Apie gyvūnus

Vaizdas: Falco columbarius Dernik

Pin
Send
Share
Send


Būsena:

Rusijos Federacijos ir Kazachstano endema. Regione jis lizdas praeityje, nepakankamai išaiškintas šiuolaikinio paplitimo ir porūšių statusas.

Aprašymas:

Matmenys su tėčiu. Sparnai yra palyginti trumpi, aštrūs. Seksualinis dimorfizmas dažant yra ryškiai išreikštas. Patinas viršuje yra šviesiai pilkos spalvos, o nugaros pusė - rausvai rusva. Galva paraudusi. Apačia blyški ochra arba balta su siauromis tamsiomis išilginėmis juostelėmis. Smėlio arba molio-rausvo atspalvio patelė su plačiais skersiniais dryžiais viršuje ir siauromis, rudomis, išilginėmis apačiomis.

Gyvena sausose stepėse, kur jos susidaro palei upių slėnius, ežerų baseinuose, pievų įdubose. Paprastai lizdai būna ant žemės tarp žolynų-krūmų augalijos tankmenių, kartais ant krūmų yra šakos, pievų žievė, beržas 1,5–5 m atstumu nuo žemės (1). Sankaba iš 2–6 kiaušinių. Maitinasi daugiausia atvirų kraštovaizdžių praeiviais - maumedžiais, pačiūžomis, vagonais, mažais vapsvomis, rečiau - graužikais, ropliais, vabzdžiais.

Paskirstymas:

Rusijos Federacijos pietryčių, Kazachstano, Pietvakarių Sibiro stepės tarp 49 ° ir 54–55 ° šiaurės platumos. ir 55-80 ° rytų (1).

Paskutinį XIX amžiaus ketvirtį pietinių Orenburgo srities stepių stepės buvo pažymėtos kaip paprastas paukštis. Upės užtvankoje buvo rasta lizdų. Uralas netoli Nižinka, prie upės Ileku Prie upės žiočių. Karabutaka (Akbulaksky rajonas), netoli Grigoryevka ir Trudovoy kaimų (Sol-Iletsky rajonas), beržų kopose palei upę. Vetlianke (2). Be to, pažymėtas upėje. Shybynda, kairiajame krante esantis Ileko intakas Sol-Iletsky rajone (3).

XX amžiaus 40-ajame dešimtmetyje stepinis derbnikas vis dar lizdus statė Ileko vidurio slėnyje prie upės žiočių. Karabutaka (1.4), taip pat buvusiame Burano regione (5). Šiuolaikinės informacijos apie buvimo regione pobūdį yra labai mažai. Upės vidurio upės dešiniajame kranto slėnyje buvo pastebėta patelė Derbnik. Urtaburti 15 km į šiaurės rytus nuo gyvenvietės. Mesopotamijoje (Belyaevsky rajonas). Buveinės, kuriose paukštis buvo laikomas, ir jo elgesys rodo lizdo galimybę. Pavasario migracijos metu Derbnikai reguliariai randami Ileko vidurio slėnyje. Kai kurie migrantai neabejotinai priklauso stepių porūšiui. Iš penkių 1989 m., 1990 m. Ir 1992 m. Balandžio mėn. Užfiksuotų derbnikų (slėnio atkarpa tarp Zhulduzo ir Sagarchino stočių) du patikimai identifikuoti kaip F. colimbarius pallidus: 1982 m. Vasario 29 d. - patelė, būdinga blyškių spalvų stepių porūšiui ir 92/27/92. - patinas su pelenų pilka viršutine puse (6). Ši forma taip pat pasitaiko Orenburgo stepių Trans-Urale. 1995 m. Balandžio mėn. Pabaigoje – gegužės mėn. Netoli Davlenkol ir Obalykol ežerų Svetlinsko srityje buvo stebimi pavieniai medžiokliniai derbnikai, tarp kurių buvo nustatyta stepių porūšio patelės (7). 1995 04 04 stepėje tarp pušynų netoli kaimo buvo užfiksuotas vienišas medžiojantis derbniko patinas. Alandų salos Quarken regione (8).

Taigi stepinis derbnikas yra Orenburgo regione kaip ir anksčiau. Dalyje registracijos nurodoma jo lizdo galimybė upės slėnyje. Ileka, Uralo-Ileko tarpsnis ir Orenburgo stepė Trans-Urals.

Stiprumas ir ribojantys veiksniai:

Dabartiniai skaičiai nėra tiksliai žinomi. Apytiksliu vertinimu, jis neviršija šimtų asmenų. Neabejotina, kad didelis jos nuosmukis XX a.

Pagrindinė stepinio derbniko išnykimo priežastis yra lizdų nykimas: krūmų formavimai mezofiliniuose biotopuose - upių, ežerų užtvankos, pievų įdubimai ir stepės.

