveinių, išskyrus likusius Nigerio Respublikos gyventojus, kurie buvo atnaujinti iš Pietų Afrikos rezervų.

Buveinė

Žirafos gyvena sausringuose Afrikos regionuose. Jie teikia pirmenybę vietoms, kuriose yra daug akacijų. Jų galima rasti savanose, miškuose ir pievose. Kadangi žirafos geria tik retkarčiais, jos gyvena sausose žemėse, atokiau nuo vandens šaltinių. Patinai linkę vykti į miškingesnius plotus ieškodami žalumynų.

Žirafos nėra teritoriniai gyvūnai. Jų buveinės svyruoja nuo 5 iki 654 kvadratinių kilometrų, atsižvelgiant į vandens ir maisto šaltinių prieinamumą.

Veisimas

Žirafos yra poligaminiai gyvūnai. Patinai atsargiai saugo savo pateles nuo kitų patinų. Bendravimas prasideda nuo to momento, kai patinas kreipiasi į moterį ir analizuoja jos šlapimą. Tada patinas trina galvą šalia savo mylimojo kryžiaus ir užsideda galvą ant nugaros pailsėti. Jis laižo patelės uodegą ir pakelia priekinę leteną. Jei patelė pasirinko teismą, ji apeina patiną ir laiko uodegą poravimosi padėčiai, po kurio vyksta pats kopuliacijos procesas.

Koncepcija patenka į lietingą sezoną, o jaunikliai gimsta sausesniais mėnesiais. Dažniausiai gimstama nuo gegužės iki rugpjūčio. Patelės veisiasi kas 20-30 mėnesių. Nėštumo trukmė yra apie 457 dienos. Patelės pagimdo stovėdamos ar eidamos. Gimsta kūdikis, kurio ūgis yra apie 2 metrai. Dažniausiai gimsta vienas veršelis, randami dvyniai, tačiau labai retai. Naujagimiai atsistoja ant kojų ir pradeda čiulpti pieną penkiolika minučių po gimimo. Jaunimas didžiąją dienos ir nakties dalį slepiasi pirmąją savo gyvenimo savaitę. Kubos patelės buvimo šalia motinos laikotarpis trunka 12-16 mėnesių, o jaunikliui - 12-14 mėnesių. Nepriklausomybės laikotarpis skiriasi priklausomai nuo lyties. Patelės linkusios likti bandoje. Tačiau vyrai gyvena vieni, kol neatsiranda jų kaimenė, kurioje jie gali tapti vyrais. Patelės sulaukia 3–4 metų brendimo, tačiau neveisia bent metus. Sulaukę 4–5 metų vyrai tampa lytiškai subrendę. Tačiau kol jie nesulaukia septynerių metų, jie neveisia.

Po 3-4 savaičių po gimimo patelės siunčia savo palikuonis į darželį. Tai leidžia motinoms palikti didelius atstumus nuo jauniklių, kad būtų galima gauti maisto ir gėrimų. Motinos žirafos paeiliui stebi grupės jauniklius. Tokių grupių dėka moterys turi galimybę pasitraukti maždaug 200 metrų atstumu. Bet prieš miegą jie grįžta į veršelius, kad pamaitintų juos pienu ir apsaugotų nuo naktinių plėšrūnų.

Gyvenimo būdas

Žirafos yra socialiniai gyvūnai, gyvenantys laisvose, atvirose bandose. Pavienių asmenų skaičius yra nuo 10 iki 20, nors užregistruoti ir 70 vienoje bandoje esančių asmenų. Atskiri asmenys gali prisijungti prie bandos ar palikti ją kaip nori. Bandą sudaro skirtingos lyties ir amžiaus patelės, patinai ir jaunikliai. Moterys yra labiau socializuotos nei vyrai.

Žirafos maistą ir vandenį vartoja ryte ir vakare. Šie žinduoliai naktį ilsisi stovėdami. Poilsio metu jų galva yra užpakalinėje kojoje ir kartu su kaklu sudaro įspūdingą arką. Jie miega stovėdami, tačiau retkarčiais gali atsigulti. Žirafų akys ilsisi pusiau užmerktos, o jų ausys trūkčioja. Karštą popietę jie dažniausiai kramto gumą, tačiau gali tai padaryti dienos metu.

