Apie gyvūnus

Šiaurės durpės

Pin
Send
Share
Send


Eptesicus nilssoni (Keyserling, Blasius, 1839 m.)

Atsiribojimas. Šikšnosparniai. Chiroptera.

Šeima. Lygios nosies šikšnosparniai. Vespertilionidae.

Statusas. 4 kategorija. Mažai ištirtas vaizdas.

Gvardijos rangas. Vietinis

Paskirstymas. Atskiri susitikimai su šiaurine odine striuke buvo pastebėti Borisoglebsky ir Bolsheselsky MO.

Rusijoje šiaurinė odinė striukė yra plačiai paplitusi vidurinėje juostoje ir Europos dalies šiaurėje (įskaitant miško tundrą), Kaukaze, Sibiro taigoje, Tuvos pusiasalėse, Kamčiatkoje ir Sachaline 7, 8.

Bendras pasiskirstymas: Vakarų Europa.

Skaičius. Gana reta rūšis, net paplitimo zonoje.

Pagrindinės savybės. Šio šikšnosparnio kūno ilgis yra nuo 35 iki 80 mm, jo ​​masė yra 5–40 g. Sparno plotis siekia 20–40 cm. Uodegos galas ties šiaurine oda yra 5–7 mm ilgesnis už membranos kraštą. Ilgi plaukai, masyvus ir trumpas snukis, ausys suapvalintos vidutinio ilgio.

Nugaros spalva yra nuo smėlio iki rusvos ir tamsiai rudos. Pilvas yra daug lengvesnis nei 7, 8. Užpakalinė dalis dėl lengvų vilnos galiukų suteikia gražų auksinį atspalvį.

Buveinės ir gyvenimo būdas. Šiaurinė odinė striukė vasarą gyvena siaurose daubose, plyšiuose po pavėluota medžio žieve, mediniuose pastatuose ir palėpėse.

Skraido greitai, manevringai. Jis medžioja skirtingu aukščiu vakare, o kartais ir po pietų, miško pakraščiuose, virš vandens ir kaimo gatvėse. Šiaurinę odą maitina vabzdžiai, kuriuos ji sugauna ore arba surenka iš žemės.

Paprastai poruojasi rugpjūtį. Nėštumas trunka 2–3 mėnesius, gimsta 1 arba 2 jaunikliai. Žindymas trunka iki 1,5 mėnesio. Veislių kolonijose gali būti iki 30 patelių.

Paprastai jis neemigruoja dideliais atstumais, tačiau žiemą gali nuskristi Primorėje ar Kaukaze 7, 8. Šiaurinė odinė striukė žiemoja dažniau požeminėse konstrukcijose.

Ribojantys veiksniai. Tuščiavidurių medžių kirtimas. Buveinių trikdžiai. Žmonių nerimas ir naikinimas. Apsinuodijimas pesticidais 2–4, 6, 9, 10.

Imtasi saugumo priemonių. Nesiimta.

Rūšių išsaugojimo in vivo rekomendacijos. Medžių su daubomis ir medinių pastatų, tinkamų naudoti kaip šiaurinės odos ir jos žiemojimo, išsaugojimas.

Informacijos šaltiniai: 1. Kuznecovas, Makkoveeva, 1959, 2. Gladkovas, Rustamovas, 1975, 3. Mosiyash, 1985, 4. Krylov, 1986, 5. Belousov, 1990 b, 6. Klausnitser, 1990, 7. Dinets, Rothschild, 1996, 8. Borisenko, 1999, 9. Blad, 1980, 10. Stutz, Haffner, 1984, 11. Duomenys surinkti. E. N. Anashkina, J. A. Belousov.

Aprašymas

Dydžiai yra vidutiniai. Kūno ilgis yra 45–64 mm, uodega 37–48 mm, dilbis 37–44 mm, sparnų plotis 240–270 mm, svoris 8–18 g. Išvaizda yra savotiška: nugaros plaukų linija yra labai ilga, turi juodai rudą spalvą, tačiau plaukų galai ryškiai aukso geltonos spalvos. Snukis yra juodas. Laisvas uodegos galas yra trumpas ir išsikiša 2–4 ​​mm atstumu nuo membranos.

Palearktinės rūšys. Diapazonas yra platus: nuo Britanijos iki Japonijos salų, nuo Skandinavijos iki Balkanų pusiasalio, nuo poliarinio rato Azijoje iki Korėjos pusiasalio. Plaukiamų plotų diapazonas yra labiau ribotas, Europoje yra išreikšti du paplitimo plotai: paprastoji Baltijos ir Alpių-Karpatų sritis. Belovežo miško geografinėje platumoje, matyt, eina pietinio Baltijos ir Baltosios žiočių teritorijos riba. Gali būti, kad šiaurinės odos salų grupės gali gyventi labiau pietinėje Baltarusijos juostoje miško vietose, kur yra salų eglės ir eglės plačialapiai miškai. 1947, 1952, 1956–61. pavieniai asmenys buvo užfiksuoti Belovežskos pučoje, 1934 m. - Berezinskio rezervate (Lepelskio rajonas), 1949 m. - Dokshitsky rajone.