Saugumo priemonės:

Siūloma įtraukti į Rusijos Federacijos Raudonąją knygą kaip plačiai paplitusią, mažėjančią stepių endemiją. Norint išsiaiškinti esamą būklę ir pasiskirstymą rajone, būtina ištirti galimas lizdus. Kaip bendrosios priemonės - buveinių apsauga - pievų įdubimai, krūmai ir žoline augalija ežerų baseinuose ir potvyniuose. Apsaugos propaganda.

Informacijos šaltiniai:

1. Dementiev, 1951 m., 2. Zarudny, 1888 m., 3. Zarudny, 1883 m., 4. Nikolajevas ir kiti, 1977 m., 5. Darkshevich, 1950 m., 6. A. Davygoras, asmen. Obs., 7. S. Kornev, asmeninis. Komun., 8. L. Koršikovas, asmeninis. žinutė

Sudarė A.V. Davygoras. Raudonoji knyga Orenburgo regione, 1998 m.

Norėdami palikti komentarą, turite prisijungti prie svetainės! Norėdami prisijungti, taip pat galite naudoti savo VK sąskaitą!

Rūšis: Falco columbarius Linnaeus = Dernik

Išvaizda: mažas falukas (dydis mažesnis už balandį Columba livia). Uodega ilga, tiesi. Sparnas yra palyginti trumpas, smailus. Abiejų lyčių ir porūšių derbnikų sparnas iš apačios gausiais tamsiais taškeliais, dėl kurių jis atrodo daug tamsesnis už kūno dugną (tai yra skirtumas nuo kestrelių). Vyrams ir moterims yra silpnai išreikštų siaurų ūsų, o pirmieji yra ryškesni dėl to, kad jie yra pilki ir įrėminti balta gerklės ir skruosto spalva. Kojos geltonos.

Vardinių porūšių (F. columbarius aesalon) patinai iš viršaus yra pilkšvi, tamsūs išilginiai smūgiai matomi tik iš arti, o tamsiai rudi sparnų ir uodegos galai. Dugnas yra rausvai tamsiais išilginiais dryželiais, raudona dugno spalva pasiekia kaklą ir jo šonus, sudarydama būdingą nepilną apykaklę. Gerklė balta. Stepinio derbniko patinai (F. columbarius pall />

Patelė pastebimai didesnė už patiną. Vardinio porūšio patelė aukščiau yra tamsiai ruda, su melsvu žydėjimu ir raudonais taškeliais, matoma tik iš arti, bufija su rudomis dėmėmis iš apačios, sparnas su rudais sparnuočiais. Spalva primena miniatiūrinį sakerį. Stebinio derbniko patelė yra rausvai bufuota su daugybe tamsiai rudų dryželių viršuje, balkšvi su raudonomis dėmėmis iš apačios. Patelių baltojoje gerklėje pastebimas nedidelis rudas išilginis kitimas. Uodega su 5 skirtingomis juostelėmis tiek iš apačios, tiek iš viršaus, o galo juostelė platesnė, šviesa ribojasi išilgai krašto.

Patinų svoris yra 0,125–0,335 kg, patelių - 0,160–0,311 kg, ilgis 25–30 cm, patinų sparnas yra 19,1–20,8 cm, patelių yra 20,9–22,4 cm, sparnų plotis yra 50–69 pamatyti

Jauni yra panašūs į moteriškus, bet tamsesni viršuje ir su mažiau taškelių apačioje. Kojos geltonos.

Pirmosios aprangos žemyn jaunikliai yra balti, antrame - pilkšvai balti.

Paprastosios porūšio patelės iš sakerio (Falco cherrug) yra mažo dydžio, iš patelės varnalėšos (Falco tinnunculus) rudos, o ne raudono atspalvio, nesant ryškių dėmių ant nugaros.

Stepono porūšio patelė iš patelės (Falco tinnunculus) išsiskiria sparno viršutinės dalies spalva: lygi su sparno galo (ne tamsiai ruda) nugara. Kitas būdingas moteriškų derbnikų spalvos požymis yra mažiau uodegos juostos: moteriškos lyties derbniko uodegoje yra 5 plačios rudos juostelės, o moteriškos kestrelės turi 8–10 juodos spalvos ir yra plonos, išskyrus vieną labai plačią uodegos gale. Atidžiau ištyrus, derbnikų patelės gerklėje taip pat išilgai juostelės, o vikšreliuose gerklė yra visiškai balta, be juostelių. Patinas - skiriasi nuo patinėlio (Falco tinnunculus) pilka, o ne raudona nugara, nuo putpelės (Accipiter nisus) - su aštriu ir siauru sparnu, santykinai siaura suapvalinta uodega, išilginėmis juostelėmis kūno apačioje (ne briaunotu dugnu), uodega be tamsios skersinės juostelės išilgai bendro fono ir stora galo juostelė.