Suaugę vyrai įrodo savo pranašumą kovos metu. Sparingas įvyksta tarp dviejų patinų. Patinai neatsilieka vienas nuo kito, jų kaklas horizontalioje padėtyje nukreiptas į priekį. Jie yra susipynę ant kaklų ir galvų, atsiremdami vienas į kitą, kad įvertintų priešininko stiprybę. Tada žirafos stovi netoliese ir pradeda mušti priešą kaklu ir galva. Jų smūgis yra gana sunkus ir gali numušti, taip pat sužeisti priešą.

Žirafos yra greitai judantys žinduoliai, kurie gali pasiekti 32–60 km / h greitį ir įveikti įspūdingus atstumus.

Bendravimas ir suvokimas

Žirafos retai skleidžia garsus, todėl yra laikomos tyliais ar net kvailais žinduoliais. Infraraudonųjų spindulių pagalba jie bendrauja savitai. Kartais jie gali skambėti panašiai kaip niurnėjimas ar švilpimas. Kai žirafa yra sunerimusi, ji gali uostyti ar graužti ir taip įspėti kaimynines žirafas apie pavojų. Motinos savo veršelius vadina švilpimu. Be to, patelės ieško pamestų jauniklių su stirna. Veršeliai motinoms reaguoja su kraujavimu ar šienavimu. Vykstant teismo procesui vyrai gali skleisti kosulį primenančius garsus.

Žirafa dėl savo aukščio turi gerą matomumą. Tai leidžia gyvūnams palaikyti nuolatinį regimąjį kontaktą net dideliais atstumais nuo bandos. Aštrus matymas padeda žirafai iš tolo pamatyti plėšrūną, kad būtų laiko pasiruošti priepuoliui.

Valgymo įpročiai

Žirafos maitinasi lapais, gėlėmis, sėklomis ir vaisiais. Tose vietose, kur savanos paviršius yra sūrus ar pilnas mineralų, jie valgo dirvą. Žirafos yra atrajotojai. Jie turi keturių kamerų skrandį. Kramtoma guma keliaujant padeda pailginti laiką tarp pašarų.

Jie turi ilgus liežuvius, siaurus antsnukius ir lanksčias viršutines lūpas, kurios padeda iš aukštų medžių išgauti lapus. Žirafos maitinasi įvairių medžių žalumynais, įskaitant Senegalo akaciją, žemaūgę mimozą, smulkiažiedę košę ir abrikosą. Pagrindinis maistas yra akacijų lapai. Žirafos paima medžio šaką į burną ir, sulenkusios galvą, nuplėša lapus. Akacija turi erškėčių, tačiau gyvūno kandžiai jas lengvai susmulkina. Per dieną suaugęs vyras suvartoja iki 66 kg maisto. Tačiau trūkstant maisto žirafa gali išgyventi valgydama tik 7 kg maisto per dieną.

Patinai maistą paprastai gauna galvos ir kaklo aukštyje. Patelės maitinasi lapais, augančiais kūno ir kelių aukštyje, apatinių medžių ir krūmų vainikėliais. Patelės yra atrankesnės šėrimui, jos pasirenka lapus, kuriuose yra didžiausias kalorijų kiekis.

Laukinės gamtos pavojai

Liūtai yra didžiausia žirafų grėsmė. Leopardai ir hiėjos taip pat buvo pastebėtos medžiojant žirafas. Suaugusieji gana geba apsisaugoti. Jie išlieka budrūs ir gali kanopų pagalba atlikti žaibus ir mirtinus smūgius. Netoli tvenkinių žirafos gali tapti krokodilų aukomis. Dauguma plėšrūnų nukreipti į jaunus, sergančius ar vyresnio amžiaus asmenis. Taškuota spalva suteikia jiems gerą maskavimą.