Reprodukcija užfiksuota 1956–61 m. Belovežo vaivadijoje. 1984 m. Ir 1996–2002 m pavieniai individai kasmet stebimi migracijos ir žiemos laikotarpiais Bresto rajone. 1998–2002 m ultragarsu nustatant pavienius asmenis, buvo atsižvelgta į Braslavo, Ivatsevičių ir Maloritos rajonus. 2000-02 metais. reguliarus dauginimasis nustatytas tik Kamenetsky rajone.

Buveinė

Žiemoja senų įtvirtinimų požeminiuose kambariuose. Pavasarį ir rudenį jis aptinkamas įvairių žmogaus struktūrų išoriniuose ir vidiniuose plyšiuose. Jis pasireiškia tiek ištisiniuose miškuose, kuriuose yra nedaug atvirų plotų, tiek teritorijose, kuriose yra nedaug miškų, išplėtotame vandens tinkle, paprastai šalia žemės ūkio kraštovaizdžio.

Labai retos veislinės, migruojančios ir žiemojančios rūšys. Gegužės – birželio mėn. Nėščios patelės formuoja motinų kolonijas (kiekviena po 3–15 patelių) medinių pastatų išorinių dalių vertikaliuose plyšiuose ir ertmėse. Patinai šiuo laikotarpiu yra laikomi vieni: pastatuose, paukščių nameliuose, medžių daubose. Birželio – liepos mėnesiais patelė pagimdo 1–2 jauniklius. Poravimasis vasaros pabaigoje. Jie linkę formuoti mišrias kolonijas, kurių rūšys yra artimos arba mažesnės: naktinės lemputės, šikšnosparniai. Spalį – lapkritį jie persikelia į žiemojimo vietas. Šalies pietvakariuose pastebima tarpvalstybinė migracija. Jie žiemoja vėsiuose, užtemdytuose kambariuose, dažniausiai akmeniniuose požemiuose. Žiemojimo metu jie gali toleruoti neigiamą temperatūrą ir žemą drėgmę (60% ir žemesnę).

Išreiškiami pašarinių biotopų pasikartojimai vasarą: vandens telkiniai, miškas, laukai, pievos, žmonių gyvenvietės. Naktį maitinimo spindulys gali siekti 20–30 km. Į maitinimo vietas skrenda trumpiausias kelias. Skrydis yra greitas, dažnai manevruojama atvirose vietose. Gali maitintis lietaus, vėjuoto šalčio metu. Maitinimas tęsiasi visą naktį. Dietos pagrindą sudaro naktinės kandys, erškėčių ir kai kurių rūšių vabalai. Atskiri maisto sklypai paprastai nėra išreiškiami. Amžiaus riba yra 15,5 metų.

Tarp šiaurinės odinės striukės priešų Baltarusijos sąlygomis žinoma pilkoji pelėda. Baltarusijoje pastebimas palyginti didelis endoparazitų užkrėtimo laipsnis.

Jo kitimo skaičius ir tendencija

Jų skaičius išlieka mažas, šalies pietvakariuose pastebima tendencija, kad migracijos ir žiemos laikotarpiais didėja susitikimų skaičius.

Biologinis populiacijų nestabilumas ties paplitimo riba. Tikėtina konkurencija iš vėlyvojo odos ir raudonojo vakarėlio. Natūraliose ir žmogaus sukurtose buveinėse esančių prieglaudų skaičiaus sumažėjimas migracijos laikotarpiu ir žiemojant. Palankių vietų gimdymo kolonijoms formuoti nebuvimas, didelis nerimas žiemą ir vasaros buveinėse.

Saugumo priemonės

Pagal Neteisėto sunaikinimo medžioklės reglamentą, asmeniui yra paskirta 3 pagrindinių vienetų bauda (Reglamentas, 1997). Nacionaliniame parke „Belovezhskaya Pushcha“ išsaugomos gimdymo kolonijų vasaros buveinės.

Būtina užtikrinti visišką gimdyvių kolonijų, identifikuotų žmogaus struktūrose, biotopų neliečiamumą. Pavienių asmenų žiemojimo vietose būtina užtikrinti stabilias sąlygas (1-5 ° C, santykinė oro drėgmė 60-90%, visiškas pritemdymas, triukšmo ir vibracijos sumažinimas). Specializuotos biotechninės priemonės ir oficialios aplinkos būklės patvirtinimas žiemojimo vietose, kur vienu metu buvo nustatyti 3 ar daugiau asmenų. Visapusiškos priemonės miškų plotui padidinti ir natūraliai miškų struktūrai išsaugoti upių ir ežerų užliejamų (užliejamų terasų) zonose, esančiose tiesiai prie gyvenviečių.

Pin
Send
Share
Send