Buveinė

Plačiai paplitusi rūšis, lizdai su didžiausiu gausa, daugiausia miško tundroje ir šiaurinėje taigoje, taip pat jų kalnuose. Uraluose, Altajame ir Sajano kalnuose jis dažnai lizdus veda kalnų tundroje. Pietiniame Urale, Trans-Urale ir Vakarų Sibire stepių derbnikas lizdus sudaro stepių ir miško-stepių buveinėse.

Miško-tundroje žiogas lizdus slūgso maumedžių miškuose ir negausiuose miškuose išilgai vandens baseino, kartais giliai įsiskverbdamas į tundrą išilgai kalnų ir uolėtų upių atodangų.

Šiaurinėje taigoje jis patraukia link didelių pelkių kompleksų ir upių slėnių.

Vidurinėje taigoje jis daugiausia lizdas didelėse sfagnų pelkėse ar dideliuose pelkėtuose plynynuose, mažesnis jų skaičius upių eglių miškuose. Sibire jis prasiskverbia į didelius sfagnų aukštupius ir pereinamąsias pelkes iki pat miško stepės.

Pietinėje miško zonos dalyje derbnikas ribojasi su upių slėniais ar dideliais miškais, kuriuose yra pelkių ir plynųjų plytelių mozaika, kur jis aiškiai pritraukia eglių miškus.

Uralo kalnuose mėgstamiausi lizdų derniko biotopai yra vingiuoti miškai, kalnų pievos ir išdėstytos Alpių tundros su uolėtomis atodangomis. Jis gyvena panašiuose biotopuose Altajaus-Sajano regiono kalnuose. Be to, visur kalnuotuose regionuose miško juostoje, skiriančioje tundrą ir stepę, jos praktiškai nėra.

Stepių ir pietinių miškų-stepių regionuose derbnikas patraukia į medžius ar retai apželdintus upių slėnius, dažnai su uolienomis, mažesnį kiekį randa ežerų įdubose, lapuočių kaiščiuose ir salos kraštuose bei kaspinuose.

Jakai

„Derbnik“ surenka lizdus įvairiausiose vietose.

Miško juostoje jis dažniausiai užima gumbasvogūnių (Corvidae ssp.) Struktūras ant pušų, eglių ir maumedžių, nors plačiose pelkėse dažnai lizdus deda ant samanų iškilimų. Taip pat žinomi lizdai, kurie išsidėstę atvirame didžiulio beržo dauboje, ant augančių pjovimo likučių krūvos ir erozijos, tarp miško pelkės.

Ten, kur yra uolienų atodangos (kalnų ir stepių regionuose), jos dažnai lizdus randa uolienų nišose. Negana to, jis surenka lizdus tiek uolienose palei upių krantus, tiek pašalinių asmenų nišose tarp tundros. Tundroje gana dažnai lizdai randasi keterų ar jų viršūnių šlaituose tiesiai ant žemės, tarp apvalių lapų beržo, kedrinių nykštukinių pušų ir krūmų krūmokšnių.

Stepe ir miško stepėse jis lizdą kaupia gumbasvogūnių (Corvidae ssp.) Struktūrose ant beržų, drebulių ir pušų, taigi ant uolų ir žemės ant upių slėnių ar sijų šlaitų. Pastaruoju atveju lizdai yra iš krūmų ar baldakimų nuo pelekų.

Ant derbnikų užimtų medžių pastatų aukštis svyruoja nuo 2 iki 23 m, dažniausiai 7–16 m. Lizdus dedant ant spygliuočių, parenkamos konstrukcijos, esančios viršutinėje vainiko dalyje arba pačiame medžio viršuje. Lizdai ant uolų visada būna nišose nuo 1 iki 70 m aukštyje, paprastai 10–40 m atstumu nuo uolos papėdės. Kai lizdas yra žemėje, paprastai pasirenkama vieta, kuri pakyla 0,5-10 m atstumu nuo slėnio dugno arba pagrindinės aplinkinės erdvės.

Derbnikas yra bene vienintelis falukas, kurio lizde yra dėklo įtaisas. Skirtingos poros turi skirtingą požiūrį į lizdo tobulinimą. Kai kuriems paukščiams kiaušinių dėjimo zona apskritai negerėja. Paprastai tai būdinga derbnikams, dedantiems kiaušinius statant kamščius. Nors šiuo atveju yra porų, atnešančių į lizdą žolių, samanų ir šakelių ryšulius. Kai kuriais atvejais pamušalas yra grynai simbolinis, kitais atvejais dėl tokios veiklos dėklas įgyja daugiau ar mažiau pastovų 14-16 cm skersmenį ir 2–3 cm gylį. Ant uolų lizdai paukščiai dažniausiai iškasa skylę žemės dangoje. nišos dugnas, kurio skersmuo 14-20 cm, gylis 1-3 cm. Kartais dėklo dugne dedami žolių ryšuliai. Pastaroji labiau būdinga paukščiams, lizdams, esantiems stepių regionuose žemėje palei upių slėnių, pilkapių ir užtvankų šlaitus.