Žirafa ir žmogus

Daugelyje zoologijos sodų ir draustinių žirafos, pritraukiančios lankytojus, atneša nemažą pelną. Anksčiau šie žinduoliai buvo žudomi dėl mėsos ir odos, taip pat dėl ​​pramogos. Iš storų odų buvo gaminami kaušai, virvės, vytiniai, diržai, o kartais ir muzikos instrumentai.

Saugumo būklė

Žirafų populiacija kai kuriose jų paplitimo vietose ilgą laiką buvo stabili, kitose - išnaikinta. Žirafos buvo medžiojamos dėl jų vertingos mėsos, odos ir uodegos. Gyventojų skaičius vis dar yra paplitęs rytinėje ir pietinėje Afrikoje, tačiau Vakarų Afrikoje jų smarkiai sumažėjo. Nigerio Respublikoje žirafos populiacijos išlaikymas tapo prioritetu. Kitose vietose, kur dingo stambūs žinduoliai, žirafos išliko. Tai lėmė sumažėjusi konkurencija su kitais gyvūnais.

Nubijos žirafa

Nubijos žirafa (G. c. Camelopardalis) gyvena rytiniuose pietiniuose Sudano ir pietvakariuose Etiopijoje. Šios porūšio žirafos turi savitas kaštonų dėmes, kurias daugiausia supa baltos linijos. Kaulų augimas ant kaktos yra ryškesnis vyrams. Manoma, kad apie 250 žirafų liko gamtoje, nors šios vertybės nepatvirtintos. Nelaisvėje sunku sutikti Nubijos žirafas, nors Jungtinių Arabų Emyratų Al Aino zoologijos sodo teritorijoje yra nedidelė grupė. 2003 m. Grupę sudarė 14 asmenų.

Tinklinė žirafa

Tinklinė žirafa (G. c. Reticulata)Jis taip pat žinomas kaip Somalio žirafa. Jos tėvynė yra Kenijos šiaurės rytuose, Etiopijos pietuose ir Somalyje. Jos kūnas turi savitą modelį, kurį sudaro smailiai rausvai rudos daugiakampės dėmės, atskirtos plonų baltų linijų tinklu. Dėmės gali būti po kulnu, o kaulai ant kaktos išaugę tik vyrams. Manoma, kad laukinėje gamtoje yra daugiausia 5000 individų, o zoologijos soduose - apie 450 individų.

Angolos žirafa

Angolos žirafa arba namibietis (G. c. Angolensis), gyvena šiaurinėje Namibijos dalyje, Zambijos pietvakariuose, Botsvanoje ir Vakarų Zimbabvėje. Genetinis šio porūšio tyrimas rodo, kad šiaurinės Namibijos dykumos populiacija ir Etosos nacionalinis parkas sudaro atskirą porūšį. Jis būdingas didelių rudų dėmių buvimu ant kūno su dantimis ar pailgais kampais. Raštai yra paskirstyti per visą kojų ilgį, tačiau viršutinėje veido dalyje jų nėra. Kakle ir kryžkaulyje yra nedaug dėmių. Porūšis turi baltą odos plotą ausų srityje. Naujausiais skaičiavimais, daugiausia 20 000 gyvūnų liko laukinėje gamtoje, o apie 20 - zoologijos soduose.

Žirafa Cordofan

Žirafa Cordofan (G. c. Antiquorum) platinamas Čado pietuose, Centrinės Afrikos Respublikoje, šiaurės Kamerūne ir Kongo Demokratinėje šiaurės rytų dalyje. Kamerūno žirafos populiacija anksčiau buvo priskirta kitam porūšiui - Vakarų Afrikai, tačiau tai buvo klaidinga nuomonė. Palyginti su Nubijos žirafomis, šis porūšis turi nelygesnį dėmėtumą. Jų dėmės gali būti po kulkšnies sąnariais ir vidinėse kojų pusėse. Vyrams yra kaulo augimas ant kaktos. Manoma, kad gamtoje gyvena apie 3000 individų. Didelė painiava yra dėl šio ir Vakarų Afrikos porūšių statuso zoologijos soduose. 2007 m. Visos tariamos Vakarų Afrikos žirafos iš tikrųjų buvo Cordofan žirafos. Atsižvelgiant į šias pataisas, zoologijos soduose yra apie 65 „Cordofan“ žirafų.