3–5 sankaboje dažniausiai 4 kiaušiniai. Kiaušinių spalva yra nuo ochros iki rudos, su labai tankiu dėmėjimu, nuo rudos iki rausvai rudos spalvos, padengiančios nuo 70 iki 95% pagrindinio fono. Kartais kiaušiniai būna be dėmės. Kiaušinio dydis: 35,0–44,0 x 27,5–34,5 mm, vidutiniškai 39,59 x 31,59 mm.

Paukščiai gniaužtuose yra labai sandarūs. Bijo skristi apskritimais, rėkti, bet nepulti pulti. Kartais būna elgesio „pasitraukimas“ iš lizdo.

Atstumas tarp skirtingų porų lizdų tankiose lizdų grupėse svyruoja nuo 0,5 iki 1,5 km, mažiau sočiųjų - nuo 1,5 iki 5 km. Stepių derbnikai lizdus suka 3-10 km garu iš poros.

Gyvenimo pėdsakai

Derbnikas yra ornitofagas, o vabzdžiai ir graužikai savo racione užima daug mažesnę dalį nei atitinkamai cheglok ir kestreliai.

Derbnikams, taip pat putpelėms (Accipiter nisus), būdinga išplėšti grobį nuo lizdo ir nešti jauniklius. Dėl to lizde susikaupia labai nedaug aukų plunksnų, tačiau jos nuolat gausiai plukdomos kyšiais. Paprastai tokie priedai yra naudojami akmenys, kraštinės, kelmai, krūvos ir kt.

Maisto likučiai yra nuplėšiami mažais gardėsiais, iš kurių lieka letenos ir sparnai. Iš sparnų dalis musių dažniausiai būna išraunama.

Pogodki yra cilindro formos, maži, šiek tiek mažesni nei žvirblinių sparnelių - 2,0–2,5 x 0,8–1,2 cm.

Identifikavimo metodai

Derbnike mažesniu mastu pasireiškia paprastai pūlingų grobis. Paprastai šis falukas medžioja aplink krūmus žemo lygio skrydžiu arba slypi laukdamas grobio, sėdėdamas ant šluotos, ne aukštai virš žemės, todėl šios rūšies aptinkamumo procentas įprastais vaikščiojimo maršrutais yra daug mažesnis nei kitų mažų falšų.

Geriausi rezultatai gauti laikotarpiais, kai viščiukai peri derbnikuose (birželio mėn.), Kai suaugę vyrai tampa garsūs ir lokalizuojami balsu. Šiuo laikotarpiu dažnai laikomasi savito pašarų perdavimo ritualo. Skirtingai nei čiulptukai, kuriuose patelė išskrenda susitikti su patinu, o grobis perduodamas ore, Derbnik patinas, sėdintis ant šluotos, sukelia šaukiamuosius šauksmus, o patelė išskrenda ir paima grobį iš jo. Po išvykimo rekolekcijos pradeda aktyviai rėkti.

Ieškodami žolynų lizdų, esančių medžių kamščiuose, jie elgiasi taip pat, kaip ieškodami panašiai esančių kitų falų lizdų. Žemėje esančius darželio lizdus, ​​ypač kalnų tundroje, kur mikroreljefas yra vienodas ir sunku surasti tinkamiausią lizdą vietą, sunku nustatyti. Tokiu atveju tik lizdo paieška su šunimi gali duoti gerų rezultatų. Uolienų masyvai, kuriuose tikėtini lizdų lizdai, yra tiriami nuolat šukuojant, kaip tai daroma naudojant paprastąjį pelyną (Falco peregrinus).

„Sokal-drymluk“ (ankstyvasis - „Dzernnik“)

Visa Baltarusijos teritorija, Vitebsko sritis. lizdai

Bresto sritis tik skrydžiuose, klajonėse ir žiemą.

Falcon šeima - Falconidae

Baltarusijoje - F. c. aesalon, tačiau nepriklausomą F. porūšį aprašė žolių lervų, lizdų, esančių Pskovo srityje ir Baltarusijoje, pavyzdžiai. alaunicus, vėliau sinonimas F. c. aesalon. Baltarusijos derbnikų taksonominei priklausomybei reikia papildomų tyrimų.

Retos lizdinės migruojančios ir žiemojančios rūšys, lizdai daugiausia Baltarusijos šiaurėje, kitose respublikos vietose paplitę migracijos, sezoninių migracijų ir žiemojimo metu. Pietinė jos veisimosi diapazono riba eina per respublikos teritoriją. Jis gyvena visose vietovėse, išskyrus Brestą (tačiau anksčiau jis taip pat buvo registruotas Ivatsevičių rajone, tačiau šią registraciją reikia patvirtinti). Dažniau sutinkamas Baltarusijos ežere.

Mažas, palyginti trumpaplaukis falukas. Patino galvos viršutinė dalis ir uodegos plunksnos pilkos, apačia šviesi ochra su tamsiu išilginiu raštu, plunksnos rudos, „kelnės“ rausvos. Sąskaita melsva, nagai juodi, vaškas ir kojos geltonos. Suaugusi patelė yra ruda su rūdytomis plunksnų ratlankiais, jos apačia yra bufija su rudais išilginiais dryželiais. Jauni paukščiai yra spalvoti panašiai kaip suaugusi patelė, bet tamsesni. Patino svoris yra 142–215 g, patelės - 200–255 g., Kūno ilgis (abiejų lyčių) yra 27–35 cm, sparnų plotis yra 56–69 cm.

Baltarusijos ežero pakrantėje gyvena dideli aukštapelkės (sphagnum pušynai), daugiausia kraigo-kraigo ir kraigo-ežero kompleksai, taip pat pušies plantacijų kraštai kultūriniame kraštovaizdyje. Prie pietinės lizdų ribos jis prigludęs prie nedidelių spygliuočių ir mišrių miškų, ribojantis su atviromis pievų ir laukų erdvėmis.

Derbnikas įsikuria atskiromis poromis, kurios palankiausiose vietose dažnai gali būti išsidėsčiusios 2–3 km atstumu viena nuo kitos, mažiausias atstumas tarp kaimyninių porų yra 1,5 km.Paprastai nedidelėse aukštapelkėse ir apleistose durpėse, kurių plotas 500–700 ha, kiekviena veisiama pora žolių vištų. Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. „Derbnik“ lizdavietėje pradėjo nykti iš Baltarusijos ežerų rajono kultūrinio kraštovaizdžio (pušies kopų kraštai atvirose vietose). Pastaraisiais dešimtmečiais jis nebėra lizdų šiame biotope. Remiantis 2012 m. Stebėjimu, derbnikai lizdus supo natūraliose pelkėse (4 poros) ir išsivysčiusiose bei užtvindytose durpynuose (3 poros). Aukštapelkėse visi lizdai buvo atvirose vietose - „valytojose“, o durpynuose - durpynuose pakaitomis su vandeniu užpildytuose karjeruose. Visi užimti lizdai buvo dirbtiniai. Du lizdai antrus metus iš eilės užsiima derbnikais.

2014–2017 m. Pirmą kartą per 40 stebėjimo metų žiogas neliko lizdo išsivysčiusiuose ir apleistuose durpynų karjeruose. Nebuvo pastebėtas ir lizdų porų persiskirstymas, nes stabiliausiuose lizdų biotopuose (dideliuose pelkėse) šio falšelio lizdų tankis nepadidėja. Baltarusijoje sumažėja šios retos rūšies gyvūnų skaičius ir blogėja jos populiacija pietinėje veisimosi arealo dalyje. Per 50 metų žiogų paplitimas pasikeitė iš vientisos į „salą“. Šie paukščiai lizdus lėmė tik didelėse pelkėse.

Stabiliausiose lizdų vietose paukščiai registruojami jau maždaug kovo viduryje. Balandžio pradžioje patinai jau laikosi prie lizdų. Paukščiai sėdi tuščiuose lizduose ir valo dėklą, kuriame gali būti jų mažos linijinės plunksnos. Po balandžio 20 d. Paukščiai aktyviai plūsta, tuo pačiu metu vyksta kopuliacija. Dabartiniai skrydžiai - tai eilės tarpusavio persekiojimų lizdo srityje, ant kurių dažnai atsisėda paukščiai, visa tai lydi aktyvus balsas.

Balsas - greitas „pyragas-pyragas-pyragas“ - skleidžia, paprastai, prie lizdo.

Lizdas nestato, bet, kaip taisyklė, užima pilkųjų varnalėšų, dažnai varnalėšų, struktūras. Paprastai derbnikai, skirti lizdams, užima senuosius praėjusių metų lizdus, ​​tačiau kartais atstumiami ir švieži pilkų varnų pastatai. Jų lizdus kartais naudoja kelerius metus. Tuo pačiu jis pasirenka lizdus palyginti žemų (4–8 m, kartais iki 12 m) pušų, kartais eglių, viršūnėse. Remiantis medžiagomis, surinktomis 2008 - 2017 m. Lizdų sezonuose. Vitebsko srityje mazgelių lizdų aukštis buvo 0–12 m, vidutiniškai 5,4 ± 0,35 m. Padėklo gylis (pilkosios varnos lizde) yra 6 cm, skersmuo - 15 cm. Visai neseniai buvo manoma, kad viršutinėse pelkėse Miško zonoje derbnikai lizdus lizduose deda labai retais atvejais. Tačiau paaiškėjo, kad derbniko lizdas ant žemės tarp iškilusių pelkių nėra toks retas atvejis. Reikėtų pažymėti, kad kai yra galimybė pasirinkti kitą variantą, paukščiai renkasi lizdus medinguose lizduose, nes lizdus žemėje dažnai sunaikina plėšrieji žinduoliai.