Masai žirafa

Masai žirafa (G. c. Tippelskirchi), taip pat žinomas kaip „Kilimanjar“ žirafa, gyvena Kenijos centrinėje ir pietinėse dalyse bei Tanzanijoje. Šis porūšis turi savitas, netolygiai pasiskirsčiusias, nelygias, žvaigždės formos dėmeles, esančias ant kojų. Dažniausiai kaulų augimas ant kaktos aptinkamas vyrams. Apie 40 000 individų liko laukinėje gamtoje, o apie 100 žirafų - zoologijos soduose.

Žirafa Rotšildas

Žirafa Rotšildas (G. c. Rotšildis), taip pavadintą Walterio Rothschildo, dar žinomo kaip Baringo žirafa arba Ugandos žirafa, vardu. Jo asortimentą sudaro Ugandos ir Kenijos dalys. Šios porūšio žirafos turi dideles tamsias dėmeles, turinčias lygius kontūrus, tačiau randamos ir aštrios briaunos. Tamsiose vietose gali būti šviesesnės linijos. Dėmės retai pasklinda po kaklu ir beveik niekada nepasiekia kanopų. Gamtoje liko mažiau nei 700 individų, o zoologijos soduose gyvena daugiau nei 450 Rotšildų žirafų.

Pietų Afrikos žirafa

Pietų Afrikos žirafa (G. c. Giraffa) gyvena šiaurinėje Pietų Afrikos dalyje, pietinėje Botsvanoje, pietų Zimbabvėje ir pietvakariuose Mozambike. Pogrupiui būdinga tamsios, šiek tiek suapvalintos dėmės ant rausvos odos spalvos. Dėmės plinta žemyn kojomis ir tampa mažesnės. Apie 12 000 Pietų Afrikos žirafų gyvena laukinėje gamtoje, o 45 - nelaisvėje.

Rodezijos žirafa

Rodezijos žirafa (G. c. „Thornicrofti“), dar vadinamu „Thornicroft“ žirafa, po to, kai Harry Scottas Thornicroftas apribojo Luangvos slėnį iki rytinės Zambijos. Jis turi nelygias ir keletą žvaigždės formos dėmių, kurios kartais plinta į kojas. Kaulų augimas ant kaktos vyrams yra nepakankamai išsivystęs. Gamtoje liko ne daugiau kaip 1500 individų.

Vakarų Afrikos žirafa

Vakarų Afrikos žirafa (G. c. Peralta) taip pat žinomas kaip Nigerijos arba Nigerijos porūšis, yra endeminis Nigerio Respublikos pietvakarinėje dalyje. Šio porūšio žirafos yra lengvesnės nei kiti porūšiai.Dėmės ant kūno yra neryškios ir tęsiasi žemiau kulno. Vyrams kaulų augimas ant kaktos yra gerai išvystytas. Šis porūšis turi mažiausią populiaciją: gamtoje išlieka mažiau nei 220 individų. Kamerūno žirafos anksčiau buvo klasifikuojamos kaip porūšis, tačiau iš tikrųjų tai buvo Cordofan žirafos. Ši klaida sukėlė tam tikrą painiavą dėl porūšių populiacijos skaičiavimo, tačiau 2007 m. Buvo nustatyta, kad visos Vakarų Afrikos žirafos, esančios Europos zoologijos soduose, iš tikrųjų yra Cordofan žirafų porūšiai.

Mityba

Nors iš pirmo žvilgsnio žirafos atstovai nėra panašūs, jie turi nemažai bendrų bruožų, tarp kurių yra oda dengti ragai (ossikonai), šiurkštūs priekiniai dantys ir ilgas tamsus liežuvis. Liežuvis yra labai judrus ir pritaikytas sugriebti. Ragai (kremzlės pavidalu) jau yra gimus. Kiekvienas iš jų susideda iš vieno kaulo, kuris laikui bėgant auga kartu su kaukole. Ragai auga visą gyvenimą, tačiau vis dėlto nepasiekia didelio ilgio.

Mitybos taisymas |

Pin
Send
Share
Send