Pilnoje sankaboje 3–5, dažniausiai 4 sutrumpinti suapvalinti kiaušiniai. 2012 m. Gniaužtuose Vitebsko srityje buvo užfiksuota nuo 4 iki 5 kiaušinių, vidutiniškai 4,83 ± 0,16 kiaušinio.

Apvalkalas yra smulkiagrūdis, tankus, be kiaušinių be blizgesio. Jo spalva labai skiriasi, ypač pagrindinis fonas. Tai gali būti pūlingas, rusvai gelsvas arba pilkšvai baltas, kartais su rausvu atspalviu. Dėmių, brūkšnių ir brūkšnių, kurie sudaro modelį, dydžiai ir spalva yra kintami: gilūs, paprastai neryškūs, pilkšvai šviesiai rudi, paviršutiniškai - šviesiai arba tamsiai rudi, rudi arba raudonai rudi, kartais juodi. Paprastai dėmės yra tokios storos, kad užmaskuoja pagrindinį foną. Dažnai vienas iš kiaušinio galų yra tamsesnis dėl dėmių susikaupimo ant jo. Kiaušinio svoris 20 g, ilgis 40 mm (38–43 mm), skersmuo 31 mm (30–33 mm).

Kiaušinių dėjimas prasideda pirmąjį gegužės dešimtmetį, kai kuriais metais šiek tiek anksčiau (balandžio trečiojo dešimtmečio pabaiga) arba vėliau (gegužės vidurys). Kiaušinius dedame kas 36–48 valandas. Perinti nereikia nuo pirmojo kiaušinio, o nuo 4–5 kiaušinių sankabos atveju - su trečiuoju. Per metus visada būna tik vienas brakonierius. Mūrininkai inkubuojasi 26-30 dienų daugiausia patelės, kurias patinas maitina šiuo laikotarpiu. Tiek pat laiko (27-33 dienos) viščiukai praleidžia lizde prieš išvykdami.

Visų kontroliuojamų derbnikų porų reprodukcijos sėkmė 2012 m. Buvo 100 proc. Periose užfiksuota nuo 4 iki 5 viščiukų, vidutiniškai 4,37 ± 0,18 viščiukų ir 3–5 jauniklių, vidutiniškai 4,25 ± 0,25 jauniklio peri. Vienas kiaušinis pasirodė esąs „talkeris“, o pusiau plunksninis viščiukas iš lizdo iškrito ant žemės, kur jį suvalgė plėšrus žinduolis.

Abu paukščiai jauniklius maitina, tačiau patelė su lizdais praleidžia daug daugiau laiko nei patinai. Svetainėje, kurioje jauniklius maitina tėvai, brakonieriai trunka labai ilgai. Švelniomis žiemomis pavieniai žiemkenčių žiemkenčių individai laikosi agrarinio kraštovaizdžio.

Smulkūs paukščiai yra pagrindinis dernikos maisto šaltinis, rečiau jis gaudo graužikus ir vabzdžius. Derbnikų mitybos pagrindas 1991–2002 m Poozeryje mažieji praeiviai sudarė 81,1%, o rūšių lygyje pirmoji grobio vieta priklauso varnėnams - 18,3%. Smėlinukai užima antrąją vietą dernikų maisto asortimente - 12,6%, ir jie gaudo neskraidančius jauniklius net iš tokių didelių rūšių kaip Curlew. Tiriant lizdus 2012 m., Grobiu buvo užfiksuoti tik maži Vorobyin tvarkos paukščiai.

Mažiausias atstumas tarp gretimų porų derbnikų,

lizdas vienoje pelkėje, lygus maždaug 1 km. Derbnikai nevengia kitų paukščių bendruomenių: viena pora lizdus deda prie didelių mėlynagalvių ir paprastųjų jaučių (Chernetskiy Mokh) kolonijų, o kita - prie pilkųjų galvijų (Obol) kolonijų. Tuo pat metu derbnikams neabejotinai buvo naudinga tokia kaimynystė, nes, aktyviai gindami savo koloniją nuo stambių plunksninių plunksnų, jaučiai taip pat saugojo derbnikų lizdus.

Savo ruožtu derbnikai, kurie neperka lizdų šalia kolonijų, veikia ir kitų paukščių gynėjais. 5–30 m atstumu nuo 70% mazgelių buvo įdėta nuo vienos iki trijų porų sūkurių. Vienu atveju Vyahiri pastatė lizdą ant tos pačios pušies, kaip ir derbnikai, tik 1,5 m žemiau. Matyt, šį reiškinį lemia tai, kad derbnikas, saugodamas savo lizdą nuo kerpių, yra savotiškas vyakhiro lizdo „budėtojas“. Be to, 15 m atstumu nuo derbnikų lizdo buvo rastas medetkų lizdas.

Jie nebijo derbnikų ir potencialių priešų kaimynystės: 50 m atstumu nuo jų lizdų buvo pilkosios varnos lizdai, o 300–350 m atstumu buvo varnalėšų, cheglockų ir ospreų lizdai. Birželio 21 d. Mes stebėjome, kaip moteris Derbnik sėkmingai išvarė iš savo lizdo teritorijos skraidantį ospreą.

Šiais laikais pagrindinis derbnik konkurentas grobiui ir lizdams aukštapelkėse yra čebokai. Periodiškai pastebimi derbnikų ir cheglokų konfliktai greičiausiai yra susiję su kleptoparazitizmo reiškiniais, kai galingesni cheglokai bando paimti grobį iš derbnikų. Yra atvejų, kai derbnikų patelės buvo sugautos tiesiai ant lizdo žąsų žandikauliais.

Skaičiuojama, kad skaičius Baltarusijoje yra 300–350 porų, turinčių tendenciją mažėti. Rūšių skaičius Baltarusijos Lakeland rajone mažėja: 2014–220 porų (nuo 220–250 porų 2011 m.), O veisimosi diapazonas Lakeland įgauna „salos“ pobūdį. Tačiau anksčiau buvo nurodyta, kad ežerų rajono pievų lizdinės dalies gausumas metams bėgant svyruoja. Nepaisant to, nuolatinio lizdo vietos yra labai stabilios ir palankiais metais jos yra užimtos, o ne naujos. Kiekviename aktyviame lizde buvo 2,5 lizdo.

Nuo 1981 m. Ji įtraukta į Baltarusijos raudonąją knygą. Kadangi jodinėjusios pelkės yra ir derbnikų veisimosi, ir medžioklės biotopas, šios rūšies grėsmė gali kilti ir sausakimšai. Beveik visiškas pilkosios varnos, pagrindinės lizdų tiekėjos, išnykimas iš važiuojančių pelkių lemia, kad dalis porų lizdą nusėda ant žemės. Pagrindinės rūšies grėsmės yra drenažas, durpių gavyba ir vasaros gaisrai aukštapelkėse, taip pat usūrinio šuns ir lapės plėšrumas, kai žemėje dedamos žolinės vištos.

Didžiausias Europoje užregistruotas amžius yra 12 metų 8 mėnesiai.

Aprašymas

Mažas falukas, mažesnis už balandį. Palyginti su panašaus dydžio faluku, jis yra stropesnis, uodega trumpesnė, sparnai trumpesni ir aštresni. Kūno ilgis 24–33 cm, svoris 125–235 g (vyrai) ir 160–300 g (moterys), sparnų plotis 50–69 cm. Galva palyginti didelė, kojų „kelnės“ silpnai išsivysčiusios. Patelė pastebimai didesnė už patiną.

Aprašymas Patinai ir moterys yra labai skirtingi. Suaugęs patinas yra melsvai viršuje su juodomis siauromis statinėmis ir pilvo spalvos apykakle, apačioje yra blyški ochra, su mažais tamsiais statiniais dryželiais. Pilka skrybėlė, „ūsai“ ant ochros skruosto yra vos ne išdėstyti. Uodega iš viršaus yra monofoninė, pilka, su plačia tamsia viršūnine juostele ir siauru baltu kraštu. Patelė yra pilkšvai ruda, su nedideliais tamsiais ir lengvais brūkšniais, su pilku atspalviu, šviesi apačia su šonine plokštele ir didelėmis išilginėmis ir apvyniotomis dėmėmis. „Mes“ ant skruosto yra geriau išsivystę nei patinai. Dauguma patelių taip pat turi lengvą apykaklę, atskiriančią rudą dangtelį ir rudą nugarą. Uodega viršuje su aiškiomis skersinėmis juostelėmis. Jaunas paukštis yra panašios spalvos kaip patelė, tačiau viršus yra tamsesnis ir mažiau dėmėtas; Skrendant, patinas atrodo monotoniškas iš viršaus, sparneliai apačioje, patelė ir jauni yra raižyti tiek iš viršaus, tiek iš apačios. Vaškas, orbitinis žiedas ir kojos yra geltonos bet kokio amžiaus, jaunesniems paukščiams silpnesnės. Spalva labai skiriasi geografiškai - labai ryškūs paukščiai yra sausringose ​​vietose, o labai tamsūs - drėgnose vietose.

Jis skiriasi nuo kitų mažų falų tuo, kad yra apykaklė, sutrumpinta uodega su tiesia, o ne suapvalinta pjauta pistoletu. Patelę (ypač šviesios spalvos stepinių F. c. Pallidus porūšį) galima supainioti su paprastojo vėžlio patelėmis dėl bufito nugaros ir dangtelio kartu su pilkšva tartu. Tačiau moteriškos lyties derbnikė turi vienodus aiškiai apibrėžtus skersinius juosteles ant uodegos (plačia viršūninė juostelė išsiskiria iš vėžlio), be to, ji pastebimai skiriasi nuo vėžlio proporcijomis ir skrydžio būdu, labiau panaši į žvirblinio žvirblio būdą. Derniko skrydis yra manevringas, dažnai žemai virš žemės, ant pusės sulankstytų sparnų, be to, dernikas nepuola. Bet kokio amžiaus apranga nuo žvirbliuko skiriasi trumpesne uodega, smailiais sparnais, sutrumpintomis kojomis, tamsiomis akimis.

Paskirstymas

Jis gyvena visoje šiaurės pusrutulio miško tundroje, miške ir miško stepių zonose, tačiau Vakarų ir Centrinėje Europoje, išskyrus Skandinaviją, Islandiją ir Britų salas, jis nestato lizdo. Dažniausiai paplitę šiaurės taigoje ir miško tundroje, pietūs izoliuoti porūšiai yra sporadiniai, reti. Žiemoja tik šiek tiek į pietus nuo veisimosi diapazono - vidutinio klimato zonos pietuose, subtropikuose, retai tropikuose.

Gyvenimo įvaizdis.

Įvairaus kraštovaizdžio gyventojas nuo tundros iki dykumos. Pirmenybė teikiama atviroms, sumedėjusių augalų augmenijai. Migruojantis, palyginti retas paukštis.

Lizdus jis lipa ant žemės, ant uolų, ant medžių, kitų paukščių lizduose, kartais pats stato lizdą. Sankaba gegužės - birželio pradžioje, susideda iš 3–6 kiaušinių su rausvai rudos spalvos tankiais margais kiaušiniais.

Balsas - trūkčiojantis „ke-kek-kek“. Paprastai medžiojama žemai skraidant „skutimosi metu“. Jis maitinasi mažais paukščiais (pačiūžomis, maumedžiais, vagonais ir kt.) Ir graužikais. Dėl nedidelio skaičiaus žalos neatneša, yra saugoma.

Jis skiriasi nuo moteriškos kobros, turinčios monochrominę galvą su užpakaline (ne raudona) galva, jauną nuo moteriškojo stepinio vėžlio, esančio pietuose, juodomis nagomis ir mažesniais dydžiais.

Biologija

Jis teikia pirmenybę miškingumui, miško pakraščiams, pelkių pakraščiams, nelygiam reljefui, stepėse - plynoms, miško juostoms, apaugusioms sijoms. Tai leidžia išvengti nuolatinių tankių miškų. Specializuotas mažų paukščių medžiotojas, tačiau daugelyje vietovių graužikai sudaro daugiau nei pusę raciono, tvarko smėlinukus ir retkarčiais gaudo šikšnosparnius. Kartais medžioja poromis. Labai manevringi, pavyzdžiui, vanagai, grobiantys orą, medžių ir krūmų vainikėliai ant žemės. Į lizdavietes jis skrenda balandžio – gegužės mėnesiais. Teritorinės poros įsikuria medžių lizduose kitų paukščių lizduose, be medžių tundros patelės kiaušinius deda tiesiai ant žemės, nuošalioje vietoje po krūmu ar akmeniu. Sankaboje yra 3–5 plytų raudonumo arba ochros kiaušiniai, inkubacija trunka iki 5 savaičių, viščiukų maitinimas lizde - iki 4 savaičių. Abu partneriai inkubuoja ir vienodai maitina viščiukus. Pirmasis nykus jauniklių apranga yra balta, antrasis - pilkšvai baltas. Lizde paukščiai yra labai neramūs ir triukšmingi, kartais agresyvūs. Išvykimas vyksta rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais.

Informacijos šaltiniai

Pilnas gidas paukščiams Europos Rusijos dalyje. 3 dalys. 1 dalis. S. I-30. Autoriai: E.A. Koblikas, Y.A. Redkinas, M.V. Kaljakinas, V.V. Morozovas, I.S. Smetaninas, S.A. Kouzovas S.M. Kosenko, H. Groot Kurkamp, ​​V.K. Ryabitsevas, D.R. Khaidarovas, V.V. Kontorschikovas, M.V. Melnikovas, P.S. Tomkovičius, V.Yu. Arkhipovas.

Pin
Send
Share
Send